Takie czasy gdzie tylko porod tylko naturalny , cc nie wchodzi w gre … no i karmienie persia tylko i wylacznie no bez przesady:)daj Boze jak najdluzej no ale bez presji!!!
Ja rodziłam w szpitalu przyjaznym matce i dziecku, ogromny nacisk na naturalność…a w praktyce większość miała planowane cesarskie cięcia.
Witam,
na tym etapie to może już być trudno zwiększyć ilość mleka tak, żeby karmić wyłącznie piersią, ale trochę zwiększyć można. Tylko nie da się tego zrobić odciągając pokarm 2 razy dziennie. Musi być regularnie co 3 godziny po pół godziny (metoda 7-7-5-5-3-3 zwykle najlepiej działa). Jeżeli dziecko chce się przystawiać do piersi, to warto próbować. Można np. dać mu trochę mieszanki, żeby nie był głodny zanadto, bo się będzie złościł, a potem do piersi na takie spokojne “dojedzenie” czy po prostu ssanie, np. zamiast podawania smoczka uspokajacza. Dziecko jest najlepszym stymulatorem jeśli chodzi o sygnał dla wytwarzania mleka u matki.
Powiem Wam, ze mnie troche denerwuje ten nacisk na porody naturalne i karmienie piersią. Oczywiscie ze to jest najlepsze dla dziecka, ale juz takie naciski ze MUSISZ to troche moim zdaniem przesada. Jesli zanika mi pokarm to co znaczy ze musze? Moge sie starac poprawic laktacje, ale jesli nie wyjdzie mimo staran no to zyc trzeba dalej a dziecku dac mm. Jesli kobieta panicznie boi sie porodu naturalnego i jest to udowodnione psychiatrycznie to dlaczego ma rodzic naturalnie a nie cc? Kazdego indywidualna sprawa, i ja wiem ze dzieci sa najwazniejsze i to o nich trzeba w 1 kolejnosci myslec, ale uwazam ze o sobiekobieta tez powinna pomtyslec, o swoim zdrowiu psychicznym.
Popieram!!! Mnie tez to bardzo denerwuje ! Szczesliwa mama szczesliwe malenstwo ! A jak jest zestresowaana otoczeniem to w ogole z tego karmienia nic nie bedzie ! Wiem ze bede karmila piersia tzn bede sie starala ale wiem ze na.noc mleko bede sciagala zeby jednak ta noc byla co 3godzinki w miare przespana . Przynajmniej.z.moja.mala tak mialam jak sciagnelam i dalam z butelki to faktycznie budzila sie co 3godziny teraz ciekawe czy to sie sprawdzi ale mam taki zamiar juz jestem silniejsza mysle ze nikt.mi nie narzuci z rodziny swoich teorii. Najwazniejsze ze sa DZIECI ze je mamy !!! nie robmy rankingu na najlepsze karmienie,wychowanie … bo zlotej recepty nie ma … duzo MILOSCI PRZYTULANIA no i oczywiscie cierpliwosci i bedzie super :*
Zanim ja to zrozumiałam dorobiłam się deprechy i poranionych sutków od laktatora
Zawsze tak jest dlatego z drugim dzieckiem jestesmy chyba troszke madrzejsze czytalam nawet artykul ze mamy po drugim dziecku sa pewniejsze siebie i sukcesy odnosza nawet w zyciu zawodowym wiec moze cos w tym jest ?
