Czym sprać kobiece mleko?

Piszę że są po 4 miesiącu :) jeśli by były trrujace nie mógłby być dla dziecka 

MOnia no,ale chyba sto razy tłumaczyłam w różnych wątkach,ze są po 4 miesiacu napisane bo to marketing ! zalecenia są takie, że soki się wprowadza po roku. Możesz i mleko krowie sobie podać zaraz po urodzeniu, ale zalecenia są inne to o to chodzi :)

to , że coś można wcześniej podać według etykiety nie oznacza, że się podaje. Jasne możesz dawać co chcesz i kiedy nie kierując się kompletnie zaleceniami WHO ale po coś one są i myślę, że to mądrzy ludzie je wymyślają i nie biorą sobie tego z kosmosu tylko jest jakaś ku temu przesłanka, że powinno być tak, a nie inaczej .  Naprawdę możesz i od 4 miesiąca poić dziecko soczkami, ale do 6 miesiąca głównym płynem jakie pije dziecko ma byc mleko mamy czy mm ,a do roku do tego ma dojść woda tyle. 

Tu chodzi o to, że nie ma takich zakazów handlowych by nie mogli sobie wpisać , że coś jest od 4 miesiąca. Kiedyś były inne wytyczne Ciebie i mnie pojono na bank soczkami mając 4 miesięce bo były inne zalecenia. Teraz można po roku,co zrobi rodzic to już jego sprawa. Ja mam inne podejście i kieruję się zasadami IŻŻ i WHO bo tak mnie uczono i wiem, że jest to grono osób , które ma ogromne kompetencje by takie zalecenia stworzyć i bez powodu tak to wygląda. Wiadomo przemysł konsumpcyjny się kręci. Pułapek na etykietach jest od groma, ale trzeba być świadomym i je czytać dowiadywać się czemu tak jest . Na produktach napiszą wszystko by sprzedać.

Chodzi o to, że zbyt szybkie podanie słodkich napojów może skutkować problemami w przyszłości bo popijac soczki ciągle do tego się przyzwyczają maluchy i to będzie ich główny napój,a nie woda ,która nie ma kalorii cukru. Potem jest jak jest , że "ok. 10% dzieci w wieku 1-3 lat ma nadwagę/otyłość, a dodatkowe 18,4% jest zagrożone nadmierną masą ciała. Problem nadwagi i otyłości dotyczy też niemal co trzeciego 8-latka (badanie COSI, 2016)." Jasne,że nie zaszkdozisz dziecku jak podasz sok po 4 miesiącu raz na jakiś czas,ale uwierz jets grono osób, które tylko tak podają płyny potem dzięki bo im wody nie wypije. Poznają ten słodki smak,który im zasmakuje,a gdzie tam będą chciały pić wodę bez smaku. Nie bez powodu ważne jest te 1000 dni w kształtowaniu nawyków żywieniowych. Co wypracujwsz u dziecka na początku zaowocuje Ci w przyszłości :-)

Monia na krowim mleku nic nie jest napisane od jakiego wieku można i co podasz? Są zalecenia których mniej więcej się człowiek trzyma. A napisać na opakowaniu można wszystko

Aneczka z tego co wysłuchałam  jakis czas temu na temat  Melka krowiego i również po roku można wprowadzać jesli nie ma przeciwskazań. 

Ja np bardzo szybko przrszlam na melko krowie i mi nic nie bylo ale to były zupełnie inne czasy, mysle ze jak wsiach gdzie ma krowy tez inaczej spostrzegają ten temat bo ma w zasięgu ręki  swierze mleko.

Anita ja też po oku wprowadziłam ale córka piła 1-2 butelki po 120 ml dziennie

Zapewne też o to chodzi aby mleko było przebadane 

tak po roku można wprowadzić spokojnie, przed rokiem też można używać, ale tylko do przygotowywania potraw czyli np. jako dodatek do naleśników, placków. To nie może być samodzielne danie typu mleko do picia, płatki z mlekiem. Takie posiłki po roku 

tez jakoś po roku małej robiłam naleśniki czy kakao.ogolnie.ona.nie.bardzo chce pi mleko krowie.

Mazia i to popieram w 100% choć w rodzinie mogłam se tłumaczyć... to usłyszałam, że dzieciństwo dziecku zabieram...

Mleko krowie podawałam po 6 miesiącu jako składnik posiłków, np kaszka na mleku (ale to nie tak od razu, najpierw gotowałam na wodzie), no a po roku już do picia normalnie jak syn chciał ciepłe mleko na wieczór albo czasem kakao (to "prawdziwe").

My po 13 miesiącach zaczęliśmy podawać normalnie mleko krowie i córce nie szkodzi 

Beata my po roku przeszliśmy na krowie mleko i też nic się nie działo

Moja starsza córcia to chyba mistrzyni w piciu mleka.jakos jak skończyła 2 lata i spróbowała mleka krowiego ( wcześniej caly czas mm) to mm poszło w odstawkę...wypijala litr-poltora dziennie zamiast mm.

To dość sporo wypija 

O to dużo jak na takie małe dziecko 

heh duzo ale zdrowa ,teraz tez uwielbia mleko a ma już 8 lst

Weronisia ale miała alergie czy tak poprostu  ? 

Wow starsznie dużo :-D mój tata w dzieciństwie pół sporo mleka bo mieli swoją krowę ,więc świeże mleko było codziennie. Teraz mleka nie ruszy

Ja przed rokiem podawałam mleko krowie w posiłkach wla po roku jiz samo do picia. 

Teraz syn ma 2.lata i często chce.lubek mleka przed spaniem.

Maziula to mleko krowie to miało niesamowity smak ;) u mnie pamietam jak babcia miala krowy to tez tylko tamto mleko nam samkowalo kiedys probowalam z bazaru mleko ale niczym nie przypominało wiejskiego po za cena ;/

Anita uwielbiałam takie świeże, ciepłe jak dziadek zaraz przyniósł :D i teraz jak myślę piłam je przecedzone przez tetrę zero sterylności, nic mi nie było :D i nawet nie myślałam jako dzieciak o bakteriach ,a teraz pewnie bym sie bała napić z tą wiedzą jak mam jako dorosła osoba