Co się dzieje na tym świecie 😭

Nie mogę przestać myśleć o tej tragedii która wydarzyła się w Jeleniej Górze. :pensive::cry:

Nie jestem w stanie pojąć jak dziecko może mieć w sobie tyle nienawiści żeby móc posunąć się do takich czynów. Zastanawiam się dokąd zmierza ten świat? Dlaczego co raz częściej słyszymy o tak strasznych tragediach?

Nie jestem w stanie wyobrazić sobie co musi czuć ta matka dziewczynki którą spotkała taka tragedia i starta. Matka, ojciec i cała rodzina.

Zadaje sobie pytanie co kierowało tą drugą dziewczynką? Czy zazdrość potrafi posunąć się do tak tragicznych czynów jakich jest wyciągnięcie noża i zadanie ciosu prosto w niewinne ciało?

Czy naprawdę jest tak, że te telefony, internet i te wszystkie „durne” filmiki na tik tokach dają „odwagę” do posunięcia się i zrobienia czegoś tak okrutnego?

Czy to brak zainteresowania nas dorosłych doprowadził, że te dzieci właśnie wtedy uciekają w internet? Że właśnie tam szukają „pociechy” i „zrozumienia”?

Doszliśmy do takiego momentu, że połowa, a może nawet większość matek w Polsce zastanawiała się na drugi dzień po tej tragedii czy puścić dziecko do szkoły bo czuły ogromny lęk.

Starta jest ogromna. Ból jest nie do opisania.

Nie potrafie już nic więcej napisac. :broken_heart:

Co wy o tym myślicie ?

3 polubienia

Szok… co te dzieci mają w głowie. Nie wyobrażalna tragedia

1 polubienie

Niestety, świat w którym obecnie żyją dzieci jest całkiem inny niż ten z naszych czasów. Technologia poszła do przodu ale my nie potrafimy obronić dzieci przed jej konsekwencjami. Internet, a dokładniej brak kontroli tego co tam dziecko znajduje, powoduje że jego świat jest spaczony. Coraz częściej obserwuje, iż dzieci nawet nie potrafią ze soba już rozmawiać. Jest to bardzo smutny obrazek.

1 polubienie

Dokladnie… dzisiejsze czasy internet telefony… to jest zlo. Inaczej tego nie idzie nazwac.
Sama widze po moim starszaku jak on sie zachowuje jak kglada te glupoty na yt… jak mi zadaje pytania typu " bedziesz zadowolona jak umre?"
Staralam sie go uchronic id tego swiata internetu yt tt itp. Dlugo sie nie udalo. Poszedl do 1 klasy a tam wiadomo sa rozne dzieci. Jedne wychowywane tak jak moj syn a drugie wiadomo na telefonach laptopach tabletach… po 2m szkoly dowiedzialam sie tyle o grach o jakis brejnotach itp ze to glowa mala :see_no_evil: i skad to wie? Ze szkoly. W domu nie mamy gier typu playstation… w domu nie ma dostepu do jakis streamow … a teraz on wszystko wie zna itp. Jak kiedys powiedzialam mu wlacz mi i pokaz co to jest o czym mi mowisz… to sie przerazilam. Jak mozna ogladac samolot z glowa rekina czy balerine i zamiast glowy jest filizanka i ta durna piosenka :see_no_evil: masakra jakas… albo Kameraman… tam yo wszedzie pelno krwi oczy czetwone jak u zombiakow…
Byl moment co w nocy sie budzil z placzem ze miak zly sen nie chcial mowic jaki i wgl ale jak zobaczylam co oni ogladaja w szkolach albo o czym oni mowia to juz domyslam sie co mu sie snilo…
Moim zdaniem swiat schodzi na psy. Jest jakas maskara. Te dzieci chodza i mysla ze zwykla gra to normalne zycie :see_no_evil:

