Czy inwestujecie w jakis sposob 800 plus?

Raczej staramy się odkładać album wpłacać na kredyt mieszkaniowy

A gdzie Wy sztabki kupujecie ? Po kupnie je trzymacie w domu czy w banku czy jak ? Bo faktycznie 800 zł za 5 lat bedzie warte połowę i dajecie cenne rady jak to można zainwestować.

No ja o tym 5 lat temu pomyślałam :stuck_out_tongue: tak samo w Familiadzie :sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:

Mennica apart tam chyba mozna zakupic

My kupujemy w mennicy apart

I jak to wygląda ? O co w tym chodzi

1 polubienie

Właśnie też się chętnie dowiem o co chodzi z tym złotem :wink:

@Nadzianii @Klaudia.wrona tak po krotce idziecie do mennicy i kupujecie sztabkę w zaplombowanym opakowaniu z certyfikatem o tak to wygląda :

W zależności ile chcecie gram, ale taki 1 gram to plus minus 500 zł i to jest takie bardzo malutkie, a nie jak niektórym się wydaje wielka sztabka i gdzie to trzymać :grinning::laughing:
Za np 20 lat bierzecie swoje sztabki i sprzedajecie, nie powiem wam dokładnie ile to będzie warte, może koło tysiaka, może i więcej, ale jest to jakieś zabezpieczenie bo złoto nie traci na wartości

@DaNutka mozesz kupić w mennicy, ale też czasem można kupić w banku :wink: co do trzymania - zależy, można w domu, można w jakimś sejfie, te sztabki są bardzo malutkie, takie jak karta do telefonu (no dobra minimalnie większe) więc to nie jest taka wielka sztabka która zaśmieca Ci pół biurka :grinning:

1 polubienie

Ale mnie zaciekawiłas tym złotem :wink: faktycznie pieniądz traci na wartości a złoto zawsze w cenie :thinking: muszę pogadać o tym z mężem, bo dobra opcja na przyszłość dla dzieciaków :smiling_face:

Polecam zapoznać się z tematem :wink:
My np. też nie bardzo wiedzieliśmy co kupić chrześniakowi na chrzest więc stwierdziliśmy, że prócz tam misia i zabawki postawimy na taką 2 gramową sztabkę żeby miał na przyszłość :grinning:

2 polubienia

Eeee faktycznie dobry pomysł na prezent ! :boom:
Przed nami Komunie , Osiemnastki więc dobra podpowiedź :smiling_face:

Dziękuję za wyjaśnienie , ciekawe to z tymi sztabkami warte przemyślenia :blush:

U mnie większa część 800+ idzie na zajęcia dodatkowe i wszystkie wydatki z tym związane. Traktuję to jako inwestycję w rozwój dziecka, więc staram się przeznaczać te pieniądze właśnie na to, co realnie może zaprocentować w przyszłości.

O raaany dziękuję Ci za obszerne wyjaśnienie :star_struck::star_struck::smiling_face::smiling_face:
W domu w sumie można trzymać takie miniaturki, gorzej jak się o nich zapomni i przez przypadek wyrzuci :grimacing::grimacing:
Bede musiała to rozważyć bo kasa siedzi w kopercie z chrzcin i roczku a tak to bedzie naprawdę zabezpieczenie później nz zyskiem.

1 polubienie

Dokładnie, tak jak napisała @Kiniawes - idziecie do mennicy i dokonujecie kupna sztabki za kwotę, która Was interesuje (jeśli chodzi o apart to trzeba sprawdzić, gdzie znajduje się mennica bo nie w każdym salonie ona jest).
Każda sztabka ma certyfikat - nie należy otwierać tych opakowań, w których sprzedawane są sztabki.

1 polubienie

My to samo ,kasa z chrzcin i roczku leży a można zainwestować i nie stracić :smiling_face:

Dziękuję za objaśnienie :blush:

1 polubienie

Super, to bardzo fajny pomysł na zainwestowanie i zaoszczędzenie dla Maluszka :blush: właśnie od niedawna też zaczęło chodzić mi po głowie jakies konto oszczędnościowe czy coś w tym temacie, ale ta inwestycja w złoto zaświeciła mi jakąś nową lampeczkę w głowie :star_struck:

Moja teściowa wnukom odkłada na konto co miesiąc , ale chyba lepsze te sztabki

Tak, na koncie to raczej za wiele się nie zyska natomiast w tym złocie to może faktycznie się nie stracić :smiley: