Dziewczyny mój syn je głównie mleko z piersi , czasami zje jakaś zupkę ma 7 miesiecy . Nie akceptuje zadnej butelki wypróbowałam 8 . za 3 miesiące wybieramy się na wesele czy serio mam zepsuta imprezę i nie wypije nawet za zdrowie młodej pary ? Jestem już trochę zdesperowana tym karmieniem , nie wychodze z domu na dłużej niż 2h jest to już męczące . Co można by tu zrobić chociaz na ten jeden dzień :(
A nie będziesz miała problemu zostawić synka pod opieką kiedy będziesz na weselu :)? Pytam, bo może komuś innemu łatwiej będzie dać butlę. Synek wiedząc ,że ma Ciebie obok wie ,że możesz mu dać pierś ,więc nie chce butli :) Może się uda :) Chociaż wiesz ,że gwarancji nie ma.
Ja do dziś pamiętam jak jako świadek u brata skończyłam wesele o 22:00 bo córka za nic nie została u babci pod opieką. Tylko mama i już. Długo nie szło ją zostawić nawet na chwilkę.
Myślę, że Patrycja podsunęła dobry pomysł. Spróbuj odciągnąć mleko i może niech babcia, jakaś ciocia spróbuje je podać maluchowi pod Twoją nieobecność? Synek ma teraz 7 miesięcy, w momencie wesela będzie miał już 10 - może poeksperymentujecie też z jakimiś kaszkami? I na noc zamiast butli jakaś kaszka - może nasyci malucha na dłużej i nie będzie domagał się piersi.
Macie jeszcze trochę czasu do wesela - wierzę, że jakoś się uda. Trzymam kciuki :)
Oj pamiętam jak dziś jak moje pierwsze dziecko za nic nie chciało butli. Też przetestowałam masę butelek i kubeczków... W końcu zaczęła pić właśnie z butelek Lovi, ale nie tak od razu. Musisz podejść do tego na spokojnie. Nie wybieraj na naukę picia z butelki momentu w którym dziecko jest bardzo zmęczone... Ty też bądź w tym wszystkim spokojna. Małymi kroczkami i do celu. Ja już miałam taki moment że się zawzięłam i dzień w dzień podawałam dziecku o tej samej porze butle. Ona oczywiście nie zjadała, może pociągła z łyczka i kończyło się na piersi. Ale w końcu do tej butli się chyba na tyle oswoiła że wypiła 20 ml, potem 50ml i jakoś poszło... Myślę że tutaj systematyczność i przyzwyczajanie dziecka do tej butelki to klucz do sukcesu. U mnie nie przeszła pruba karmienia przez tatę czy babcie, ale może też warto spróbować. U każdego może się udać coś innego.
Ja rodzę pod koniec lipca a w połowie października mam wesele brata. Też mam zgryz jak to zrobić, bo brać takiego malucha na wesele to tak nie bardzo, bo to hałas a nie widziałam dla takich maluchów tych specjalnych wygłuszających słuchawek, wszystkie są od pół roku gdzie nie patrzę... Na ten moment planuje właśnie od samego początku podawać dziecku raz dziennie ściągnięty pokarm z butli żeby się od razu przyzwyczaiło a co z tego wyjdzie, zobaczymy...
Masz jeszcze trochę czasu, także na spokojnie, działaj, trzymam kciuki :-)
Tylko żeby dziecko zostało pod czyjaś opieką to musi być nakarmione i wypić mleko z butelki ;) Ja mam ten sam problem niestety.. możesz wynająć pokój jeżeli jest taka możliwość i zostawić dziecko pod czyjaś opieką. Jednak nie wypijesz skoro będziesz musiała co jakiś czas chodzić karmić..
doskonale cie rozumiem. Mój akceptuje butelkę ale za to pije z niej tylko wode :( a w ta sobotę mamy wesele, mlody Non stop wisi na piersi a jak już jest w nowym miejscu to nie schodzi mi z rąk. Pokój mamy wynajęty ale i tak pewnie nic z tego nie będzie ze ja sobie chociaz potańczę bo alkoholu to jednak wole nie pić póki nie skończę definitywnie karmić ;)
ale jeżeli macie 3 mc czasu to ja Np podawałam butelkę co jakiś czas bo tez przez pierwsze 8mc nie akceptował , wygrałam raz butelke lovi po 3mc i kurczę akurat mu podpasowała , ale na spokojnie podawałam a czasami to dawałam mu do zabawy aby pooglądał , podotykal i jak to dzieci wszystko biorą do buzi i poczuł ze smoczek jest miękki i można z niego pic i tak się nauczył . Nie można się poddawać i próbować ale tez już na sile ;)
U mnie też był taki problem córeczka nie chciała ode mnie butelki, jak tylko przyjechała moja mama i dała jej butelkę to wypiła całą.
Na a też możesz spróbowała na tzw przetrzymanie poprostu wybierz jeden rodzaj butelki z której najładniej Ci jadł i poczekaj aż naprawdę będzie głodny i wypije tą butelkę, wiem że to takie małe torturki ale może w końcu się uda
Może warto zakupić butelkę która przypomina kształtem pierś ja miałam na początek taka z chicko bo córka innej się nie chycila w końcu ta złapała a potem już każda jej podchodziła najgorszy pierwszy raz nie poddawaj się prubuj
Można na ten dzień odciągnąć zapas mleka i zamrozić :) to po pierwsze. Po drugie może lepiej zaproponować coś innego niż butelkę ? Zwykły kubek ? Bbox ? Może synkowi bardziej podpasuje. Mój też jest antybutelkowy, na początku był dokarmiany mm, a dziś ma 11 MSC i również kp. Choćby zjadł nie wiadomo jaki posiłek, mleczkiem popić musi ;-) od 6 MSC pije z bboxa lub zwykłego kubka. A po trzecie...jeśli ma Pani już dosyć karmienia to może trzeba pomyśleć o odstawieniu ? Szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko :)
To prawda nie karm ba siłę jeśli już tego nie czujesz to odpusc każdy ma prawo być zmęczony karmieniem
W sumie 3 miesiące to jeszcze masz czas na naukę picia z butelki. Jeżeli zrezygnujesz z kp, a syn nie będzie chciał pić z butelki to musiałabyś oduczyc dziecko jedzenia w nocy.. chyba, że nie pije mleka..
Myślę, ze na początek warto odciągnąć mleko i podawać butelkę co jakiś czas, może w końcu się przekona. A jak nie zwykła butelka to z jakiegoś innego kubeczka?
No to artysta chce mamie pokazac kto tu jest wazniejszy;)
Z tymi butelkami to czytam wasze wypowiedzi i stwierdzam ze starszaki to juz eiedza co dobre i nie tak latwo z nimi jesli chodzi o butelki;) bidon czy kubek sprawdzilby sie ale w ciagu dnia w nocy juz nie wyobrazam sobie z nich podac mleka bez wybudzenia wiex zostala bym przy butli ale jak bylo 8 to kurcze wydaje mi sie ze nie ma co kobinowac z innymi tylko probowac z tymi co sa;)
A soczki z takich butelek pije?
Fajne są te kubki które teraz w tym miesiącu można wygrać do testów my taki mamy tylko że z canpolbabies i powiem szczerze że jest rewelacyjny nic z niego nie leci musisz poprostu pociągać żeby wyleciała woda czy też mleko bo córka właśnie z niego pije mleko i nadaje się do picia nawet na śpiocha
Dzisiaj tak pomyślałam, że spróbuję dać synowi mleko z tego kupka;) może akurat podłapie;)
Spróbuj, mój z butli w ogóle nie chciał pić a z bboxa szybko załapał :)
Llia na spiocha podajesz z niego?
Nie pomyslalam o tym u mnie w nocy jeszcze butelki ale juz mi sie zapas konczy wiev albo bede musiala kupic nowe a moze cos sie pojawi w testach;) a jak nie to moze te kubeczki wykorzystam tylko szkoda ze miarki nie maja a viekawe jak te z lovi czy sa z miarka?
U nas dokładnie ten sam problem, też mamy wesele za miesiąc ale bardziej mnie martwi powrót do pracy. Moja nie może się przekonać do tych butelek. Też mamy wytestowanych 8 i żadna nie pasuje. Nawet jak jest już bardzo głodna to nie zje, złości się że z piersi nie leci ale butelki nie weźmie. Daję jej konsekwentnie codziennie butelkę ale na razie z zerowym skutkiem.
Także trzymam kciuki za nas obie żeby coś się ruszyło w temacie butelek.
Mamusiadwóchłopców ja czytałam gdzieś że żeby dziecko się do butli przekonało to zacząć karmić je z piersi przez te kapturki żeby przywykło do jedzenia z gumy. U nas sie to nie sprawdziło bo córcia się złości i ździera te nakładki ale może u Was by pomogło?
Chyba taki taka uroda dziecka mojej siostry córka tak samo nie akceptowała żadnej butelki też było to męczące dla siostry dlatego w końcu jakoś odstawiła od piersi po ponad roku i dziecko nauczyło się pić nie z butelki ale z bidonu z rurką