Czy warto mrozić mleko?

No na pewno lepiej zamrozić , niż wylewać nie wiadomo czy się przyda

Tak to racja , to aż żal wylewać to mleko jest tak dobre że lepiej zamrozić

Ja staram sie oddciagac na bierzaco mleko (trzymam tylko w lodowce mały zapas) nie chce mrozic wiec tego nie robie, ale jak ktos chce i lubi to czemu nie :wink:

Nieraz jak się ma za dużo i ma się nawał czasem tego mleka potrafiło zostać , nieraz miałam pełno w lodówce ściągnięte a nieraz był problem oby tylko na cały dzień starczało

Można rozbić tak, że zlewam całą noc mleko do jednego pojemnika a rano to zamrażam? Czy trzeba od razu zamrozic ?

Można zlewać mleka z całej nocy tylko ważne aby były w podobnej temp

Możesz zlewać zeby dac w jednym woreczku/pojemniku do zamrażarki. Ważne tylko, żebyś nie dolewała świeżego mleka bezpośrednio do tego z lodówki. Najlepiej porcje schować do lodówki i jak będą w tej samej temp to wtedy zlać w jedno :smiling_face:

A mnie położna i doradzca laktacyjny mówiła że nie ma znaczenia temperatura. Można dolewać świeże mleko do tego z lodówki. Ja tak robiłam i nic się nie działo. Kiedyś tak podobno się robiło. Teraz już można

Tak, możesz zbierać przez noc i zamrozić rano, byle mleko było cały czas w lodówce i schłodzone przed połączeniem. :smile:

Musi byc w jednej temperaturze, ja w nocy kazde mleko wlewam do osobnej buteleczki, a potem dopiero rano jak wszystkie maja podobna wlewam do jednego. Nie.mozna mieszac temperatur :slight_smile:

No dokładnie, też tak robię każda porcja osobno, dopiero później razem

A dlaczego nie można mieszać temperatur?

Tak też mówiła mi położna

Mi tak samo…

Widziałam na instagramie , że dziewczyny zlewają przez całą noc do termosa. Ale ja chyba wolałabym sie przejść do lodówki i zostawić je tam. Dzięki za informację, że nie wolno mieszać różnych temperatur.

Chyba że się zmieniło :wink: no to zawsze tez wygodniej nie trzeba kombinować z temp

Ja tam zawsze wolałam i tak mieć w jednej temperaturze, jak już niosłam do lodówki, to zbierałam w lodówce do mrożenia

No ciekawe jak to jest co chwilę inaczej . Zawsze też słyszałam że jednak musi być ta sama temp

Też jednak mi się wydaje że lepiej jak by było w tej jednej temp

Położna mi tłumaczyła że jak ściągniemy nasze mleko w temperaturze ok 37 stopni to ono w butelce po 10-15 minutach ściągania ma już ok 30 więc spokojnie można wlać do mleka które ma 4-5 stopni w lodówce. Nie można tylko podgrzanego mleka wlać do zimnego ale nikt nie podgrzewa mleka żeby później go mieszać. Ja zlewalam różne temperatury i nic się nie działo

2 polubienia