Czy to normalne ze przynajmniej raz dziennie dziecko ma czkawke??? karmie tylko z piersi …
Pewnie, że to normalne:) mój głodomorek też ją miał nawet kilka razy w ciągu dnia, właśnie dlatego, że był głodomorem i łykał mleczko z powietrzem bardzo zachłannie, a to jedna z głównych przyczyn czkawki:) Dzieje się tak, bo układ nerwowy i nerw przeponowy jest jeszcze niedojrzały.
Inna przyczyna to taka, że dziecku może być zimno, ale tu pewnie powodem jest jedzonko:)
Niedługo zauważysz, że liczba czkawek się zmniejsza.
Tak to normalne Moja córeczka też ją ma codziennie i też karmię tylko piersią. Dzieci często już w brzuszku mają czkawkę…i niestety im to zostaje
Właśnie często po jedzeniu. Jak już zostało wspomniane te czkawki powoli będę przechodzić
To całkiem normalny objaw , dzieci przyzwyczajają się do warunków panujących poza brzuszkiem tam miały stała temperaturę . U nas czkawka taka naprawdę uporczywa czkawka była obecna w naszym życiu do ok 3-4 miesiąca życia. Potem dziecko już uodparnia się Więc to normalne że przy karmieniu, przewijaniu i kąpieli się ona pojawia:)
Daryska, tez miałam takie obawy związane z czkawka i zastanawiałam sie czy to normalne. Byłam tak tym przewrazliwiona, ze nawet raz wykonałam telefon do położnej w celu upewnienia sie czy wszystko w porządku. Tak jak dziewczyny juz napisały jest to zjawisko zupełnie normalne i z czasem zaobserwujesz ze liczba czkawek spadnie. Najczęściej podczas czkawki dziecku podaje sie pierś aby przeszła, ale u nas Amelka nie chciała wtedy chwytać. U starszych dzieci w czasie czkawki trzeba uważać z podawaniem picia, aby sie nie zakrztusilo. Pozdrawiamy i zyczymy mniejszej ilości czkawek u małego glodomorka
Jasne, Daryska przyzwyczajaj się. Takie maleństwa mają czkawkę jak im za zimno, jak się powietrza nałykają, jak pielucha mokra. Moja to czkawkę miała po 20 razy na dzień Dzieci z tego wyrastają i teraz już zdarzy jej się raz na kilka dni
A czkawka występuje, bo dziecko nie potrafi jeszcze panować nad przeponą
Jak ma czkawkę to po prostu od razu do cycka przystawiaj, a prawda jest taka, że dziecku to w ogóle nie przeszkadza
będzie dobrze, mnie położna pamiętam jak mówiła że zupełne normalne są u noworodka:
- czkawka (pojawia się w trakcie jedzenia, kiedy dziecku jest za chłodno, ma mokra pieluszkę)
- zimne rączki (trzeba sprawdzać karczek czy jest ciepły)
- suche usta (dzieci karmione piersią maja suche usta pokryte takim białym płatem, który z czasem sam zejdzie, nie wszystkie ale większość dzieci tak ma)
Co do Czkawki nie przejmuj się mój syn ma pół roku i potrafi nieraz po 5 razy w ciągu dnia czkać, zaraz po jedzeniu, zazwyczaj dostaje czkawki jak mu się odbije i trochę cofnie (bo to słychać) wtedy zawsze pojawia się czkawka. Nie ma na nią sposobu zwłaszcza po jedzeniu bo dziecko nie chce się napić niczego, u nas żeby czkawka szybciej mijała staram się podać małemu smoczek uspokajający. I wiesz co jak małemu przejdzie już czkawka to zaraz mi zasypia. Ale nigdy nie płacze, gdyby płakał to pewnie świadczyłoby że mu przeszkadza, ale jak widać to normalny odruch jest u niemowląt.
To tak jak z odruchem Moro z czasem słabnie i zdarza się rzadziej, aż w końcu zupełnie mija.
to normalne ze taki maluszek ma czkawkę po karmieniu. Związane jest to z niedojrzałym jeszcze przewodem pokarmowym oraz tym ze nałyka się powietrza podczas ssania. u nas tez tak było ale przeszło z wiekiem. Czkawka może pojawić się również gdy dziecku jest zimno lub ma mokra pieluszkę co tez jest związane z uczuciem zimna.
