Wiecie ile czasu zajęło mi zastanawianie się nad tytułem tego wątku
Chodzi mi o wydobycie z Was informacji czego używacie do przecierania pupy dziecka po większej niespodziance
A może po prostu pod kran i od razu myjecie bieżącą wodą z mydłem?
Ja do tej pory czyściłam Matiemu pupę płatkami kosmetycznymi dla niemowląt z mydłem.
Kupowałam płatki Gaga z Tesco ale ostatnio towaru zabrakło wiec kupiłam Babydream. Są fatalne. Rozwarstwiają się, drą. Nie mogę ich wyjąć z opakowania. Tu niska cena faktycznie oznaczała niską jakość.
Jakie płatki warto kupić?
My tylko na początku kupowaliśmy te duże płatki, później już tylko płatki kosmetyczne z biedronki, choć te się nie sprawdzają przy duużej kupie. Teraz jest prościej, bo coraz więcej kup mamy do nocnika lub bezpośrednio do sedesu, więc nie ma dużo wycierania. A przy awariach pieluchowych, to pod kran
Pod kran jest najszybciej tylko, że nasza pupa się strasznie wierci i dlatego ta opcja jest najtrudniejsza do realizacji
moja też wiercipięta, ale wsadzam nogi do zlewu i niech tam sobie w nim macha, a dupkę i tak myję dziś, np. dwa razy, bo po jagodach miałam armagedon
A my najczęściej używamy chusteczek pamięta tych zielonych ładnie pachną no chyba ze jest katastrofa wtedy pod kran
mój mały miał z kupkami problemu , nie robił czasami 8 -9 dni a jak zrobil to twarda … teraz zaczał robic codziennie i normalnie , jak zje coś innego i porzadnie jest to wtedy do wanny nóżki i prysznicem obmywamy , u mnie bardziej to sie sprawdzilo niz zlew …a waciki tez używamy ale dada - dla mnie bez zastrzeżen
i chusteczki nawilżane ale Ty pisalas ze mocno nawilżonych uzywac Matiś nie może więc chyba tylko zlew - wanna
a moze po prostu wstaw do wanny czy brodzika miskę niewielka Matisia do środka i myjemyy , ja tak nad morzem musiałam 4 dni Kacpra kapac
a teraz pytanie co z taka niespodzianka gdy w pobliżu nie ma wanny ?
A właśnie, M.Rudnik to jest pytanie
Nie wiedziałam, że Dada ma też waciki, ostatnio przy braku Gagi nawet dość intensywnie szukałam. Może asortyment biedronek trochę się różni.
Pod zlew albo do wanny to owszem praktykowałam ale tylko w przypadku kiedy ktoś mógł mi pomóc. Mateusz tak się wyrywa, że nie sposób i myć i trzymać.
takiej sytuacji jeszcze na szczescie nie mielismy , ale trzeba dodac jakiś podkład do przewijania do Kacpra torby podróżniczej , myślę że podkład ( dosc duze sa) i chusteczki powinny wystarczyc . Jeszcze tu pasowałaby mi butelka wody i waciki ale o wodzie na pewno nigdy pamietac nie bede takze zatrzymam sie na podkladzie i chusteczkach , moim zdaniem powinno wystaczyc , perfekcyjne czyszczenie to nie bedzie ale wystarczajace
Tak sobie mysle ze na zakupach albo w pobliżu jakiegos duzego markietu mozna skorzystac z tzw pokoi dla mamy i dziecka
, tam są zlewy , butle z woda i przy okazji jak dzidzia zabrudzi ubranko spokojnie mozna przebrac
Tak kupiłam kiedys takie waciki i patyczki do uszu DADA ale szczerze to widziałam je tylko raz jak byla promocja na artykuly dla niemowlat jakies 2 msc temu . Zużyłam i nie pamietam , żeby cos w nich mi nie pasowało , także jak gdzies zobaczysz to warto kupic i przetestowac
To może te płatki nie są w stałej ofercie. Będę o nich pamiętać i jeśli się pojawią to kupię.
My chusteczkami obcieraliśmy ale jak Fi alergii dostał to szare mydełko i pod kran. A wanna hm… może Mateuszek boi się prysznica. Teraz Filip jak zrobi kupke to sam miskę przynosi (ma roczek)
Nie ma sie czego bac , nikt nie mówi o puszczaniu ogromnym strumieniem , chodzi tu raczej o wygodniejsza pozycje dla rodzica i dla dziecka . W wannie wiecej swobody ( łapiemy pod paszkami i jedna reka obmywamy ) wystarczy nawet gdy nalejemy do miski troche wody
Martuś, a masz gdzieś rossmana blisko? mają nawilżany papier toaletowy, który można do kibelka spłukiwać. My używaliśmy przez rok, bo córa miała wielkie problemy z kupą podobnie, jak pisze M. Rudnik. Pewnie inne drogerie też mają. W rossmanie szukaj koło papierów toaletowych. Takie czerwone opakowanie z zielonym smokiem, albo takie dla dorosłych alouette.
używamy chusteczek nawilżanych różowe Cleanic dzidziuś (kiedyś użyłam innych i odparzyły więc nie zmieniam), ale po wyczyszczeniu mokrymi chusteczkami przemywam skórkę pupy i pachwinki nawilżonym wodą wacikiem (zwykłe do demakijażu z biedronki) i osuszam papierową chusteczką higieniczną (z biedronki), potem krem i pieluszka.
A jak wielka kupa to pod prysznic.
Mam kilka Rossmann bardzo blisko i całkiem niedługo muszę któryś odwiedzić bo kończą się nawilżane Babydream.
Rozejrzę się za tym papierem nawilżanym, to jest specjalny dla dzieci tak?
Dzięki za rady :*
Przy wiekszej niespodziance chusteczki nawilżane no chyba że jest ufajdany aż po szyje to wtedy pod prysznic szybciutko
U nas to codziennie kupka jest i z tym szczęściem że zazwyczaj przed kąpielą na początku zdarzały się duże kupki to zakupiłam podkłady takie z rybkami nie pamiętam jakiej to firmy wycierałyśmy pupę chusteczkami i do wanny na prysznic lekki dla mojej pociechy to rewelacja bo lubi się bawić rybkami w wannie ma ich z 20:) potem sudocrem i po kupie ani śladu
My też używaliśmy płatków niemowlęcych, ale przez jakis okres czasu ze wzglądu na zaczerwienioną pupę tylko woda przegotowana i wata, zwykła ale bawełniana a nie syntetyczna. A przy naprawdę dużej awarii nic się tak nie sprawdzało jak szybka kąpiel pod kranem. Teraz już raczej używamy chusteczek pampers sensitive bo wydają mi się najdelikatniejsze i nie ma po nich czerwonej pupy.
U nas jest różnie. Jak naprawdę grubo narobi to od razu biorę ją pod prysznic, a jak tak normalnie to chusteczkami wytrę i jest ok.
przy dużej niespodziance wkładamy pupę pod kran i myjemy wodą
mniejsze prezenty czyszczę wacikami (babydream-duże płatki kosmetyczne) również samą wodą
używałam chusteczek z hippa i chyba za bardzo namaczały pupcię bo zrobiło nam się małe odparzenie ( które zaleczyło się w dwa dni maścią z cynkiem i pantenolem również z hippa )
chusteczek używam więc tylko poza domem
Chusteczki nawilżane z pampers albo też inne ,które są dość mokre i łatwiej się nimi myje,
Jeśli chodzi i te babydream z rossmana - jak dla nie nie są dobre, bo są dość suche.
Gdy dziecko jest bardzo brudne to pod kran - jeśli mamy taką możliwość