Co się dzieje na tym świecie 😭

Takich rodzin jest dużo , którzy się z tym kryją a dzieci biedne się męczą

1 polubienie

Dla mnie to jest niepojęte co się teraz dzieje z tym światem

2 polubienia

Niestety ale za dużo tego złego wkoło . :persevere: u nas jakiś czas temu syn zabił własną matkę siekierą , to jest dopiero nie pojęte wychowujesz dzieci a się okazuje że później cię zabija . To jest straszne . Tyle , że on był pod wpływem jakiś narkotykow , za bardzo za dużo mają teraz dostęp do tego . Boję się teraz o przyszłość mojego syna , a co jak wpadnie w złe towarzystwo…

1 polubienie

Dwoch nastolatkow pijanych wjechalo w 27 kobiete zmarla, taksowkarz w noc sylwestrowa tez zginał… codziennie sie dzieje cos złego

1 polubienie

Strach na ulicę będzie wyjść , byliśmy raz ze znajomymi w Łodzi , to strach było na miasto wyjść . Jestem zwyczajna , że u nas na wiosce to spokój : nie wiem , czy trafiliśmy na jakąś mroczną okolice ale dużo młodzieży pijanej , zaczepki co kawałek , spojrzeć się na nikogo nie można było bo zaraz , problem . W dobrą stronę to wszystko nie idzie niestety :persevere::persevere:

Wgl w sylwestra dużo się działo… ciągle coś @Majson my jak byliśmy w Warszawie to było tak samo … ale będzie gorzej , bo wpuszczają coraz więcej obcokrajowców i przez nic się robi niebezpiecznie… co jest w zakopanym , ile już ich tam wszystkich jest , więcej obcokrajowców niż Polaków

1 polubienie

U nas w szpitalu gdzie rodziłam , tam przy operacji Cc Ukrainiec , pediatra Ukrainka , i jedna z położnych też Ukrainka , ciężko o pracę bo dużo Ukraińców przejęło dobre stanowiska , no mają też dobre nieraz doświadczenia ale oni są na pewno potrzebni u nich na miejscu , a przyjeżdżają do nas bo wszystko dostaną i dużo więcej zarobią , tym samym odbierają stanowiska dla nas Polaków

Wlasnie czytalam artykul ze na Warszawskim Mokotowie sasiedzi wezwali policje bo slyszeli krzyki i awanture. Policja weszla sila do mieszkania gdzie zastali u miesieczne niemowle bez oznak zycia z plamami opadowymi ( czyli nie zylo od kilku godzin). Rodzice oboje pijani.

Brakuje mi slow na taka patologie. Ale dajmy wieksze socjale i rente alkoholowa jeszcze. Poklepmy po plecach i powiedzmy ze bedzie dobrze…
Tyle par czeka na swoje malenstwo, tyle kobiet oplakuje martwe porody… ale takimi co chleja i sie wyklocaja to nikt sie nie zajmuje a potem tylko sie czyta o tragedii kolejnej…

1 polubienie

Właśnie jakieś 10 min temu czytałam artykuł o tym zdarzeniu, aż płakać się chce… A człowiek sobie wyrzuca jak zdarzy się mu krzyknąć, gdy jest już na granicy wytrzymania. A inni tak krzywdzą dzieci… w głowie się to nie mieści.

Alkohol to substancja psychoaktywna, jest jak narkotyk, nie ma z nim żartów. I tak jak @Mamina pisze, dla mnie to przerażające ile dodatków i świadczeń mają bezrobotni alkoholicy. Pracowałam chwilę w urzędzie i widziałam elementy które przychodziły do gopsu. Wiem co wyprawiali i jakie świadczenia otrzymywali. Aż mi się nóż w kieszeni otwierał na tę niesprawiedliwość, bo ja pracowałam wtedy za najniższą krajową a taki bezrobotny alkoholik co cały dzień jeździł skuterem pod urzędem dostawał więcej ode mnie… Bo co chwilę miał jakieś dodatki…

1 polubienie

Jezu aż mam dreszcze… biedne dziecko @Ann Jakie to nie sprawiedliwe … i gdyby tacy ludzie nie dostawali kasy to poszliby do pracy i wiedzieliby że muszą na to zarobić , ale jak dostaną za nic to po co

2 polubienia

O maskara :frowning: samosądy powinny być dla takich :rage::rage::rage: ciekawe jak wyjdą z cugu co powiedzą , maluchowi zycia nikt nie zwroci.
Ale to nasz kraj i polityka że mają kasę a my musimy robić na nich.

