Dbamy o ząbki malucha

Higiena dziąseł, a następnie dbanie o mleczne zęby maluszka wpływają na rozwój mowy i zgryzu, a także na ogólny stan zdrowia małego organizmu. Odpowiednia pielęgnacja jamy ustnej dziecka pozwoli uniknąć problemów stomatologicznych teraz i w przyszłości. Sprawdź, jak zapobiec kłopotom z ząbkami.

my dbamy o ząbki najlepiej jak umiemy
codziennie myjemy je dwa razy czasami częściej
nigdy nie oblizuje łyżeczek ani smoczków córeczki
a pierwsza wizyta u dentysty już za nami;)
ząbki są zdrowe

Rozalce co prawda dopiero dwie dolne jedyneczki się przebiły przez dziąsła, ale już używam takiej fajnej szczoteczki (chyba gumowa, albo silikonowa) z Canpola. W zestawie są trzy, jedna do masażu dziąseł, druga do pielęgnacji pierwszych ząbków i trzecia dla starczych dzieciaczków. Rozala sama otwiera pyszczek jak chcę jej szczoteczką numer dwa pojeździć po ząbkach. Moi rodzice trochę zaniedbali moje mleczaki, nawet zdziwili się, że już dziecku myję te igiełki małe, bo “po co, jak ma tylko dwa”, dopiero jak im wyjaśniłam co i jak z tymi zębami to najpierw się zdziwili, a potem zrozumieli. Medycyna idzie do przodu, a wiedza jest łatwiej dostępna, więc dla dobra dziecka należy z niej korzystać.

u nas też się dużo osób dziwiło że kupiłam dla córeczki szczoteczkę do zębów
jak nie miała jeszcze żadnego ząbka, pytali po co?
a teraz córeczka sama przynosi szczoteczkę do zębów i prosi o pastę do ząbków;)
czasem bawiąc się i naśladując mnie myje sobie ząbki jestem z nie bardzo dumna :wink:
później pojawiła się pytanie po co z tak małym dzieckiem do dentysty?
a chcę żeby moje dziecko miało zdrowe i śliczne ząbki, dlatego a nie tak dbam
bo lepiej jest zapobiegać niż leczyć

Gdzieś wyczytałam, że do drugiego roku życia należy myć ząbki raz dziennie i teraz zwątpiłam, bo chciałabym niby myć dwa razy, mam pastę dla niemowląt od 0-2 lat, ale z fluorem (druga pasta, którą mam w domu też jest z fluorem) i sama nie wiem. bo moja roczna córeczka nie potrafi jeszcze wypluć tej pasty, daję tej pasty bardzo malutko, ale jednak boję się fluoru. mam pastę Aquafresh dla niemowląt 0-2 i Elmex 0-6.Obydwie z fluorem

Ja czyściłam dziąsełka raz dziennie wacikiem teraz już ma dwa ząbki więc staram się robić to dwa razy dziennie .Myśle że jak wyjdą 4-6 zacznę myć jej sylikonową szczoteczką .:stuck_out_tongue:

Mam mały problem …Podczas mycia zabków , Kacperkowi krwawia dziąsełka u góry …

Monika1993 tak nie powinno chyba być u takiego maluszka;(
może szczoteczka jest zbyt twarda
byłaś już na pierwszej wizycie u dentysty?
jak nie to się przejdź i powiedz o problemach

Szczoteczka jest z firmy elmex i w sumie super miekka nie jest …
Nie mamabasia jeszcze nie byłam …zamierzałam isc jak maluchowi wyjda te 2 u góry

my byliśmy po skończeniu roczku
Madzia miała wtedy 8 ząbków
może ta szczoteczka za twarda jednak jest?
albo mały za bardzo jeździ po dziąsłach
może zadzwoń do dentystki i się zapytaj o prawdopodobną przyczynę krwawienia ząbków

Moniczka spróbuj zmienić szczoteczkę, będziesz miała porównanie. I do dentysty też się wybierz jak najszybciej.

Monika1993: Nie zwlekaj z tym. Swoją drogą dziwne, że tak małemu szkrabowi krwawią dziąsełka… Oby to stan chwilowy.

U córci niedawno pojawił się pierwszy ząbek i sama czyści go szczoteczką, a przynajmniej się stara :slight_smile:

No tez jestem zmartwiona …nigdy mocno podczas szczotkowania nie tre a zawsze grzes jakas krewka sie wybije …
Zaraz bede dzwonila i zobaczymy co nam Pani dr powie , bo osobiscie si enie wybiore …-8 i straszny wiatr

z krwawieniem dziąseł u maluszka to lepiej iść do dentysty, niech sprawdzi, zobaczy, czasami to oznaka choroby ale też np. z braku witamin!! lepiej to sprawdzić!! przecież nic nie musi na siłę robić a można się wybrać do takiego gabinetu z bajerami że dziecko wychodzić nie chce!! tylko najgorzej że to wiążę się z prywatnymi wizytami!

A przed nami wizyta u dentysty (w poniedziałek).Szukałam fajnego dentysty,z podejściem
na nfz,niestety co dzwoniłam to mi mówiono że nie przyjmują takich małych dzieci eh…
więc nie było wyjścia jak zapisać się prywatnie.
Idziemy na przegląd,ale też zauważyłam czarną kreskę na ostatnim ząbku,która się chyba powiększa.
Zobaczymy co nam stomatolog powie.

U nas ząbków jeszcze nie widać ale już przemywam ząbki wacikiem i przegotowana wodą.

Ja czekam na górne trójki i wtedy wybiorę się z Juniorką do dentystki :slight_smile: Na razie kontroluję stan uzębienia i nie widzę powodów do niepokoju :slight_smile: Szczotkujemy zęby pastą, dodatkowo przemywamy dziąsła gazikiem z wodą, więc nasze ząbki wydają się być zdrowe :smiley:

mamy problem …w artykule jest wyraznie napisane ze odwiedzamy dentyste po raz pierwszy okolo 1 r.ż …( jesli oczywiscie juz dziecko ma zabki) . Mój ma i to 6 … podczas mycia zabków krwawią mu dziąsła …dzwonilam do dentysty i okazalo sie ze dziecko jest za małe i po co chce go stresowac ?!

Monika1993 trochę dziwne, zawsze przecież stomatolodzy namawiają do pierwszych wizyt z dzieckiem jak pojawi się pierwszy ząbek, może zmień dentystkę

Monika1993: Ja też radziłabym zmienić dentystkę, bo to niepokojące, jak takiemu szkrabowi krwawią dziąsełka. Ja również planuję wybrać się z Lenką do dentysty po ukończeniu 1 roku, z tymi czterema ząbkami :slight_smile: Muszę się dowiedzieć, czy dentystka, która nas przyjmuje, specjalizuje się również w wizycie z małymi dziećmi.