Cofanie

Jak długo odbijanie, refluks, cofanie się treści pokarmowej jest fizjologiczne u niemowlaka? Czy wasze dzieci też mają takie problemy? Czy was to niepokoi? 

To zależy co dziecku jest. Zwykle ulewanie po jedzeniu jest fizjologiczne do 6 miesiąca życia ale ulewanie a nie wymioty. Refluks raczej ciężko stwierdzić samemu trzeba zdiagnozować. 

Moja córka odbijała gdzieś do 6mc, ale refluks a odbijanie to jednak jest czymś spowodowane, może warto powiedzieć o tym lekarzowi by to zdiagnozować?

mi sie wydaje że u nas był problem do momentu aż córka sama zaczęła siadać

U Nas Mały nie ma takich problemów.

Refluks  jest fizjologiczny u niemowlaka do ukończenia nawet 12 miesiąca życia. Ulewanie pojawia się u nas ale w żaden sposób mnie to nie pokoi ponieważ mała nie ma żadnych niepokojących objawów. Ładnie przybiera na wadze, ma apetyt. Jak byliśmy na kontroli u Pani doktor, zadawała  dużo pytań  na ten temat i powiedziała  że w tej sprawie jest wszystko ok. Jeśli masz jakieś obawy warto udać się na wizytę do lekarza, rozwieję Twoje wszystkie wątpliwości :) 

Często reflusk jest mylony z zwykłym ulewaniem za często się o tym mówi i stresuje rodziców. Brak dobrej diagnostyki przy naturalnej fizjologi niemowląt.

Podobno też po szczepieniu na rotawirusy dzieciaki wiecej ulewają

Najgorzej kiedy dziecko wymiotuje i jest mylone z ulewaniem.. refluks też lepiej wykluczyć dla pewności..  Syn kiedy dostał syrop na refluks to juz tak nie ulewal...

Myślę, że też zależy ile tego jest. Czy troszkę po karmieniu - co może być normalne. Czy po każdym karmieniu jest tzw fontanna. Warto to skonsultować, lekarz z pewnością powie coś więcej 

Moje dzieci jedynie ulewaly po karmieniu ale była tego niewielką ilość 

Na refluksy na chyba i syropy i zagestniki, by ta treść się nie cofala

Ja konsultowałam i każda lekarz.mowila co innego.. często dziecka ulewa z przejedzenia..  najgorsze są wymioty i te chluśnięcie które pachnie wymiocinami niewiadomo od czego.. na szczęście rzadko.zdarzalo się.. 

Czesto to fizjologia ale w razie niepokoju warto skonsultować. My na szczęście nie mieliśmy problemu. Jak pisalam coś tam ulewali ale odrobinkę 

Zawsze warto zapytać lekarza jak coś niepokoi 

czasami trzeba tylko czasu aby wszystko dojrzało do swojego wieku 

Tak po szczepieniu na rotawirusy mały ulewal wiecej ale pielęgniarka od razu mi powiedziała że do tygodnia może tak być i tak było 

dokładnie. Układ pokarmowy nie jest jeszcze wykształcony. Ale jak piszą niżej - jeśli coś niepokoi po to są specjaliści, by do nich isc :) 

Tak u nas córeczka bardzo dużo cofała, aż kilka razy pytałam pediatrów czy to normalne bo miałam wrażenie że więcej uleje niż wypije mleka. Pediatrzy twierdzili że wszytsko jest ok ale nawet braliśmy taki syrop na ulewanie ale on nic nie dawał.

Po 6 miesiącu już znacznie mniej ulewała a po 7 już prawie wcale.

ja się właśnie zawsze bałam ,ze po rotawirusach wyjdę i dziecko zaraz uleje o po szczepieniu 

Fakt. Po szczepieniu to dodatkowy stres. A tych na rotawirusy wyjątkowo nie lubiłam. Albo to ulewanie, albo uważanie na kupki i przebieranie. Ech....

Mazia to ja miałam podobnie miałam pamiętam że też nie karmiłam jej zbyt późno przed wyjściem z domu aby właśnie nie ulala potem;)