No hej Aga ! No wiec własnie. ja już zapomniałam o tym przesiadywaniu chłopa na kompie. tez dużo czytał. Ostatnio to mi puścił nowinkę że co tydzień mój brzuch już będzie rósł o 1 cm To mnie pocieszył
Zaczełam się smarować czesciej kremami…
Jeszcze nic nie mam, odpukac w niemalowane:)
To się ciesz! Ja mimo smarowania wyglądam tak, że w bikini to się już nigdy nie pokażę…
Asiu to dobrze ze sie interesuje Ale to nie prawda z tym wzrostem brzucha
Tygodniowo maksymalnie 0,5 cm
takze nie stresuj sie az tak
Rikitikitam ja rowniez smaruje a na moj brzuch nie moge juz patrzec, mam nadzieje ze po ciazy da sie je jakos zredukowac przynajmniej kolorystycznie.
Z czasem podobno jaśnieją
No tak robia sie biale i takie juz nie do wyleczenia tylko te fioletowe podobno da sie troche zredukowac .
Popieram - to podobno normalne zjawisko, aczkolwiek bardzo emocjonujące mój mąż zawsze ma czkawkę po rosole i jak tylko zjem rosół - nasza córeczka też ją ma
Uczucie do pozazdroszczenia
Po rosole? Wow Ja kilka dni temu sama czkawki dostałam, a moja córa zaraz po mnie. I sobie tak razem na zmianę czkałyśmy
mój synek też miał często czkawkę i to zwykle wtedy kiedy kładłam się spać
moj mały ma srednio 3-4 razy dziennie, zawsze rano no i koniecznie jak zjem cos slodkiego to od razu
Czkawka maluszka w zaawansowanej ciąży to normalna sprawa Mój maluch też praktycznie codziennie ma dość intensywną czkawkę, zwłaszcza po zjedzeniu czegoś słodkiego (dziecko łyka wówczas intensywnie wody płodowe). Podobno dziecko w brzuszku mające czkawkę nie odczuwa dyskomfortu takiego jak my dorośli. Jest ona spowodowana skurczami przepony. Najwyraźniej jest potrzebna, dziecko przy okazji ćwiczy określone mięśnie, które po narodzinach przydadzą mu się podczas oddychania.
A ja wstyd się przyznać to nie wiem czy moja córeczka ma czkawkę Nie wiem jak mam to rozpoznawać i odróżniać od kopniaków czy rozpychania się. Jakbyście to opisały ? Dodam, że jestem w 6 miesiącu.
Aniu, może jeszcze za wcześnie :-). Moja córa miewała codziennie, po kilka razy dziennie, a czasami i w nocy. Przy czym nie pamiętam od kiedy, ale tak jakoś w trzecim trymestrze, A wyglada to na takie rytmicznie podskoki dzidziusia w brzuszku. Pod koniec ciąży chodził mi już cały brzuch co bardzo bawiło i mnie i męża. Bawiło, bo właśnie wiedziałam, że mała nie odczuwa tego jako dyskomfort.
Hmm może po prostu nie ma ja to odczuwałam jako takie cykliczne podskoki brzucha
co jakiś czas czułam takie puk-puk
w sumie co parę sekund ale z czkawką mój syn męczył się do końca ciąży i do 4 miesiąca po ciąży. Niejednokrotnie nie mogłam spać. Myślę,że byś zauważyła. Wydaje mi się,że czkawki byś nie przeoczyła na pewno.
Może tak być że nie ma, pije sobie na spokojnie wody płodowe i nocy się nie dzieje…
Bo jakaś nie wydaje mi się żebyś lat przegapiła to takie śmieszne uczucie rytmiczne podskakuje brzuch w jednym miejscu ja pamiętam na dole brzucha najczęściej po lewej stanie parę razy na dzień heh kiedy dokładnie duet zaczęła mody pamiętam ale z kopniakami czy ruchami nie da się tego pomylić.
Może za wcześnie a może faktycznie nie połyka tak łapczywie wody i nie ma czkawki Będę obserwować jak do tej pory wszystko co czuje może się pojawi
Tak, spokojnie to normalne. W pierwszej ciąży córeczka bardzo często miała, po porodzie również. Teraz jestem w 21 tygodniu drugiej ciąży i już dwa razy malutka miała czkawkę.
to zupełnie normalne, moja dzidzia bardzo często miała czkawki będąc jeszcze w brzuszku. Teraz ma już ponad 2 msc i dalej to samo, szczególnie po jedzeniu jeśli jej się nie odbije dlatego warto czasem trochę pochodzić z maluszkiem i poczekać aż sobie porządnie “beknie”
Mi nie było dane dowiedzieć się jakie to uczucie, ale jak opisują koleżanki brzusio po prostu podskakuje co ciekawe podobno maluchom w brzuchu czkawka nie przeszkadza/nie męczy (w przeciwieństwie do dorosłych :)) gorka_ właśnie czkawka podobno jeśli towarzyszyła w ciąży to i po urodzeniu będzie towarzyszem dzieci
A z jakiego powodu dziecko, które czkało w brzuchu ma czkać już narodzone?; )
a to bzdura dziewczyny to,że dziecko czka w brzuchu nie znaczy,że będzie czkało po urodzeniu wiadomo,że bedzie ale z zupełnie innych przyczyn niż to,że w brzuchu czkało