Codzienna czkawka po karmieniu piersia?

Gdy bobas jest podekscytowany także może dostać czkawkę.

Odnośnie ekscytacji, to ostatnio się zastanawiałam, ile taki maluch rozumie.

Dobre pytanie. … dla dziecka poznawanie świata to zupełna nowość. Otaczające przedmioty, kolory, zwierzaki, kwiatuszki i tak mogłabym wymieniać. …
Uważam, że ma powody do ekscytacji.

Mój maluszek bardzo łapczywie je, teraz już wiem z jakiego powodu pojawia się u niego czkawka.
Zaczęłam się już martwić bo wszyscy mówią, że to głównie z zimna.
Ale faktycznie jak daje pierś dziecku, czkawka się uspokaja.

U nas czkawka zaczęła się już w brzuchu:-)). Kilka razy dziennie i w nocy podskakiwał mi rytmicznie brzuch. No i okazało się, że po przyjściu na świat wcale nie ustała. W pierwszych miesiącach dopadała moją córkę 3-4 x dziennie po karmieniu piersią i w zasadzie musiałam poczekać jak sama ustąpi, bo próby podawania jej ponownie piersi okazywały się w tej materii niepomocne. Teraz na rozszerzonej diecie w 7 miesiącu łapie ją czkawka jak odbije po obiadku. Podaję jej wówczas wodę małymi porcjami, ale czy to przyspiesza ustępowanie? Średnio.
Najciekawsze w tej kwestii są rady dobrych ciotek. Mi mój ojciec ciosał kolki na głowie, że powinnam noworodkowi na czkawkę dać wody, choć mu tłumaczyłam, że wodę wypija z piersi w mleku. A koleżanki teściowa mówiła o metodzie zatykania noska niemowlakowi( !!!).

moja mala w brzuszk tez miala czkawke i teraz tez ma

U mnie w brzuszku nie było czkawki.

Mówię Ci Syba bardzo oryginalnie odczucie :-). Podskakuje cały brzuch bardzo rytmicznie co kilka sekund. W ciągu dnia mnie to bawiło, ale w nocy mała potrafiła dostać czkawki jak się przewracałam z jednego boku na drugi i wówczas miałam kwadrans z głowy. Swoją drogą żałuję teraz, że nie nagrałam filmiku z takim podskakującym brzuszkiem.

U nas tez w brzuszku Amelka czkala, tylko z ta czkawka w okresie ciazy jest tak, ze nieraz mylimy ja z ruchami dziecka.

Generalnie im starsze dziecko, tym mniej czkawek.

u nas też czkawka była od początku już w brzuszku. jedyny sposób to przeczekać. Czkawki bardziej są dla mam kłopotkliwe niz dla naszych dzieciaków. Moje potrafiło jednocześnie spać i mieć czkawkę

Tak im starsze dziecko tym tego mniej. Teraz w 7 miesiącu zdarza nam się 3-4 razy na tydzień, najczęściej po gęstym obiadku. Nadal jednak jest to dolegliwość dla mojej dzidzi nieprzyjemna, bo wówczas wydaje z siebie takie smutne pojękiwanie…

podobno przystawienie do piersi na jakis czas pomaga na czkawkę

W naszym przypadku nie bardzo działało to przystawianie, bo po pierwsze małą rozpraszało to czkanie a po drugie ona drenuje moje piersi na maksa, więc nie miała już za bardzo czym się napić.

U nas w brzuchu czkawka byla co rusz;) pozniej chwile po jedzeniu jak sie odbilo tez zawsze synek czkal;) z czasem samo ustalo;) nie dawalam mu ponownie piersi ani nic nie robilam. Widzialam ze jakos specjalnie synkowi chyba nie przeszkadzala bo nie marudzil;) podobno czkawka jest mniej uciazliwa dla niemowlakow niz dla nas;) dzieci zniosa duuuzo wiecej niz my dorosli;)

im dziecko większe tym czkawka rzadziej. Teraz jak się pojawia to daję trochę herbatki do picia, No chyba , ze mala jest co dopiero po jedzeniu to nic nie daję tylko czekam aż jej przejdzie.

ja licze ze i moja wyrosnei z czkawki

Oczywiście, że wyrośnie, moja kiedyś bardzo często miała, a teraz góra raz na tydzień.

uff to dobrze bo po kazdym jedzeniu jak ma to az to jest i smieszne i straszne ze sie tak meczyc musi

Ja to nawet zauważyłam, że im moja mała starsza to ta czkawką krócej trwa. Kiedyś potrafiła ją trzymać nawet pól godziny (!) a teraz tak do 5 min.