Co do.wieku dziecka I czkawki to moja Amelka ma 14 miesięcy i nadal zdarzają nam sie czkawki. I tak jak juz napisały dziewczyny dziecka to nie boli, moja to nawet sie śmieje z tego czkania. To my rodzice zawsze wszystko wyolbrzymiamy, a fakt jest taki, ze nam dorosłym czkawka orzeszka i meczy, a dzieci maja do niej przeważnie obojętny stosunek
Moja córeczka się akurat denerwuje jak za długo już tą czkawkę ma (ma 3 miesiące) Ale daję jej wtedy pierś żeby się napiła ,albo ją rozśmieszam i czkawka szybko mija:) Czkawką nie ma się co przejmować ,bo dziecku nic złego się nie dzieje:)
Moja córeczka ma kilka razy dziennie czkawkę ,ma 2 miesiące tez jest tylko piersią karmiona,to nic złego czkawka.
Maleństwo może mieć czkawkę też z powodu mokrej pieluszki albo kiedy jest mu zimno.
Moja mała się strasznie przejadała, więc za każdym razy kiedy się jej pokarm cofał, była czkawka. Trudno przy karmieniu piersią kontrolować ile dziecko je wiec na początku zdarzało się to i 7 razy dziennie. Po paru miesiącach zdarzało się to już rzadziej - wtedy kiedy odbijało jej sie na mokro i sporo z powrotem wylatywało.
dziekuje dziewczyny uspokoilyscie mnie ;)) bo juz myslalam ze jest cos nie tak … ale dobrze ze to normalne ;))
Daryska a jakby tak się zastanowić to dorosły też ma czasem czkawkę
powiem Ci, ze mój Filip dziś po każdym jedzeniu miał czkawkę i to po mm i kaszce i zupce, po prostu za szybko łykał i dostał czkawki/ Nie ma co się martwić:)
Tak to normalne , szczególnie jak dziecko jest małe i pije zbyt nachalnie . U nas również tak było przez jakiś czas ,potem mała z tego wyrosła po prostu Zaczęła pić normalnie , powoli choć powiem ze ma prawie rok a czkawki od czasu do czasu i tak się zdarzają ale również jest jeszcze na piersi . Jest też tak że gdy dziecko zaczyna pić to uwalnia się oksytocyna i wtedy mleko zaczyna tryskać ( u mnie dalej tak jest ) dziecko wtedy nie nadąża z piciem i występuje właśnie czkawka .
a w brzuchu nie czułaś, że dziecko ma czkawkę? mój syn miał codziennie
nie przejmuj się, normalne (choć zawsze warto sprawdzić, czy nie jest za chłodno).
U mnie czkawke mała miała nie raz jeszcze w okresie ciąży, wystarczyło zę zjadłam cos słodkiego wówczas mała chyba zbyt łapczywie opijała sie wód bo długo nei musiałam czekać na podskoki brzuszka;)
Po porodzie również czkawki nas nie omineły, często poczatkowo z piersi wylatuje zbyt spora ilość mleka przez co dziecko nie nadąża łykać, wówczas można zniwelować tak silne wycieki poprzez niewielką ilość ściągania mleka z piersi, drugie prawdopodobieństwo to zbyt łapczywe zjadanie mleka, dziecko wówczas łyka mleko z powietrzem, przez co również mogą pojawić się czkawki lub co gorsza kolki. Kiedy tak małe dziecko łapie czkawkę moze pomóc podanie ponownie piersi.
Czkawki w póżniejszym okresie pojawiały się gdy mała zmoczyła pieluszkę, lub było jej chłodno, wówczas podobnie jak w okresie noworodkowym pomogło podanie piersi
Oczywiście, że to naturalne. Moja córcia ma dość często czkawkę i zauważyłam, że zdarza się jej to jak poje i później zaczyna fikać w łóżeczku i pewnie pokarm nie zdąży się uleżeć i się jej troszkę cofa powodując czkawkę. Podobno maluszkom czkawka nie przeszkadza, bo nie wiedzą co to dokładnie jest
no tak w sumie racja przewrazliwiona jestem ;p no mala w brzuszku czesto miala czkawke