Czy piersi mogą przestać reagować na laktator?

Może gesty jest pokarm i ciężko jest ściągnąć laktatorem? 

Mi kiedyś położna powiedziała bym się nie przejmowała że laktatorem ściągam mało mleka bo dziecko z piersi mocniej wyciągnie niż laktator. Jeżeli słychać że pije mleko, nie płacze, rośnie, to mam się nie przejmować... 

A jakie macie laktator? Podobno te nowsze modele bardziej naśladują naturalne ssanie. 

Gesty? Nie wiedziałam że tak może być. 

mamameg to expresowo ściągnęłaś.ja nawet na początku karmienia potrzebowałam czasami 20 minut jakoś nie chce lecieć.Jak mała ssie to jakoś to leko leci i leci a jak laktatorem to se muszę namęczyć.

Ja tez slyszalam , ze laktator nie sciagnie tyle pokarmu , ile dziecko sobie wyssie , wiec nie ma co sie tym kierowac 

Mamameg to duzo, ja w ciagu 10min na poczatku sciagalam 70ml, a teraz 10min i 30ml i wiecej nie idzie,..

Źle dobrany rozmiar lejka może powodować gorsze efekty ściągania laktatorem, dziecko jak źle się przystawi i nie obejmie wystarczająco dużą część brodawki też ssie nieefektywnie 

Najlepiej pokarm ściąga dziecko podczas karmienia. Laktator może tyle nie ściągnąć. Nie ma co się stresować jeśli dziecko dobrze przybiera na wadze. 

Ja laktatorem to 10 ml w 30 minut co najwyżej odciagne. Moje piersi nie lubią się z laktatorem.

karolina u mnie teżkiepsko ze ściąganiem,chyba pokarm sie kończy

Karolina to ja 10min 30ml,  ale więcej nie leci. Ale syn jak jest później przy piersi to normalnie je i się najada ;) 

Gugi i to jest taka przewrotność bo sciągnąc nie mam pokarmu a mała jak się dopnie to  pije....

Weronisia u mnie to samo dlatego się śmieje że moje piersi poprostu nie dają się oszukać laktatorow. Jednak jest to ciężka sytuacja z drugiej strony bo jak będę musiała gdzieś wyjść to mąż nie będzie mógł podać mojego pokarmu tylko mm.

Dziewczyny ,a może za krótko czekacie ,aż zacznie mleko lecieć.Mnie dopiero po kilku minutach przy laktatorze, mleko zaczyna wypływać mimo uczucia nabrzmienia piersi.

Moniczka u mnie próbowałam długo siedzieć i nic to nie daje.. 

Karolina dlatego ja jak wychodzę to miedzy karmieniami 

Wydaje mi się że laktator też ma znaczenie. U mnie na początku ładnie ściąga a po kilku minutach już słabo. A jak sama nicisne sutek to mleko leci. 

Myślę że na tym sprzęcie nie ma co oszczędzać jeśli chce się dłużej karmić piersią 

u mnie leci przez kilka minut tak mocno a póżniej juz tylko widzę dwa strumyczki  lecące ale jak nacisnę palcami na sutek to mleko tryska...często jest tak że żeby uzbierać te 70 ml to pomagam ręką bo szybciej.

Na początku i pół godziny siedziałam jednak dla mnie to katorgą bo mam strasznie wrażliwe sutki i nie dość że mała mi je masakruje podczas napadów przy kolkach to laktator nie pomagał. Nie każdego stać wydać 600 zł na dobry laktator.

Weronisia to ja tez tak mam , ze reka jak nacisnę to leci ;) 

Klaudiamama czemu jak się chce dłużej karmić piersią to potrzeba dobrego laktatora? Ja karmie ponad 4msc i mam zamiar karmoc jak najdłużej i laktator nie jest mi do tego potrzebny ;)

Gugi czasami więcej odciągne ręką niż laktatorem