Czas na spacerówkę

Drogie mamy mam takie pytanie ile miał wasz szkrab by przełożyliście go z gondoli do spacerówki moją Wiktoria ma 4 miesiące i ledwo mieści się w gondoli a mam ją dosyć sporą lekarz powiedział że najlepiej zaczekać jeszcze 2 miesiące ale obawiam się że jak przyjdzie zima i ubiorę mojej niuni kombinezon do tego śpiwór to się nie zmieścimy

MY na soacerówke przeszliśmy jakos ok 6mies gdy córka miala,jesli dziecko sie nie mieści w gondoli to po co Je meczyć ,w spacerowce tez dziecko moze wygiodnie sobie spać i leżec tak samo jak i w gondoli .

najlepiej przenieść się do spacerówki, kiedy dziecko samo siada, a przynajmniej - samo siedzi, czyli bez podparcia. zbyt wczesne wsadzanie do spacerówki i podnoszenie do pozycji (pół)siedzącej tragicznie wpływa na rozwój kręgosłupa m.in.
czteromiesięczniak naprawdę nie mieści się do gondoli? to ile ma wzrostu, a ile dł. ma gondola?
jeżeli masz spacerówkę, którą można rozłożyć zupełnie na płasko, to możesz przenieść dziecko, z tym że zimą pewnie będzie mu trochę chłodniej niż w gondoli. pamiętaj tylko, żeby nie korciło Cię podnosić oparcia dopóki dziecko nie zacznie siedzieć, naprawdę można zrobić więcej szkody niż pożytku.

Spokojnie możesz przełożyć dziecko pod koniec 4 miesiąca, jeżeli się nie mieści w gondoli. Ja również przekładałam. Warunkiem jest spacerówka rozkładana na płasko i nie ma żadnych przeciwwskazań :slight_smile:

Spacerówka ma opcję obniżania oparcia, więc może leżeć w pozycji takiej jak w gondoli, więc ja też nie widzę żadnych przeciwwzkazań :slight_smile:

Synek ma pół roku. Gondola jest dość spora a przynajmniej synek jeszcze się w niej spokojnie miesci więc na spacerówkę jeszcze nie przechodzimy. Mimo iż nasza spacerówka ma opcje rozłożenia oparcia na płasko. W gondoli jest mu cieplej jak wychodzimy na spacer. A jak spacerujemy to mały zazwyczaj spi więc nie widzę sensu abym zmieniała na spacerówkę. Synek sam nie siedzi jeszcze stabilnie. Jak wasza gondola jest za mała to spokojnie przejdź na spacerówkę tylko tak jak dziewczyny radzą… oparcie całkiem na płasko.

moje drogie dziękuje za rady :slight_smile:
Aleksandra_87 moje maleństwo ma już 74cm i szybko rośnie oby dwoje z mężem jesteśmy wysocy wiec maleńka też :slight_smile: gondola ma 80cm wiec ledwo ledwo

Zalezy jaka masz spacerowke, jesli oparcie rozklada sie calkiem na plasko to nie ma problemu, mozesz wozc na plasko w spacerowce. W innym wypadku odczekalabym jeszcze az dziecko zacznie samo siedziec, bo mozesz mu nadwyrezyc plecki.

Dziecko w gondoli jest bardziej okryte, osłonięte.
Ale jak bobas się nie mieści to nie ma wyjścia, tylko musisz mieć spacerówkę rozkładaną całkowicie na płasko.

My bardzo szybko przeszliśmy na spacerówke. Franek poprostu nie lubił gondoli, podnosił się w niej, płakał…Jak miał 4mc przenieśliśmy się na nosidełko i było już o niebo lepiej,bo miał wyżej i mógł wszystko obserowować. Po skończeniu 6mc przeszliśmby na spacerówke, z rozkładanym oparciem, a teraz jak ma 10mc jeździmy w typowej parasolce.

Również radzę, aby przenieść dzieckbo do spacerówki rozkładanej na płasko. Jeśli do gondoli dojdzie kombinezon i okrycie, to nie ma szans by dziecko się tam zmieściło i miało swobode ruchów…Bedzie mu strasznie niewygodnie. Spokojnie przejdź na rozkładaną spacerówkę.

