Syn 10msc, kąpany dotychczas w Emolium, zmieniłam płyn na Hippa. Po pierwszej kąpieli na drugi dzień zauważyłam czerwone plamki z krotkami na twarzy, syn stał się marudny nie chciał jeść itd. Na nodze zauważyłam czerwone wysuszone plamy. Odstawiliśmy płyn, kąpiemy w samej wodzie- to samo. Wróciliśmy do Emolium- to samo. Zaczęliśmy gotować krochmal- to samo. Zauważyłam nawet więcej plam. Wyskakują one tylko i wyłącznie do kąpieli, w nocy już bledną. Rano są różowawe i w ciągu dnia ich nie ma. Są tylko na nogach. Sądziłam, że to reakcja uczuleniowa na płyn do kąpieli ale teraz już sama nie wiem. Może to od jedzenia? Chociaż przez ten czas nie jadł nic innego niż zwykle.
Nic innego z kosmetyków nie używamy. Jedynie kremik przeciw słoneczny (ten sam). Gdy zaczynamy go wycierać po kąpieli i zaraz potem karmienie to one już są. Także muszą powstawać przy kąpieli.
Wydaje mi się że od kosmetyków raczej to nie jest zwłaszcza że wcześniej używałaś i nie było niczego podobnego . Mój syn ma problemu skórne i używamy hippa ma bardzo dobry skład i nic mu nie jest ale to też nie porównanie bo każde dziecko jest inne . Ja bym się udała do pediatry moze on coś pomoże doradzi . A może coś go w wodze uczyła ? I za każdym razem po kąpieli tak jest ? A może coś zjadł albo wypił co uczula
Tak sobie myślę że może to od wafli, zjadł kilka dni temu kilka z orzechami i kakowe, moze to to? Bo reszta jest bez zmian. Chociaż to było kilka dni temu a problem nadal jest. Teraz rano ma jedynie suche miejsce w tym miejscu co po kąpieli są plamy. W przyszłym tygodniu mamy szczepienie to i tak zgłosze ten problem dr, ale myślałam ze to bardziej od kosmetyków.
Sprawdź wodę, czy nie ma kamienia... czasem się zdarza że nagle woda jest "twarda"... wykąp dziecko w wodzie z butli, lub sprawdź przez takie testery kiedyś były do wody... jesli by się okaZało że to wina wody mozesz kupić taką nakladkę z filtrem wtedy woda będzie czystrza...
Być może to też wina proszku, może źle się wyplukał ... może to też być reakcja na jedzenie musisz to zaobserwować. Jak się.wyjaśni daj szybko znać:-)
Mój synek też miał takie czerwone plamy i kazano nam kąpać go w manganianie potasu. Tyle że to tylko trochę złagodziło krostki. Później zaczęliśmy używać do kąpieli zamiast emolium dermedic on jest bardziej delikatny i dobry przy problemach skórnych. Po dłuższym stosowaniu samo przeszło.
