Co zamiast firan macie w oknach

Ostatnio trafiłam na coś takiego jak panele japoskie i spodobało mi się to bardziej niż rolety rzymskie.

Ale tak po za tymi roletami firan nie macie. Dla mnie bez firan to tak jakoś pusto w tym oknie.

Panele japońskie super wyglądają w jasnych pomieszczeniach lub np jak chce się oddzielić taka ścianka dodatkowe miejsce w pokoju, salonie itp.

A co powiedziałybyście na… witraże? W http://www.naszewitraze.pl/oferta-witrazy/witraze-krakow/ doskonale zajmują się takimi rzeczami, a taki witraż doskonale odmienia całe pomieszczenie.

Podobaja mi sie właśnie rolety dzien i noc ale my niestety narazie wynajmujemy i to nie nasze mieszkanie.Jak będziemy miec swoje to Napewno kupię takie rolety.A jak narazie w pokoju mamy białe firanki gładkie a w drugim pokoju i kuchni mamy firanki typu “makarony” :wink:

Witraże na okna mi się nie podobają. Czułam bym się jak w kościele. Za to ładnie witraże wyglądają na drzwiach wejściowych.

Agata, ja jak na mieszkanie mam chyba mega wielki salon ok 21 metrów i mam okno od sufitu do ziemi, praktycznie od ściany do ściany, jak patrzyłam na zdjęciach jak to wygląda to się zakochałam:)

Ja mam rolety

U nas na każdym oknie mamy roletę zwykłą i drugą - przyciemniającą (ze względu na córkę, która lubi spać w ciemności) i firany v-ki z kryształowymi koralikami - salon wygląda elegancko i nowocześnie;) Rolety kupiony w Liroy, a firanki w Gramar.

A ja mam podobnie jak Aneta7734 - bez firan tak się głupio czułam w mieszkaniu ze szkoda słów…i od samego początku w salonie i sypialni mam firanki - co jakiś czas kupię jakiś modny fason i tyle…ale jest tak inaczej, tak dekoracyjnie i w ogóle…a oprócz tego mam roletki…w kuchni jedynie co mam tylko roletki bo mamy okno duże tarasowe i tak jakoś wyszło :wink:
każdy po prostu kupuje pod swój gust i wystrój danego pomieszczenia. ja uwielbiam firany, ostatnio nawet zaczęłam popatrywać na zasłony bo kusi mnie zakupić do sypialni by nadać jej taki inny wyraz :wink: ale chcę poczekać może aż małą urośnie i usuniemy łóżeczko z kąta - wówczas te zasłonki będą się ładniej prezntować bo będzie całą sciana pusta

A może te takie rolety dzień-noc? W twoim przypadku by się sprawdziły!
Ja mam same rolety i mam zamiar właśnie wymienić na te dzień-noc :slight_smile:
Nie lubię zasłon i firan :slight_smile:

Mi się te rolety dzień-noc nie podobają. Już wolę powiesić firany lub mieć czyste okna bez firan czy rolet. Póki co w domu mam firany. Ale marzy mi się w salonie dużo światła i wtedy będzie bez żadnych firan, zasłon i tym podobnych rzeczy.

Ja w salonie mam dwa okna i jest ciemno :frowning: Nie wiem kto ten dom budował ale salon ogromny a ciemmny. Jeszcze ze 2 okna by się przydały :slight_smile:
Okna mam tak że jedno na wschodzie a drugie na południe wychodzi i słonko ciągle tam jest tylko że to za mało :slight_smile: Połowy pokoju nie rozjaśnia :smiley:

Ja chcę się budować. Mąż próbował mnie przekonać żeby kupić gotowy dom. Ale mnie to nie przekonuje. Zwłaszcza między innymi żeby uniknąć takich problemów, że pomieszczenie jest słabo doswietlone.

Również troche się obawiałam. ze firanki będą mi pomniejszały pomieszczenie, jednak tak naprawdę wiele zależy od tego jak firanki zostana powieszone. W jaki sposób. Jesli karnisz znajduje się wysoko to firanki mogą wręcz powiekszac pomieszczenie. Poza tym w przypadku niektórych pomieszczeń dodają im o wiele więcej przytulności. Nie wyobrazam sobie mieć sypialni bez firan, szczególnie, ze moja sypialnia jest w stylu angielskim. No i plus za to,ze firany zasłaniają brzydkie kaloryfery i rurki. Firanki zamawiałam w necie w https://firaneo.pl/ . Wiadomo, ze jakoś jakaś super nie jest, ale za to cena nadrabia za wszystko

my w salonie mamy cala ścianę drzwi balkonowe i reszta okna nie mamy żadnych fieran jedynie vo to chce kupic karnisz biały metalowy na jedna rurkę i na bokach zawiesci białe grube zasłony :slight_smile: jak gdzies znajdę fotke naszych okien gdzie fajnie widać to Podesle a Nomi mmay rolety na prowadnicy nie jakies tam dzień i noc tylko zwykle pod kolor okien

Żaluzje materiałowe są całkiem spoko. Zdają egzamin.

Ja również mam rolety- dzień noc i bardzo je sobie chwalę, wcześniej miałam zwykłe rolety, więc swą funkcję pełniły tylko na noc, a w dzień okna były odsłonięte i choć mieszkamy daleko od ulicy i tak wszystko było widać :slight_smile:

Dziewczyny a jak dbacie o czystość rolet dzień noc? Czym je myjecie, czym odświeżacie? Moje poprzednie rolety w kuchni połączonej z salonem na oknie tarasowym i zwykłym kuchennym bardzo prześmierdły. Z dnia na dzień po prostu zaczęły brzydko pachnieć, nie wiem czy to od wchłanianych zapachów z gotowania, czy od wilgoci, konieczne było ich wymienienie, bo z czasem zapach rozchodził się po całym pomieszczeniu. Nie chce dopuścić do podobnej sytuacji, dlatego proszę o Wasze rady.

Ja też posiadam rolety dzień i noc, ale tylko w kuchni. Po za salonem wszędzie ma zwykłe rolety. W salonie mam gołe okna, ponieważ jest on położony od strony północnej i jest ciemny dlatego chcieliśmy mieć odsłonięte okna. Co prawda nie ma za dużo prywatności dlatego zainwestowałam z mężem w karnisz i zasłony. Wystarczy zasunąć zasłonę. Ponadto zasłony ociepliły pokój i go rozjaśniły. Pani ze sklepu doradziła wsiąść zasłony kremowe, ponieważ jak pokój jest ciemny to te zasłony go rozjaśnią i miała racje. Zasłony bardzo mi się podobają, a ten kolor i delikatne wzory na materiale świetnie się prezentują. Zasłony kupiłam w internetowym sklepie - https://www.swiatfiranzaslon.pl/zaslony/ . Sklep oferuje również firanki i rolety. Na stronie również znajdziesz ciekawe aranżacje okien z wykorzystaniem zasłon lub firanek.

Ja też polecam rolety dzień i noc u nas się sprawdzają świetnie :slight_smile: nie mamy żadnych zasłon ani firan (oprócz w salonie) i nic nie widać od zewnątrz :slight_smile: Możesz sobie zamontować takie bezinwazyjne https://www.karnix.pl/mini-rolety-bezinwazyjne.html bardzo łatwo się je montuje na ramie okna. I oczywiście świetnie będą wyglądac również z firankami czy zasłonami jeśli miałabyś taką chęć. :slight_smile: