Ja Karpia uwielbiam ale tylko z dobrej hodowli. Te z marketu śmierdzą mi mułem
My lubimy Karpia ale u nas zawsze jest tylko na wigilię
@DaNutka czyli co? ![]()
To co Michaśka wczoraj czyli pomidorowa i lazanki ![]()
![]()
![]()
![]()
A jednak Ci smaka zrobiłam ![]()
To jutro dziewczyny co robicie ? ![]()
Jutro będzie gulasz i placki ziemniaczane , od dawna za mną chodzą
Ja w poniedziałek zrobiłam placki ziemniaczane i pierwszy raz robiłam na smalcu. Mega dobre wyszły, miałam swojski smalec więc stwierdziłam że wypróbuję ;D a dziś na kolację zjadłam placki z cukini
korzystałam z okazji że mąż w delegacji więc jadłam to czego on nie lubi ![]()
Placki ziemniaczane też od dawna za mną chodzą ![]()
Ja jutro Karpia robię. Właśnie się namacza w mleku ![]()
A ja jeszcze nie mam pomyslu
Ja chyba zrobię te placki ziemniaczane , tak mi zrobiliście ochotę ![]()
![]()
Tak , a dziś był rosło dla syn bo coś go zaczyna brać choroba i zażyczył sobie rosół ,dobry na chorobę „
Ja ostatnio narobiłam się ziemniaki potarte , a musiały być jakieś nie odpowiednie na placki . Bo wgl nie mogłam ich usmażyć wychodziły za miękkie a ja takich nie lubię
To jutro można zrobić pomidorową
o nie najgorzej, też tak kiedyś miałam i się obraziłam na nie dlugo i zmieniłam patelnię do placków i się udało ![]()
A mam taką do placków , i byłam tak nerwowa że o niej zapomniałam ![]()
Kolejny dzien myslenia co na obiad ![]()
![]()
Może rodzaj ziemniaków był jaki nieodpowiedni. Przy plackach ma to znaczenie. Ja żeby były chrupkie to dodaje łyżkę śmietany i jeszcze odstawiam je na jakiś czas żeby ta woda z nich wyciekła a potem wodę zlewam a skrobie ponownie dodaję do ziemniaków
Nigdy nie słyszałam żeby dodać śmietanę :o spróbuję tak zrobić następnym razem.
Ruszaj zoemniakow ma bardzo duże znaczenie - w lidlu czy w biedronce są ziemniaki do placów czy frytek, to specjalna odmiana która ma mniej wody
Ja dodaję śmietanę od kilku lat / widziałam jak kucharz dodawał jak pracowałam jako pomoc kuchenna / i mi posmakowały z nią placki
do tego duuuuuużo cebuli musze miec i pieprzu
oczywsicie przed dodaniem cebuli odsączam z nadmiaru wody i skrobię dodaję z dna ![]()
naj mi smakowały nw dzieciństwie z twarogiem ze śmietana jak tata robil, mistrzostwo. Byl bardzo dobrym kucharzem , obiady, ciasta, salatki, przetwory - nooo każdy jego kuchnią się zachwycał. Czasem próbuje odtworzyć jego popisowe udka z kurczaka w sosie z nadziewane czosnkiem ale ona nie mają TAMTEGO smaku ![]()
Też jem z twarogiem i śmietana- mąż tak zawsze jadł i mówił żebym tak zrobiła no i jak raz spróbowałam tak teraz jem cały czas. I jest przez to bardziej syte ![]()