Mam nie wiedziałam ze laktatorem można pokaleczyć brodawki myślałam ze tylko dziecko moze bo tak mocno sciska…
To ja was zaskocze…moja mama tylko czekala aż skoncze karmić piersią jak mogla to wciskala synowi butle z mm nie wiem dlaczego wydaje mi sie ze troche z zazdrości mieszkałam z nią a ona miała jakas dziwna fazę w zyciu wtedy i tęsknili jej sie za małym dzieckiem i mojego syna traktowala jak swoje dziecko…i dla mnie to bylo przykre i tez miałam przez to problemy z karmieniem bo czułam jakbym robila cos złego…z pierwszym synem popelnilam ten blad ze pozwoliłam w szpitalu dokarmiać go mm i później nie wiedziałam ze mogę to zmienic i karmilam mieszanie…teraz tak jak piszecie bylam madrzejsza i juz niedługo minie 5miesiecy jak karmie kp:)
Super gratuluje i karm sobie spokojnie :)) ja tez duzo nie wiedzialam ze poloznym mozna tak powiedziec mlody czlowiek z niewiedza to tak jest
Cyrkonia ja walczyłam o podkręcanie laktacji i za mocno podkręciłam laktator. Mąż jak zobaczył to zabrał laktator
Cyrkonia-ja najpierw cieszyłam się z każdego dnia,że udaje mi się karmić.A teraz zrobiło się 10 miesięcy i jeszcze karmię.Tobie również życzę długiego karmienia.
dzięki dziewczyny za wasze rady i przykłady na podstawie własnych doświadczeń, próbuję rozkręcić jednak laktację, włączam laktator kiedy tylko mogę,jedną ręką macham dziecku grzechotką a drugą trzymam laktator :), na system 7-5-3 i odciąganie co 3 godzin nie ma szans, ale zobaczę czy po prostu częstsze ściąganie w moim przypadku coś zdziała, byłoby super
No to trzymamy kciuki, żeby się ta laktacja rozkręciła:)
Ja rowniez trzymam kciuki
Ale to podobnie jak u mnie…pokarm zanikal i zanikal, sciaganie katatorem, picie litrami wody, herbatek laktacyjnych, inki, nawet pilam karmi wygazowane bo ponoc dobre na laktacje, pobudzanie laktatore…walka na calego, ale w ostatecznosci powiedzialam sobie ze wezme doradczynie laktacyjna (najlepszy wybro) ale gdyby i to nie pomoglo to przeciez nie napelnie piersi mlekiem z CHCENIA I MUSZENIA. Wyszlam z zalozenia ze jak nie wyjdzie to trudno bedzie maly jak mm a ja wcale nie bede czula sie gorsza matką bo to nie moja wina, udalo sie troche podkrecic laktacje i z tego sie ciesze bardzo
Natka ja też próbowałam wszystkiego, herbatki,inki, karmi, już miałam dość na sam widok, ale mi nie pomogło, położna powiedziała, że widocznie tak ma być:(
O doradcy nie pomyślałam,ale w razie czego dobrze wiedzieć, że Tobie pomogło, to w razie czego tez się będę rozglądać no ale mam nadzieję, że teraz trochę lepiej mi to pójdzie i trochę dłużej pokarmię:)
Aleks ja trafiłam na wizytach patronażowych na superchrzest położną, miałam straszny problem z bólem brodawek i pomogła mi polecając pozycję spod pachy, poleciła karmi itd. Warto korzystać, a w szpitalu domagać się pomocy przy przystawianiu. A jakja dokarmianie to najlepiej po piersi, najpierw niech dzieć próbuje ssać dopiero poten nagroda
aleks u nas okazalo sie ze maly ma za slabą warge dolną i dlatego nie ssal efektownie i nie pobudzal laktacji tak jak trzeba. Teraz mamy specjalnie cwiczenia podczas jego jedzenia i butelke Habermana z medeli i widze znacza poprawe i w jego ssaniu i laktacji dzieki temu wiec na[rawde warto skorzystac z takiej wizyty
Polecam blog Hafija dla wszystkich mam kp i tych,które dopiero będą zaczynać swoją przygodę z karmieniem piersią. Jest tam mnóstwo przydatnych informacji i świadectw mam
OOO to chętnie tam zajrzę i się douczę:)
Kiedyś przeglądałam blok Hafija i również polecam, mi te porady pomogły