W ciazy pilam kawe inke zbozowa ale bardzo tesknilam za latte czy z mlekiem ;[
Może matcha ?
Ja niestety nie potrafię sobie odmówić zupełnie kawy w ciąży. Jestem kawoszem i przed zajściem w ciążę piłam 3 kawy dziennie.
Potem w pierwszym trymestrze miałam mdłości i nie piłam wogóle kawy, bo nie miałam ochoty. Smakowała mi wtedy tylko zimna, gazowana woda ![]()
W drugim trymestrze mdłości odeszły a apetyt na kawę powrócił. Piję teraz jedną kawę dziennie. Wiem, że są artykuły na temat szkodliwości kawy w ciąży.
Ja piłam w pierwszej ciąży jedna kawę dziennie, bo tak jak Ty jestem kawoszem i przed ciążą piłam dużo. Ciężko mi było zrezygnować
w tej akurat pije bardzo rzadko, raczej jak mi spadnie mocno ciśnienie i jestem osłabiona to napije się małej kawki, a tak to odpuściłam, ale mam dodatkowa motywację, bo nie mogę ze względu na problemy żołądkowe.
W zamian pije Inkę, no ale nie oszukujmy się, to nie jest to samo, kopa nie daje ![]()
Ja znowu odwrotnie w pierwszej zrezygnowałam
Całkowicie teraz w drugiej piję jedną dziennie , lepiej się po niej czuję
Też miałam podobnie, przed ciążą piłam sporo kawy i trudno było mi z tego zrezygnować. Teraz staram się ograniczać, zwłaszcza ze względu na zdrowie, a kiedy naprawdę czuję się słabo, sięgam po małą dawkę.
Herbacie jest też kofeina, ta sama co w kawie. Tylko mniej.
W miętowej czy innych ziołowych nie ma zależy kto jakie pije
W ziołowych i owocowych nie ma.
Ja na codzień w ciąży dużo teraz pije rumiankowej herbaty
Te piłam i nawet ginekolog mi powiedział że spokojnie jak wypiję jedna kawę to nic mi nie będzie i dziecku też. Są też artykuły alna temat szkodliwości jajek i masła a też to jemy. Kawa nie jest produktem zakazanym w ciąży jak np surowe mięso
Dokładnie a jak ma nas głowa boleć bo bynajmniej ja tak mam to lepiej wypić kawę niż brać tabletki przeciwbólowe
W pierwszej ciąży też piłam jedna mocna,czarną kawę i wszystko było w porządku ![]()
Też tak uważam, lepsze to na pewno dla naszego zdrowia ![]()
Prawda
Masz całkowitą rację kawa w ciąży nie jest zakazana, tylko zalecana jest jej umiarkowana ilość. I dobrze, że to podkreślasz, bo wokół tego tematu narosło sporo niepotrzebnej paniki.
Zgadzam się, rozsądne podejście jest bardzo ważne
wiele mam mówi, że jedna kawa dziennie w ciąży im nie zaszkodziła. Klucz to umiar i obserwacja organizmu. Jeśli dobrze się czujesz, a lekarz nie widzi przeciwwskazań, to spokojnie Ja jedną dziennie muszę wypić inaczej nie funkcjonuje
Dokładnie! Kawa w ciaży nie jest zabroniona, można spokojnie napić się filiżanki kawy
ale jesli są obawy to w chwili obecnej znane marki wypuściły kawy bezkofeinowe - jacobs, lavazza - nie czuć praktycznie różnicy w smaku ![]()
To głównie o to kofeinę chodzi aby dodać sobie trochę energii