U mnie dopiero ostatnio zaczal sie denerwowac na czkawke, prawda jest taka,ze to nie dziecko denerwuje sie,ze ma czkawke, tylko wszyscy dorosli dookola mowia “daj mu cos, biedactwo ma czkawke, pic! Daj mu pic” no i na nic tlumaczenie,ze jest najedzony i napity wiec czkawka sama musi przejsc najlepiej na czkawke dziala wlasnie podanie piersi, ale co zrobic jak wlaznie zjadlo? No tez nic, samo przejdzie
najlepiej radykalnie poczekac az sie rozplacze to wtedy czkawka mija
Mój synek także miewał po kilka razy na dzień czkawkę i miewa ją nadal, to normalne. Poza tym czkawkę u niemowląt i noworodków mogą wywołać różne czynniki, np.: po głośnym śmianiu się, gdy dziecko zmarznie (ma mokrą pieluszkę, jest zbyt lekko ubrane itp.), zaraz po karmieniu - w jego trakcie maluch może połknąć powietrze wraz z pokarmem i właśnie to owocuje pojawieniem się czkawki. Jej przyczyną może być również po prostu pełny brzuszek, wtedy trzeba odczekać, aż pokarm zostanie strawiony.
u mnie na początku to córeczka miała czkawkę nawet pięc razy dziennie jadła bardzo łapczywie ale jak juz teraz je trochę spokojniej to czkawka troche ustała. Nie ma sie co obawiać bo czkawka dla takiego małego dziecka nie jest niczym niebezpiecznym i w wiekszosci przypadków szybko mija sama
no to samo jest u mnie mowie moim rodzicom ze malej dopiero zaczyna zoladek pracowac i czxkawka to normalne a oni chodza i panikuja daj jej szybko cycka zeby popila itp troche to wkurza …
Mój synek również przynajmniej raz dziennie ma czkawkę, ale przeważnie sama przechodzi.
to normalne u dzieci, nie ma się czym przejmować, czkawka tak jak sama przychodzi, też sama odchodzi
były dni że moja córa miała nawet 2 razy dziennie czkawkę, teraz rzadziej
i ma ją najczęściej jak się nałyka powietrza, bo odrywa się od piersi (je przerwami)
nic się nie martw
a ile ma Twój szkrab? myslę, że normalne! mój synek też bardzo często ma! i tez początkowo się tym martwiłam:) ale lekarka mi powiedziała, że to nie jest nic złego:))
no a co do czkawki to moja corcia ma ja coraz zadziej ;))
czkawka jest jak najbardziej normalna! Jeśli karmimy piersią, a dziecko nie chwyci sutka w całości to do pokarmu dostaje się powietrze, stąd czkawka:-) warto też pamiętać że jeśli brzdąc nagle dostał czczkawki to może oznaczać, że chce mu się pić,więc należ przystawić dzieciątko do piersi. Z czasem czkawka będzie już rzadszym zjawiskiem:-)
u mojej cory czkawki zaczely sie jeszcze w brzuchu.
czkawki miala caly czas po karmieniu (czyli co jakies 2h) jak zrobila siusiu, i ot tak:)
tak to normalne, u nas jest to samo,choc nie codziennie
no moja mala ma juz czkawke coraz zadziej ;))
Mój synek miał na początku kilka razy czkawkę dziennie teraz występuje coraz rzadziej.
Ja na samym początku bałam się karmić jak mały dostał pierwszej czkawki, bałam się że się zachłyśnie i nawet nie pomyślałam, że właśnie picie pomaga przy zwalczeniu czkawki Dopiero położna na wizycie mi to uświadomiła:)
tez poprostu nie lubilam jej karmic na poczatku bo mnie to przerazalo jak to takie male dziecko szybko pije i sie krztusi ale teraz jest juz super mala ma czkawke moze raz dziennie ;D
Czasami coś zupełnie oczywistego, staje sie dla nas nie do pomyślenia, bo jestesmy przewrazliwione na punkcie maleństwa i to normalne. Najważniejsze, to w porę uświadomić sobie, ze tak naprawde nie szkodzimy, a pomagamy. U nas na przykład, kiedy Amelka miała czkawkę, nie chciała wcale chwycić piersi. Saryska cieszę sie, ze u Was juz nie jest to częste zjawisko.
daryska im dziecko jest starsze tym lepiej opanowuje umiejętność połykania mleczka czy tez innych płynów i już wtedy nie dochodzi do tak częstego krztuszenia się i co za tym idzie i czkawki. Ja też swoje przecierpiałam i nie raz zaraz po karmieniu mi się synek zachłystną i zwymiotował wszystko co zjadł ale z czasem zdarzało się to już coraz rzadziej .Choć i teraz jak za łapczywie ciągnie to się krztusi.
a moj nie dlatego ma czkawke ze sie krztusi, jak zje, odbije mu sie a po jakims czasie ma czkawke tak ni z tego ni z owego… on juz tak ma i koniec
a w ogole to ona teraz ta czkawke dostaje dopiero jak sie wyproznia ja ja chce przewinac ona sie skupia na kupce i wtedy dostaje czkawke ;p
Karolinko, to moja Amelka też tak często ma z tą czkawką, że przycodzi z nienacka z zimna razej nie, chyba tak poprostu ma, nawet teraz kiedy ma 15 miesięcy