U mnie obie córki ulewaly starsza wręcz chlustala ;( najgorsze były ulania kiedy spala ;( zaznaczajac że była zawsze " odbita po jedzeniu, bywało że po godzinie potrafiło się ulac;( dlatego warto układać malucha na boku nie na wznak, bacznie obserwować w czasie drzemek;( u nas okazało się pomocna zmiana mleka bo objawy ułan były związane również z alergią ale dochodziły również inne objawy.
Moja córka ulewala do 7msc. Bardzo długo. Już nawet się zaczęłam martwić. Jak sama usiadła w 7msc to minęło.
Moja córa ma prawie 5 miesięcy( jesteśmy na mm) i w zależności od mleka ten refluks był albo słabszy albo silniejszy
u mnie syn był tylko na piersi i refluks był ale minal
Refluks jest fizjologiczny do ok. 12 miesiąca życia. Po tym czasie jeśli nadal występuje najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Mój syn ulewal ale nie było refluksu
U nas były objawy refluksu do ok 2 miesiąca życia, później jakoś się wyciszyło
U mnie córeczka ulewała długo bo do ok 5 m-ca, podobno też nie był to refluks tylko niedojrzałość układu pokarmowego, tym bardziej że jest wcześniakiem. Niestety to bardzo uciążliwe i momentami niebezpiecznie, bo 2 razy się zachłysnęła tym mlekiem, tak że aż niemal sina się zrobiła na buzi ![]()
Ważne żeby kontrolować czy prawidłowo przybiera na wadze, jeśli tak to pozostaje się chyba tylko pomęczyć. Jeśli nie to włączane jest leczenie.
U nas a mamy 7 tygodni zadarza sie ulewanie, ale nie ma wiekszych wymiotow… raczej przy odbijaniu czasem sie zdarzy … teraz widze wiecej troche, ale polozna mowila ze kwady zaladkowe teraz mu podchodza wiec moze sie czescirj zdarzyć
Mój syn ma 4 miesiące i zdarza mu się, że ulewa. Nie jest to regułą, nie występuje po każdym karmieniu, ale czasami się zdarza.
U mnie dzieci nie ulewaly wogole ale znam mamy ktore maja ten problem i dzieci bardzo ulewa, trzeba pilnowac podczas snu i ukladac na bok aby sie nie zachlysneło