Zastanawiam się nad zakupem piłki do ćwiczeń. Czy któraś z Was jej używa/używała? Jak oceniacie przydatność takiej piłki?
Ja w trakcie porodu skakałam na piłce (między skurczami) i bardzo mi to pomogło; ))
Ja również korzystałam z piłki i efekty były imponujące - w krótkim czasie zaczęłam rodzić
Polecam!
Właściwie to chodziło mi bardziej o ćwiczenia na piłce w 3 trymestrze ciąży, niż w trakcie porodu. W szkole rodzenia polecają takie ćwiczenia.
ja mam w domu taka pilke juz od dawna
lubie sie na niej rozciagac , swietnie odciaza kregoslup, a po dzieciach znajomych wiem ze moj synek jak troche podrosnie tez bedzie ja uwielbial ( nawet pozyczalam pilke sasiadce dla jej 8 miesiecznej corki ktora uwielbiala na niej podskakiwac jak sprezynka ;))
zestawy cwiczen sa dostepne na youtubie, ja korzystam z wersji angielskich (trzeba wpisac "pilates ball albo yoga ball- pregnancy excercises)
pilke mozna kupic np. w TK Maxx albo w Tesco, koszt ok. 80 zl, zwroc uwage na jej obwod zeby nie byla za mala - podczas siadania na niej kolana powinny tworzyc kat prosty, ja jestem bardzo wysoka wiec mam chyba ten najwiekszy obwod.
przepraszam za brak polskiej czcionki, moj stary laptop wariuje ![]()
Piłka taka to świetna sprawa. Co prawda korzystałam z niej tylko kilka razy, ale naprawdę świetnie rozluźnia, a do tego przygotowuje nas do porodu. Myślę, że jeżeli przeznaczysz pieniądze na jej zakup to nie będą one wyrzucone w błoto, bo możesz z niej korzystać nawet jak maluszek się urodzi. Mi na przykład pomogła ona w karmieniu, można ja stosować później do ćwiczeń z dziwakiem, a w późniejszym wieku może służyć jako fortel do biurka.
Co do używania piłki w czasie porodu, to też korzystałam i szczerze powiem ze strasznie bolało, ale były rezultaty.
Jeżeli jesteś na podtrzymaniu m.in. powinnaś leżeć plackiem a takie ekscesy nie są wskazane - wręcz zabronione…
W trakcie porodu położna proponowała mi ćwiczenia na piłce ale niestety nie byłam w stanie na niej usiąść. Synek tak się ułożył, że usiąść w ogóle się nie dało w żaden sposób aż do końca. Szkoda bo słyszałam, że piłka ma zbawienne działanie.
SamantKa, w piątek byłam na wizycie u lekarza i już nie muszę się z sobą obchodzić jak z jajkiem. Niebezpieczeństwo minęło i lekarz zaleca lekki ruch, spokojnie mogę wykonywać ćwiczenia w szkole rodzenia. Dlatego pomyślałam o piłce w domu, bo w sumie te ćwiczenia nie są aż tak obciążające a wydaje mi się, że mogą pomóc. Miałam kiedyś taką piłkę ale rok temu dobrał mi się do niej pies i niestety muszę zakupić kolejną.
Piłka jest wspaniałym narzędziem wspomagającym w pierwszym okresie porodu. Pomaga odciążyć kręgosłup, zmniejsza bóle krzyżowo-lędźwiowe, rozluźnia dolny odcinek wraz z miednicą.
Każdej kobiecie biorącej udział w zajęciach mojej szkoły rodzenia polecam zakup piłki. Świetna okazja do ćwiczeń w czasie ciąży i zrelaksowania się. Szczerze polecam!
Ja mam piłkę i polecam. Świetnie sprawdzała się jeszcze w ciąży, wygodnie mi się na niej siedziało, ćwiczyło. W czasie porodu też się sprawdziła - przyniosła ukojenie. Po ciąży pomogła wrócić do wcześniejszej wagi dzięki ćwiczeniom. A i przy synku się przydała jak już nie miałam siły nosić siadałam na piłce i go bujałam.
Ja nie miałam takiej piłki w trakcie ciąży, ale ćwiczyłam na niej w szkole rodzenia 2x w tygodniu. Po porodzie kupiłam dla córki ze względu na rehabilitację. Teraz, gdy jestem w ciąży, będę sama korzystać z piłki. NA pewno warto ją mieć.
Witam serdecznie, jeżeli w ciąży występują bóle kręgosłupa to wspaniałą metodą są ćwiczenia rozluźniające na piłce. Bardzo pomoże przede wszystkim w ostatnim trymestrze ciąży. Na pewno warto rozważyć kupno takiej piłki.
Również zastanawiałam się czy zakup piłki to fajna sprawa, ale po przeczytaniu Waszych opinii wiem, że zdecydowanie taaaak ![]()
Lusi636 ja już zamówiłam na allegro
wyszło mi niecałe 28 zł.
w szpitalu powinny być piłki a po co kupować chwile się będzie w domu skakać a potem będzie to leżeć a jeszcze nie zawsze ta piłka przy porodzie pomaga.
Nosia ale my tutaj rozmawiamy o ćwiczeniach w trakcie ciąży a nie o użyciu piłki tylko podczas porodu. My ze swojej piłki jesteśmy naprawdę zadowoleni, a jak jest nie potrzebna to można spuścić powietrze i schować do szafki. A za takie pieniądze to naprawdę warto mieć ja w domu.
nosia89 piłka przydaje się nie tylko przed samym porodem. Ja mam termin na styczeń i już mogę sobie na niej ćwiczyć. Cytując Annę-0 “jeżeli w ciąży występują bóle kręgosłupa to wspaniałą metodą są ćwiczenia rozluźniające na piłce. Bardzo pomoże przede wszystkim w ostatnim trymestrze ciąży. Na pewno warto rozważyć kupno takiej piłki.”
Piłka również może pomóc wrócić do formy po porodzie, jak i świetnie się bawić z kilkumiesięcznym niemowlakiem i wspomóc jego koordynacje ruchową.
Uważam, że piłka jest fantastyczna. Ja w ciąży ćwiczyłam, bardzo bolał mnie kręgosłup. A po porodzie pomogła mi wrócić do formy. Stanowi też świetną zabawę z dzieckiem, które można kłaść brzuszkiem na piłce, delikatnie ją przesuwając.