Ja mam 2 wózki jeden głęboki z gondolą a drugi spacerówka ale rozkładana na płasko także dziecko może leżeć. Głębokiego używałam niecałe 3 miesiące a później ze względu fakt że spacerówka jest lżejsza używam właśnie jej. Mieszkam w bloku i muszę wnosić dziecko z wózkiem na piętro i czasami bywa ciężko a spacerówki są lżejsze. Jeżeli mogę coś polecić to bardzo przydatny dla mnie okazała się śpiworek który można założyć do wózka. Ja mam taki z materiału a w środku polar, zasuwany na zamek. Wkładam synka do środka i mam pewność że jest mu cieplutko. Dodatkowo na wierch zakładam kocyk i wiem że nawet przy niesprzyjającej pogodzie nigdzie nie wieje na mojego synka.

Znajomi, jak ich synek miał 6 miesięcy, przeszli na spacerówkę, ale z takim oparciem rozkładanym. U nich zaważyła również to, ze z tą gondolą to ledwo mieścili się do bagażnika samochodu, a ze spacerówka szybciej szło im pakowanie.

Hej. Ja ze swoim synkiem przeszłam na spacerowke gdy miał 4 miesiące. Rozkładana ja prawie na płasko z plecami pod kątem 15 stopni. Malutki jest bardo ruchliwy. Miałam wrażenie ze w gondoli braknie mu miejsca. Obracał się boczku na bok, wiercił. Po przeniesieniu do spacerówki problem zniknął. Syn zaczął tolerować wózek. Dodam ze majac 6 miesiecy siadał sam. A w 10 chodził. Natomiast sąsiadka woził a córkę od urodzenia w spacerówce w śpi worku, gdyż w kombinezon ie nie mieściła się w gondoli (61 cm 4.870 kg) Niestety sama musisz zdecydować co dla was będzie najlepsze. Pozdrawiam

Jesli spacerowka sie rozklada na plasko to nie ma problem, tyle ze dziecko nie jest tak osloniete, ale wystarczy spiworek i bedzie ok.

mi sie wydaje że spacerówkę powinniśmy wybierać wtedy kiedy dziecko siedzi… no bo sobie wyobraźcie dziecko które owszem dźwiga się do siadania ale nie siada o własnych siłach…tutaj jest problem z kręgosłupem a takie malutenkie dziecko nie może długo w siadzie przebywać bo wykrzywi mu się kręgosłup…to ogromny ciężar dla dziecka… Dlatego lekarz pewnie tak zalecił…wygoda wygodą…trzeba spojrzeć od strony zdrowia mięśni i kości dziecka

Greendream, ale dziecka nie trzeba od razu sadzać w spacerówce. Jeśli jest taka opcja, by rozłożyć ją całkiem na płasko, a dziecko nie mieści się w gondoli, to można zamienić wózek na spacerówkę. Jak dziecko ma za ciasno w gondoli to też nie wpływa to korzystnie na jeo rozwój.

Spacerówki często kojarzą nam się z tym, ze dziecko w niej siedzi, ale teraz można kupić takie spacerówki, które oparcie mają rozkładane na płasko. Ja mam zakupiony wózek 2w1… gondola, którą można zmienić na spacerówkę. W tym i w tym przypadku jest to samo oparcie, które rozkładam na płasko i maluszek sobie spokojnie spi. zamieniając gondolę na spacerówkę zdejmuję tą część gdzie maluszek ma nogi. Ja jeszcze tego nie wykorzystuje, bo maluszek jeszcze się miesci w gondoli i jest mu w niej cieplej.

Greendream dziecko w spacerówce może leżeć. A też przecież nie będziemy wozić dziecka w gondoli jeśli już do niej ono się nie mieści.

Dokladnie, mowimy tu tylko o takiej opcji jesli spacerowka rozklada sie na plasko.

Spacerówka to już teraz nie tylko “parasolka”…; )