1 polubienie

Niestety jako naród mamy duży problem z alkoholem i marzy mi sie, żeby to cholerstwo zniknęło!
Nadużywanie alko kosztuje nas wszystkich od rent i leczenia osób poszkodowanych lub sprawców przez akcje ratunkowe i terapie dla uzależnion i ich rodzin, aż po skutki tego że są dłuższe kolejki w szpitalach czy do jakiś specjalistów :frowning: a najbardziej to mi szkoda tych dzieciaczków które żyją w tych domach gdzie jest tego alkoholu za dużo…

Nie dość że strach z domu wyjść do jeszcze kupić coś w sklepie. Patrzcie to :

I tam było nagranie z monitoringu jak gościu w 5 sekund bierze towar z półki wstrzykuje coś i odstawia…

1 polubienie

Jak świat światem alkohol będzie ale bardzo mnie dziwi i jest to dla mnie niepojęte że nikt naczas nie pomaga takim dzieciom. Przecież o tym że alkohol jest w danej rodzinie nadużywany jest wiadomo bo i widać, czuć i słuchać takie awantury. Dziwi mnie że nikt tego nie zgłasza i się tymi dziećmi nikt nie opiekuje. Z drugiej strony ten nałóg jest mega straszny o bardzo ciężko wyjść z niego bo takiemu alkoholikowi się wydaje że on to kontroluje i zawsze może przestać ……

1 polubienie

@Mamina Najbardziej boli to, że życie straciło bezbronne dziecko. I trudno pogodzić się z tym, że są ludzie, którzy nie potrafią zapewnić swoim dzieciom minimum bezpieczeństwa, podczas gdy inni latami marzą o maluszku albo opłakują swoje straty. :weary::weary::weary: renta alkoholowa to jakiś wgl absurd , nie wiem czy to jest już ? Taka renta istnieje ?

@Ann Masz rację takie historie po prostu rozrywają człowiekowi serce. Zwłaszcza gdy sam przeżywa wyrzuty sumienia, że czasem podniesie głos ze zmęczenia, a tu okazuje się, że są ludzie, którzy naprawdę potrafią krzywdzić swoje dzieci w sposób niewyobrażalny. To się naprawdę nie mieści w głowie. Często jak córka śpi patrzę na nią , dotykam jej malutkie rączki , paluszki i mówię sobie ,jej jak ludzie mogą krzywdzić takie malutkie istotki , przecież one są takie bezbronne , patrzą na nas tym wzrokiem , jak można im taką krzywdę zrobić” :pleading_face::pleading_face::pleading_face::pleading_face::pleading_face::confounded::tired_face:

@Michaska i tu masz rację , mam kuzyna który uważa że nie ma problemu z alkoholem, a ewidentnie go ma. Mają trójkę dzieci , jest bardzo nerwowy jak gdzieś jedzie i musi kierować i nie może wypić , po pracy zawsze musi być piwko bo przecież mu się należy , a najlepsze jest to że zaczyna się z tym chować , mąż raz zajrzał do zbiornika na pellet do niego a tam miał utknięte piwo , schowane przed żoną .

