ja ostatnio na zajęciach szkoły rodzenia spraktykowałam, że to wcale fajny wynalazek
pamiętajcie tylko, że w takich piłkach ważnym jest, by dobrać je odpowiednio do wzrostu. jak siedzimy na nich bowiem, kąt pomiędzy udami a piszczelami powinien wynosić 90’. ja np. mam ok. 163 cm wzrostu i wiem, że najlepsza dla mnie jest 55 (pięćdziesiątka piątka tak zwana), czyli piłka posiadająca średnicę 55 cm.
I trzeba pamiętać o tym że ta piłka nie może być za bardzo napompowana tylko powinna się lekko uginać, ale ćwiczenia sa przyjemne nie obciążają stawów, wzmacniają kręgosłup, rozciągają biodra i potem można wykorzystać do zabawy z maluszkiem po porodzie
ja nawet w dniu porodu podczas silnych skurczow uzywalam pilki i naprawde pomagalo wiec bardzo polecam ![]()
na skurcze fakt działa super bo rozluźnia, ale mnie np nic nie dały ćwiczenia na piłce, a ćwiczyłam cały 3 trymestr i na porodówce. Ale piłka w sumie pomaga na kręgosłup, biodra. Jak mnie łapała rwa to tylko piłka mnie ratowała w ciąży. Po cc tez dobrze jest na piłce ćwiczyć kręgosłup, mnie pomagały ćwiczenia i mniej bolał.
Ja będąc w pierwszej ciąży nie miałam piłki, kupiłam ją jak mój maluch miał ok 7 miesięcy. Przez to, że była w szelkach pawlika miał nieco tyły względem rówieśników i zwykłe kulanie się na tej piłce bardzo mu pomogło, a zabawa była super. Teraz jeszcze nie ćwiczyłam, muszę sobie ją przywieźć od mamy bo u nas mało miejsca jest.
Kurcze, właśnie sobie przytaszczyłam piłkę, zasiadłam do kompa, żeby trochę poczytać i co się okazuje - podstawowym przeciwwskazaniem jest ciąża bliźniacza ![]()
Ja kupiłam i bardzo przydatna ta piłka przed jak i po porodzie żeby wrócić do formy. w czasie ciąży lekko podskakiwałam ( dopóki synek się nie denerwował) a po ciąży ćwiczenia np brzuszki
Także kupiłam piłkę gimnastyczną- bardzo polecam. Ćwiczyłam codziennie póki było to możliwe , super przygotowanie do porodu, a także po ( by wrócić do formy) , tak ja pisała Mria.Kwiecien
ja niestety nie mogę korzystać z tego przyrżadu jako iż na razie jestem w grupie ryzyka poronienia, ale moja koleżanka wykonywała codziennie ćwiczenia na piłce około 20 minut i stwierdziła że dobrze wpłynęło to na jej kondycję, ulżyły jej bóle kręgosłupa i lepiej przygotowała się do porodu
Warto, ja cwiczylam na niej w szpitalu (położna mi kazała), na początku, nie chciałam, ból mi nie pozwalał, nie bylam przekonana. Jednak w końcu partner mnie namówił zebym spróbowała i … nie żałuję
polecam.
Koleżanka kiedy zaczęła się u niej akcja porodowa, a było to w nocy usiadła na piłce i zaczęła na niej podskakiwać bo pomagało jej to, a rano jak pojechała do szpitala miała rozwarcie 5 cm. W szpitalu położna powiedziała, że pięknie sobie piłką pomogła w pierwszym okresie porodu i dlatego ma już takie ładne rozwarcie. Myślę, że jak najbardziej warto korzystać z piłki szczególnie w pierwszym okresie porodu.
Ja mam taką piłke jest dość duża bardzo fajnie sie na niej siedzi , skacze. Obciąża także kręgosłup i przynosi ulgę w bolach pleców. Ja mam zamiar ćwiczyć i rozciągać sie na tej piłce dużo przed porodem jak i w trakcie. Gorąco polecam taką piłkę
Rowniez posiadam pilke wczesniej zakupilam ją do cwiczen oraz siedzialam na niej przy biurku. Teraz zamierzam na niej cwiczyc ale nie wiem jakie cwiczenia mozna wykonywac jestem juz w 38tyg
Mamasita to już niedługo dzidziusiek Cie przywita powodzenia.
Nadzia a jak ćwiczyć na bóle kręgosłupa na tej piłce?
Mam nadzia pisała w 2015 roku więc raczej Ci już nie odpisze. ![]()
Mamasita na piłce możesz lekko podskakiwać, możesz siedząc na niej bujać się na boki maksymalnie wysuwać się w prawo i w lewo. Możesz zataczać na niej ósemki. Te ćwiczenia poleciała mi położna i wykonywałam je troszeczkę wcześniej bo już od 37 tygodnia.
Czasami zapominam spojrzeć na daty :)))))
Dzięki za pomysł na ćwiczenia, strasznie bolą mnie plecy znowu w tym samym czasie po kolejnym porodzie
Na piłce ćwiczyłam tylko w szkole rodzenia w pierwszej ciąży i to raczej pozycje. Ogólnie wygodna forma ćwiczeń:) i przyśpiesza poród. U mnie na tyle szybko postępował poród , że z niczego nie korzystałam. A ból był na tyle silny , że nie dawałam rady nawet chodzić. Zastanawiam się nad tą piłką w tej ciąży:) Jestem w 34tc
Kasia S. Dziekuje za napisanie jakie cwiczenia mozna wykonywac. Czyli moge je spokojnie wykonywac, skoro wykonywalas je w 37tyg ![]()
Mamasita możesz spokojnie już ćwiczyć już teraz.
Patrycja na szkole rodzenia też miałam ćwiczenia, które można wykonywać w czasie porodu.
W trzecim trymestrze podobno najbardziej się przydaje :-). Sama się zastanawiam nad zakupem takiej piłki ![]()