Moje dziecko nje ma telefonu i nigdy go do niego nie ciaglo a teraz jest halas ze on chce komorke … ze do szkoky dzieci przynosza i na przerwach ogladaja filmiki a on nie ma… moim zdaniem jest za wczesnie na taki telefon… ale to jest moje zdanie bo wychowawczyni na pierwszym zebraniu powiedziala sama ze dzieci maja miec kontakt z rodzicem caly czas befac w szkole i prosi aby nosily wyciszone telefony :see_no_evil: zapytalam sie dlaczego maja miec ten telefon a ona ze sa dzieci co placza za rodzicami i wtedy ona pozwala zadzwonic do mamy czy taty :see_no_evil:

2 polubienia

Ja jestem przerażona, tym co się dzieje…
Ale sama doświadczyłam prześladowania i przemocy psychicznej w gimnazjum, więc wiem do czego są zdolne dzieci. Straszne to jest i nie wiem skąd bierze się tyle nienawiści u dzieci. Dla mnie gimnazjum to najgorszy okres w życiu, do którego nie chcę nawet wracać pamięcią… Jak patrzę z perspektywy czasu to myślę, że byłam bardzo silna psychicznie wtedy i na pewno nie każde dziecko poradziłoby sobie z taką sytuacją.

2 polubienia

To prawda na ulicach , ławkach czy nawet w szkołach widok dzieci tylko w tel przy głowie to już częsty widok , normalny obrazek dobrze nie jest obawiam się że lepiej chyba już nie będzie

Rozumiem Cię w 100%:pensive:. Mam bardzo podobne odczucia i też widzę, jak ogromny wpływ mają dziś internet i krótkie filmiki na dzieci. Te „niewinne” treści z YouTube czy gier potrafią być naprawdę przerażające i kompletnie nieadekwatne do wieku. Sama byłam w szoku, gdy zobaczyłam, co dzieci sobie nawzajem pokazują i o czym rozmawiając . Ograniczam synowi tv i tel tyle ile się da , niestety ale strasznie mi się buntuje . :frowning:Bardzo mnie martwi, jak szybko dzieci nasiąkają tym światem i zaczynają zadawać pytania czy zachowywać się w sposób, który jasno pokazuje, że to ich przeciąża emocjonalnie. Koszmary, lęki, trudne pytania to nie bierze się znikąd.:persevere::persevere:

Ja jestem za wprowadzeniem zakazu Social Mediow dla dzieci ponizej 16rż. Tak juz jest w niektorych krajach.
Niestety ale przemoc w internecie jedt juz wszedzie - nawet na Vinted wystawiają zdjecia kolezanek i podpisuja imieniem i ze za 5 zl. To niby smieszne ? Dla mnie wcale. jakby ktos wystzwil zdjecie mojego dziecka to bym poszla na policję.
Tik tok to w ogole odrębna sfera, ktora nie jest praktycznie kontrolowana i uwazam to za najwiesze zlo dzisiejszego internetu. O tym juz rozpisywalam sie w innym wątku. Nigdy nie zaloze tik toka i nie pozwole go miec dzieciom. Mam nadzieje ze zaraz to zniknie.
No i oczywiscie rodzice. Najwiecej niestety zawinili rodzice. Najlatwiej dac telefon czy tableta i miec chwile spokoju po pracy. Same widzicie ze dzieci w spacerowkach juz maja telefony w malych rączkach.
Moje zdanie na ten temat jest dosc radykalne - chciales/as dziecko to sie nim zajmuj, poswiecaj mu swoj czas.
Mysle ze ta 12latka nie do konca zdawala sobie sprawe z tego co robi, choc pojscie z nozem typu finka do szkoly to działanie specjalne, tu nie ma mowy o impulsie…
Nie chce nic mowic, ale bedzie tylko gorzej. Rodzice gonią za modą i pieniedzmi a na tym cierpia wlasnie samotne dzieci. Swiateczna reklama Allegro pieknie ukazuje czego chce dziecko- uwagi, posiwecenia czasu rozmowy. To tak malo a zarazem tak duzo.
Nie wiem jak dlugo uda mi sie byc az tak radykalna bo tez nie chce zeby Filip byl z tego powodu wysmiewany. Ale narazie sie to udaje - koledzy maja Labubu- on nie i wie dlaczego.
Koledzy maja mozliwosc ogladania i grania na telefonie rodzica- u nas nie i tez wie dlaczego.
Wie tez dlaczego nie pozwalam mu ogladac niektorych bajek i rozumie to.
Dzieki temu lepiej spi, lepiej sie rozwija i… rozwijamy swoja więź a nie ma dla mnie teraz nic lepszego niz zlapanie tej mocnej wiezi na bazie przyjaźni i bezpieczenstwa z dzieckiem. I mam wielkie marzenie- zeby moje dziecko zawsze chcialo mi sie wygadac, czy to ze ma jakis problem czy ze sie zakochal czy opowiedziec smieszna historie - ja zawsze chce byc obok zeby go wysluchac :heart: nie ma wymowek ze nie teraz, ze pozniej. To wlasnie od najmlodszych lat chce uczyc moje dzieci ze jestem i slucham - nawet jak siedze na kiblu :laughing: i dlatego tez mam malo kolezanek z dziecmi. Przeraza mnie jak niektorzy wychowuja dziecko. Juz tez pisalam o tym w jednym watku ze kontakt z jedna z moich bliskich kolezanek sie sam wykruszyl bo totalnie mialysmy inne podejscie do wychowywania a ja zwyczajnie nie moglam patrzec jak te male blagajace oczka ciagle sa zaszklone bo mama odpycha ją. Nie potrafie zrozumiec jak mozna powiedziec dziecku ze nie moze wejsc do piaskownicy bo ma sukienke z Zary :laughing: no sorry ale to dziecko i chce sie bawic. Moj syn dlatego ma rzeczy z pepco ktore sa domowe i moze w nich malowac majsterkowac gotowac i brudzic sie do woli. Ale dla niektorych to ja juz jestem dziwna i odstaje od reszty.
Mi to nie przeszkadza. Moge byc dziwna. Moge byc inna.

