Czy inwestujecie w jakis sposob 800 plus?

Tak na to wychodzi ze najlepsze np na takie sumy z chrzcin czy od rodziny jak sie dostanie na urodzinki . Można odkładać ale też mieszkania i domy ida w górę jakby się chciało tak zbierać i zbierać a złotówka będzie traciła z czasem a tak to sztabki sie zamienia po latach i jest zysk

1 polubienie

Nigdy wcześniej o tym bym nie pomyślała, a gdzie to potem można sprzedać? Tylko żeby kupić mieszkanie to niestety trzeba mieć sporo gotówki :frowning: a to chyba najpierw trzeba wygrać w lotto

1 polubienie

To prawda ceny mieszkań momentami brzmią jak żart i naprawdę można mieć wrażenie, że bez wygranej w lotto albo spadku po dalekiej ciotce ciężko cokolwiek ogarnąć.

Ale mimo wszystko ludzie jakoś te mieszkania kupują, czasem małymi krokami, czasem mniejszy metraż, czasem dalej od centrum, czasem z pomocą programów lub rodziny. Nie zawsze jest to proste, ale bywa wykonalne. :blush::blush::blush:

1 polubienie

I macie takie wirtualne to złoto czy fizycznie odbieracie tę sztabkę? Bo nurtuje mnie temat przechowywania tego później :sweat_smile: :face_with_peeking_eye: macie na to jakieś sejfy w domu? :stuck_out_tongue_winking_eye: :smiley: :thinking:

Staram się wydawać je na synka i jego potrzeby , czyli wydatki bieżące. Szczerze mówiąc, ciężko odłożyć .

Zabieramy fizycznie tą sztabkę złota ze sobą - te najmniejsze są wielkości paznokcia :see_no_evil:
Myślę, że Bank (depozyt) to bezpieczne miejsce na przechowywanie.

1 polubienie

Właśnie też się trochę o to boję :rofl:

To tak jak trzymanie jakieś gotówki w domu, jeżeli gdzieś masz takie miejsce gdzie ją przechowujesz to możesz i tam trzymać takie sztabki :grinning:

1 polubienie

Ja poniekąd chyba boję się trochę, że gdzieś ją zgubię :rofl::rofl:

1 polubienie

Istnieje taka szansa bo to jest bardzo malutkie :laughing: gorzej jak gdzieś wciśniesz i później nie jesteś w stanie sobie przypomnieć gdzie żeś to wcisnęła :laughing:

1 polubienie

No ja właśnie z takim czymś pewnie miałabym problem​:rofl::rofl: ale chyba można tez odkładać to tak jakby w mennicy i kupić taką dużà, tylko nje wiem dokładnie na jakiej zasadzie to działa :sweat_smile:

Jejku rzeczywiście już wcześniej we wpisie o tym wspomniałaś :blush: ale ze mnie gapa! :sweat_smile: Dziękuję :blush:Zapatrzyłam się chyba na ten screen jak te sztabki wyglądają i już to złoto mnie zaślepiło :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Hmm o tym nie słyszałam , ale w sumie taka jedna większa to by była lepsza jeśli serio się tak da

Nie słyszałam o takiej opcji i wydaje mi się że takiej nie ma, jedynie co to jeśli masz kilka małych sztabek to możesz je zamienić w mennicy na jedną dużą, albo po prostu odkładać pieniądze co miesiac i np co pół roku je wymieniać , licząc ze taki jeden gram to ok 500 zł to w pół roku odkładając co miesiąc 800 zł mamy 4800 zł co nam daje sztabkę 10 gramowa :wink:

Wiesz co nie wiem dokładnie jak to jest, gdzieś czytałam, że można odłożyć na dużą, ale może faktycznie jest jak mówisz, że po prostu wymiana tych mniejszych na jedną większą

Możto wydaje się bardziej prawdopodobne :slight_smile:

Tak ja też gdzieś czytałam,że jest możliwość wymiany mniejszych na jedną większą . Zagłębiam się trochę w temat bo zaciekawiła mnie ta forma odkładania pieniędzy :smiling_face:

1 polubienie

To fajnie jeśli można wymienić. Bo biorąc pod uwagę, że w perspektywie czasu się tych sztabek trochę uzbiera to lepiej przechowywać mniejszą ilość, ale większych niż dużo małych sztabek :blush:

1 polubienie

Dlatego często najlepiej mieć mieszankę kilka mniejszych na „elastyczne” sytuacje i większe na długoterminowe przechowywanie.

1 polubienie

Też myślę, że to fajne rozwiązanie. No i jednak dobrze mieć właśnie złoto w domu, w razie jakiejś ewakuacji przed żywiołem, czy jakby trzeba było uciekać do innego kraju, to są pieniądze.
Ja mam w domu zawsze jakieś euro, trochę gotówki naszej walucie i teraz właśnie myślę o tym złocie