@magdallenka08971 właśnie to jest ten problem , że na wszystko dostają , nudzą się w domu nie mają co robić sięgają częściej po alkohol przez brak obowiązku i patologia się szerzy , zawsze zaznaczam że nie dzieje się tak wszędzie , są też ludzie którym jest na prawdę ciężko , i doceniają to że dostaną ,

@Kiniawes ooo szok :open_mouth: to jest dopiero straszne , jakie ludzie dostają pomysły :pleading_face: przecież na takie coś może wtedy trafić każdy z nas nieświadomie ….
I ja też bym bardzo chciała aby Alkochol jakimś cudem został wycofany , ale niestety wiemy , ze tak nigdy się nie stanie .

Nie wiem czy na grupie jest ktoś z Ukrainy, czy ma jakiś bliskich z tych stron, ale ja osobiście nie mam dobrych doświadczeń z tym narodem, nie mam przekonania i powiem wprost że jestem uprzedzona…
Naprawdę nie wiem odmienionych ludzi bym musiała spotkać na swojej drodze aby odbudować zaufanie.
Na tyle jestem przewrażliwiona i na tyle mnie to drażniło że jak leżałam w szpitalu i były ze mną na sali dwie pacjentki z Ukrainy to miałam wrażenie że są lepiej traktowane niż my pacjentki z Polski…

@Mamina nie słyszałam o tej tragedii… serce po prostu pęka.

@Ann chyba tak już jest skonstruowany ten system że najlepiej to w Polsce to być bezrobotnym bo wtedy najwięcej dodatków i zasiłków się dostaje.
W moim przypadku po narodzinach dziecka należy mi się tylko 800 plus, a wszelkie inne dodatki już nie ponieważ wraz z mężem przekraczamy dochód…
Na wsi mamy takiego pijaczka, mieszka w takim kontenerze który mu zapewniła gmina bo nie chce się wyprowadzić do innych warunków bo musiałby być trzeźwy. Musi sobie palić w piecyku, no ale jak jest pijany to albo tak uśnie i śpi w takimi zimnie, albo rozpali i uśnie już kilka razy się palił…
Co mu gmina przywiozła węgiel to on to sprzedał i puścił na przelew, a potem palił śmieciami i patykami…
Dzisiaj też u niego była i policja i karetka bo chyba się przejęli tymi mrozami i przyjechali sprawdzić czy żyje czy nie zamarzł… Dla mnie generalnie szok że do takiego ta pomoc potrafi przyjechać a jak sama kiedyś wzywałam karetkę do mamy bo jej się rana po operacji otworzyła to kazali mi ją samą przywieźć na SOR :roll_eyes:

@DaNutka myślisz że jak wytrzeźwieją, to chociaż pomyślą o tym dziecku? Szczerze wątpię żeby ich to obchodzilo. Nooo może będą źli bo 800+ przestanie wpływać.

Oby to ich obudziło z marazmu. Mam cichą nadzieję , ale jak pili to pić będą. W więzieniu to juz nie będą a więźniowie im dadzą popalic za to malutkie serduszko pozbawione zycia.

Obyś miała rację… i chociaż żeby koledzy w więzieniu wydali wyrok sprawiedliwości.

No jak ktoś się już chowa z alkoholem przed żona to już choroba, ja sobie nie wyobrażam żeby mój chłopak codziennie wracał z pracy i pił piwko

1 polubienie

Nie wiedzialam pod ktory watek to podpiac…

Dzis w Warszawie byl okropny wypadek.
Ford ktory chcial skrecic ( brak sygnalizacji do lewoskretu) wymusil pierwszensywo na prawidlowo jadacej prosto Toyocie. W wyniku czego toyota dachowala i wjechala w ludzi przechodzacych przez pasy.
5 osob poszkodowanych, najciezej matka z 4latkiem. Dziecko zabral smiglowiec. Matke karetka.
Dziecko zmarlo w szpitalu :sob:
Jejku nie moge tego zrozumieć… brawura, glupota i niewinni ludzie cierpia :sob: to mogla byc kazda z nas, idziemh z dzieckiem na spacer i zaraz nas nie ma :sob:

Straszne :frowning: :disappointed: zawsze jest tak ze gina niewinni ludzie …