1 polubienie

Widzisz dziecko wychodzące rano do szkoły żegnasz się z nim mówisz "pa słoneczko " a za kilka godzin dostajesz telefon że nie żyje :smiling_face_with_tear:
Straszna tragedia, psycha tej dziewczynki musiała nieźle być spaprana i gdzie byli rodzice, ze nie zauważyli nic? Nie chce mi się wierzyć że wcześniej nie było żadnych sygnałów alarmowych :frowning:

1 polubienie

Podpisuję się pod tym obiema rękami. Jestem absolutnie za zakazem social mediów dla dzieci poniżej 16 roku życia i to nie „bo mi się nie podoba”, tylko dlatego, że widzimy realne skutki: przemoc, seksualizację, hejt i kompletny brak kontroli. To, co opisujesz z Vinted, wcale nie jest śmieszne to już naruszenie godności i prywatności dziecka. Gdyby ktoś wystawił zdjęcie mojego dziecka w taki sposób, też bez wahania zgłosiłabym to .
Boję się tylko tego że u mojego syna dzieci zaczną przynosić tel do szkoły , i nie chciała bym też aby od nich odstawał przez to , że go nie ma . A dziecko wiadomo ten tel użyje do gier czy filmików na przerwie , a rzadziej do kontaktu z rodzicem :cry::cry::cry::cry:

TikTok to dla mnie osobna, bardzo mroczna sfera internetu. Algorytmy, brak realnej kontroli treści i tempo, w jakim dzieci są bombardowane bodźcami, to mieszanka wybuchowa. Mam tik toka ale szczerze to tak nie zaglądam , nie ma dla mnie nic interesującego, kiedyś to oglądałam tylko filmiki sprzedażowe ciuchów nic więcej dla mnie nie znalazłam . I szczerze też mam nadzieję, że to zjawisko w końcu zniknie albo zostanie mocno uregulowane. :pensive::pensive::pensive::smiling_face:
Moje podejście też jest takie chcesz mieć dziecko too się nim zajmij, bądź, słuchaj, poświęcaj mu czas i siebie , tych lat nikt nie cofnie , ważne jest tu i teraz :smiling_face::smiling_face:
Coraz częściej widzimy, do czego prowadzi brak granic i brak dorosłego obok. Nie chcę straszyć, ale będzie tylko gorzej, jeśli nic się nie zmieni. Dzieci nie potrzebują drogich rzeczy, mody ani najnowszych gadżetów.