P.niedziela z doświadczenia mogę ci powiedzieć też że szukałam przyczyny w kosmetykach ale to nie jest problem przeważnie jak opisujesz że to takie placki to tak właśnie objawia ssię pokarmowa alergia A orzechy i czekolada tzn też kakao tto silne alergeny i tak wlansie działają też na mojego syna i do dziś ciężko mi pozbyć się tych placków właśnie... do tego alergia nie musi od razu po zjedzeniu się pojawić może pojawić się po paru dniach nawet dopiero pomimo że Wczensiej zjadło się dany alergen który wywołuje alergie to może ona objawić się z opóźnieniem wlansie jeśli orzechy czy też czekolada kakao były nowe Wczensiej nie dostawał to jest bardzo wręcz praktycznie całkiem możliwe że wlansie to jest przyczyną tych placków. Tym bardziej że jeśli stosowaliscie cały czas emolium i było ok A teraz jakby po emolium dalej te placki są to wątpię by to była wina kosmetyku tym bardziej że placki czerwone takie jakby trochę suche robią się przy alergii pokarmowej tylko u nas to jest niestety już tak że syn ma azs zz alergii właśnie więc ja bym uważała na produktu które mają kakao orzechy jak wszystko zejdzie spróbuj podać trochę i obserwuj ale nie zmieniaj kosmetyków stosuj te co zawsze i zobaczysz czy to orzechy jak nie to podaj coś z kakao czy czekolada i też obserwuj ale ta obserwacja nich trwa około kilku dni bo alergia może z opóźnieniem dac znać o sobie i objawy pojawia się po kilku dniach:)
Po pierwsze orzechy uczulają no i przede wszystkim nie powinno się ich podawać dziecku przed 1 r ż . Więc ja bym zrezygnowała z podawania . Przestań podawać orzechy i za kilka dni spróbuj wykąpać w płynie z hippa podejrzewam że plam już nie będzie . W razie czego udaj się jeszcze do pediatry :)
Może to być przyczyna alergii, ale nie musi. Może to być także atopowe zapalenie skóry, które też nie musi pojawić się od razu, tylko po jakimś czasie. Ale może to być niedobór witaminy A. Nie wiem, jak u takich maluszków, ale mnie takie plamy wychodzą na dłoniach zazwyczaj na wiosnę lub jesień, a to wynika z niedoboru właśnie tej witaminy. Wtedy smaruję dłonie kremem z witaminą A i po jakimś czasie przechodzi. Ale jeśli chodzi o Twoją pociechę, ciężko jednoznacznie stwierdzić, bo przyczyn jest naprawdę wiele. Jak dla mnie powinnaś skontaktować się z dermatologiem, który zna się na problemach skórnych u takich malutkich dzieci lub z dobrym pediatrą.
Cóż może woda jest zrobiła twardsza czy coś wiem że takie plamy się papraja zże tak ujme do dziś z nimi walczę pomimo że synek nie je alergenów . Na pewno wizyta jest potrzebna u pediatry później dermatolog i alergolog.
Kup maść z witaminami dla maluchów i smaruj A kąpiele coz jeśli to azs mmuszą być szybkie krótkie bo niestety ale woda pogarsza sytuację.
P.Niedziela - najlepiej udaj się do dermatologa. Skoro plamy pojawiają się przy kąpieli, to alergię pokarmową raczej bym odrzuciła. Możliwe, że coś się w wodzie zmieniło. Dodatkowo wrócić do kąpieli w Emolium. Ono wcześniej nie uczulało. Pokąp w nim dziecko koło tygodnia i zobacz jak będzie reagowała skóra. Po 1 czy 2 dniach możesz nie mieć efektu. Dodatkowo wypierz jeszcze raz ręczniki i rzeczy, w których dziecko śpi - może przez przypadek dostał się do prania "dorosły" proszek?
Moja córka jakoś koło 2 miesiąca miała trądzik niemowlęcy. Położna kazała kąpać w mangamanianie potasu (czy jakoś tak), ale on bardzo wysusza skórę. U Nas on nie pomógł i poszliśmy do dermatologa. Dostaliśmy specjalną maść na te krostki. Ale z tego co opisujesz to raczej nie jest trądzik, a jakaś reakcja na wodę/kosmetyki. Przynajmniej moim zdaniem.
Czasami mam wrażenie, że takie sytuacje wynikają z tego, że położne od samego początku każą dziecko pielęgnować emolientami. Mimo, że skóra dziecka tego nie potrzebuje. Potem się przyzwyczaja i jak rodzice chcą przejść na zwykłe płyny/kremy to pojawiają się problemy :(
U nas również pojawiają się takie suche 'placki', z tym że nie zaobserwowałam, żeby miało to związek z kąpielą:/ próbuję wyłapać przyczynę, niestety bezskutecznie... smaruję te plamki linomagiem, kremem dermedic baby ale niestety niewiele to daje, raz są bledsze, raz bardziej zaognione, ale spróbuję tak jak radzicie dziewczyny czegoś z wit A.
Aisa94 a co stosujesz do pielęgnacji? W przyszłym tyg mamy wizytę u lekarza to poradzę się jak powinnam z tym postępować. U nas te suche plamki pojawiają się na buzi i znikają, a teraz też i w pachwince i nie chce zniknąć:/ a na pleckach jest plamka niewidoczna, ale za to wyczuwalna w dotyku.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.