Moja córka ma 15msc i śpi cały czas ze smoczkiem w buzi. Mamy już jedną drzemkę w ciągu dnia 1,5h-2,5h - smoczek cały czas w buzi. Nocne spanie trwa 11-12h i także cały czas smoczek w buzi. W ciągu dnia praktycznie nie chodzi ze smoczkiem. Tylko w kryzysowych sytuacjach można powiedzieć na smoczek w buzi w ciągu dnia. Nie upomina się o niego.
Czytałam kiedyś że dziecko powinno mieć smoczek max 2h w ciągu dnia. To prawda?
Zacząć jej wyciągać ten smoczek na spaniu?
Jak czasami próbuje wyjąć smoczek w nocy to po jakimś czasie córka się wybudza siada w łóżeczku a ja znowu wkładam jej ten smoczek, kładę i śpi dalej.
Różnie mówią ogólnie smoczek zmniejsza ryzyko nagiej śmierci łóżeczkowej ale u Ciebie to już nieaktualne myślę że tak się przyzwyczaiła. Albo jej wyjmuj i przemęcz się kilka dni może odpuści. Albo całkowicie ją odsmoczkuj. Ja nie mam takiego problemu bo mały zaraz jak zaśnie to sam go wypluwa czasem szuka w nocy ale po minucie znów wypluwa
Ja wyjmowałam smoczek dla syna lub wypluwał po zaśnięciu. Za to po przebudzeniu od razu szukał smoczka I płakał więc wstawałam żeby podać smoka.. no i tak przez ponad 2 lata ;) nawet podczas drzemki w dzień syn wypluwa smoczka po zaśnięciu;)
No właśnie mi się wydaje że oba się już tak nauczyła z tym smoczkiem że dlatego nie chce go wypuścić. Chyba będziemy musieli się pomęczyć i spróbować zabierać smoczek z buzi po zaśnięciu właśnie to może sama potem też tak zacznie robić
U nas tak samo synek zazwyczaj wypluwa jak zaśnie ale jak się przebudzi to jest od razu szukanie smoczka i płacz.. i sama nie wyciągam bo jak próbowałam parę razy to się przebudził i afera :( Teraz jak idą zęby to już w ogóle miałby najlepiej skoczek 24/7..
Paulina u nas właśnie niedawno wychodziły 4 i ten smoczek tak mocniej w nocy zaczęła właśnie Teresy ssać.
Niby mogłabym spróbować jej go teraz zabrać całkowicie się za chwilę pójdą zęby 3 i obstawiam że znowu smoczek będzie naszym ratunkiem. A nie chce jej zabierać i za chwilę znowu dawać.
Ja słyszałam o tym że niemowlaki mogą spać że smoczkiem bo to zapobiega śmierci łóżeczkowej ile w tym prawdy nie wiem. Ale moja córka jest dużo młodszą i przeważnie wypluwa smoczek lub jej wypada zaraz po zaśnięciu ale jeszcze przez chwilkę ciumka sobie przez sen. Na palcach jednej ręki mogę policzyć ile razy przespała drzemkę że smoczkiem. Ale warto dodać że moja córka niezbyt lubi smoczki ogólnie, tzn. nie ma potrzeby ssania ciągłego.
Moja córka do spania też potrzebuje smoczek (chyba ,że zaśnie przy piersi). Ale zawsze jak tylko widzę ,że bardziej twardo śpi to wyciągam :) Ale częściej sama wypluje jak tylko zaśnie. Zdarzyło się parę razy ,że ją tym wybudziłam.
Jeśli się wybudzała ,a była pojedzona to też podawałam smoczek żeby dalej spała. Pocyckała chwilę i wypluła.
Staraj się wyciągać chociaż wiem ,że może to bym na początku problematyczne ,bo córka może się wybudzać.
Smoczek bardzo pomaga przy usypianiu dziecka ;) starszy syn ze smoczkiem chwila i spał.. Za to drugiego bezsmoczkowego długo usypiam poza swoim lozeczkiem kiedy gdzieś jesteśmy.. drzemka niestety trwa krótko..
Więc smoczek przydaje się chociaż nie jest zalecany he dlatego zawsze po zaśnięciu syna jeżeli jego nie wypluł to sama wyjmowałam z buzi I dalej spał;)
Mój zazwyczaj wypluwa smoczek po paru minutach od zaśnięcia, ale jeżeli tego nie zrobi to nie wyciągam go sama. Tyle, że smoczek daję mu tylko jak się przebudza z drzemki w dzień, więc łącznie i tak ma go godzinkę maks dwie.
Ja zabieram lub córka wypluwa ale byly momenty że przy wyciąganiu z buzi zaczynała płakać. Myślę że możesz próbować i zobaczysz co będzie. Ja nie uważam smoczka za wielkie zło ale wiadomo w końcu trzeba się pożegnać
ja nie zabierałam smoczka u syna bo jak wypadł i on się skapł to pojawiała sie histeria. U nas było tak ,zę on w łóżku miał nawet 3 sztuki do spania bo jak nie znalazł przez sen sam to był płacz, a jak sam znalazł to brał i spał dalej :) więc dla nas było łatwiej bo nie było tego usypiania od nowa
Ja słyszałam, że dziecko raczej nie powinno spać w nocy z smoczkiem i należy mu go wyciągać. U nas zdarzają się popołudniowe drzemki z smoczkiem, ale większości przypadków mała po jakimś czasie sama wypluwa.
Ja myślę że jeżeli wszystko jest z umiarem to i po roku nie będzie problemu ze zgryzem ważne żeby smoczka dawać tylko w kryzysowych sytuacjach a nie co chwilę smok w buzi
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.