Moim największym marzeniem jest to, żeby moje dziecko zawsze chciało do mnie przyjść: z problemem, z radością, z zakochaniem czy z głupią, śmieszną historią. Żeby wiedziało, że jestem i słucham. Bez „nie teraz”, bez „później”. 🩷

@Mamina :heartbeat: nie jesteś dziwna czy inna masz dzieci które czują się wysłuchane , kochane , bezpieczne🩷🩷🩷 a nie idealnie wpasowane w modę kosztem jego emocji :pensive:

Żadens rodzic nie jest w stanie się na to przygotować. :frowning::frowning::frowning:

Psychika tej dziewczynki musiała być już bardzo mocno zaburzona. Dzieci nie potrafią same dźwigać tak ciężkich emocji. Jeśli nie ma rozmowy uważności i realnej obecności rodziców, szkoły i otoczenia, to takie tragedie niestety mogą się wydarzyć. To straszny, ale bardzo głośny sygnał alarmowy dla nas wszystkich. :cry::cry:

Najbardziej paralizuje mnie w tej sytuacji fakt jak by tak mój syn nie wrócił do domu , przecież to jest nie wyobrażalna tragedia , to mogło spotkać każdego :sob::sob::sob: za duzo tego zła wkoło :pensive:

Ostatnio Dania wprowadziła zakaz SM do 16 roku życia. Uważam że to bardzo dobry ruch i czym prędzej powinni to wprowadzić u nas. Ja mam synka 8 miesięcznego a już się tym martwię co będzie. Z jednej strony nie chcę by za wcześnie używał telefonu i korzystał z fb, tt czy ig a z drugiej nie chciałabym żeby był z tym wycofany bo to znowu grozi hejtem przez rówieśników …. a taki hejt może dziecko doprowadzić do izolacji, depresji a w konsekwencji nawet do targnięcia się na własne zdrowie. Przez media ten hejt wylewa się szeroko a dzieci potrafią być bezwzględne w tym.

Już teraz mnie to przeraża i zastanawiam się jak z tym walczyć. Na pewno ważny jest kontakt z dzieckiem i wyrobienie sobie tego zaufania u dziecka że o wszystkim powie …… bo tylko wtedy w porę można interweniować

1 polubienie

Masz całkowitą rację i rozumiem ten lęk. To straszne, że mając kilkumiesięczne dziecko, już musimy myśleć o takich zagrożeniach ale to pokazuje, jak bardzo świat się zmienił. Decyzja Danii to bardzo dobry i odważny krok oby jak najszybciej poszły tą drogą kolejne kraje, w tym my. :muscle:

1 polubienie

Oby to się wydarzyło szybko

1 polubienie

Straszna tragedia… Co się dzieje z tym światem, z tymi ludźmi, tymi dziećmi…:cry: Brak słów :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

1 polubienie

Akurat dzisiaj rano jadac do szkoly w radiu mowili ze dzieci sa przebodzcowane telefonami laptopem i ternetem i zyja w swiecie fikcji i mysla ze to normalne. Ich psychika nje jest na to jeszcze gotowa na to wszystko…

1 polubienie

Dokladnie tak. Zabierzesz dziecku twlefon i ono jeczy bo nie wie co moze ze soba zrobic. Nic nie jest tak fajne jak ekran na ktorym sie cos dzieje. Przerazajace.

1 polubienie

Ale kiedyś nie było telefonów i jakoś sobie radzili nauczyciele i nasi rodzice s teraz żeby kazać przynosić to szok

1 polubienie

One chłoną to wszystko bez dystansu żeby to zrozumieć i oddzielić fikcję od rzeczywistości :frowning: Dla nich to, co widza w telefofie czy internecie, zaczyna być „normalnym światem”, a przecież to często jest przemoc, chaos, nierealne obrazy życia i relacji. Dorosły czasem ledwo to ogarnia, a co dopiero dziecko​:persevere::persevere:

Niby można założyć blokady na określone aplikacje w telefonie. Ale nie wiem jak to działa. Może to jest jakimś małym rozwiązaniem ?

1 polubienie