Co przygotowujecie do jedzenia na obiad?

Robię właśnie fasolkę szparagową w bułce tartej  i tak się zastanawiam ,co Wy drogie Mamy przyrządzacie u siebie na obiady :) 

Ja jak mam coś wymyślać to już mnie głowa boli to tylko ja tym muszę się zająć,  narzeczony  jedynie parówki zagrzeje czy jajko ugotuje... 

Czekam na porady, pomysły  ,foty :)

1 polubienie

Ostatnio robiłam chłopski garnek, nowość  u nas w domu to usłyszałam ,, no może i to jest dobre ale nie moje samki bo to jest jak leczo,, nosz kurde ehh

Ja uwielbiam gotować ale też robię to szybko. Cos co zajmuje dużo czasu staram się przygotować wieczorem. 

Staram się żeby zawsze do obiadu byly warzywa. Lubię też robić przygotowywac desery, ciasta. Nie codziennie oczywiście hehe. Staram się wybierać produkty sezonowe. Są tańsze no i lepsze 

Lubię gotować ale nie lubię wymyślać. Leczo zdecydowanie uwielbiam, teraz mam smaka też na gołąbki.

Bardzo często u nas jest makaron z sosem pomidorowym i serkiem topionym, spaghetti lub zapiekanka makaronowa bo to zjedzą wszyscy. Fasolkę szparagowa z bułeczka uwielbiam.

Mąż ostatnio coś mówił o pieczonych ziemniaczkach w ziołach, do tego pewnie pierś z kurczaka i mizeria będzie.

Robiłam ostatnio młoda kapustę z boczkiem w pomidorach i wyszła pysznie. 

Wczoraj na obiad domowe burgery.

Ja tez hahha mogę górować i lubie to ale wymyślanie to jest jakiś dramat 

Danutka u mnie też dzisiaj fasolka na obiad hahaha zupełnie nie mam pomysłu. Wczoraj były bataty z kirczakiem

Ja wczoraj gotowałam zupę z fasolką szparagową i smażyłam fasolkę na maśle z bułką tartą ;) 

My dziś bezyemu tworzyć nadziewaną miesem mielonym cukinię . Mąż chciał chłodnik ostatnio , na jutro zrobię chłodnik :)

My z narzeczonym lubimy orientalną kuchnie, więc często robię ryż z kurczakiem i warzywami po chińsku, jakiś kurczak curry z mleczkiem kokosowym. Czasem też w wersji wege z ciecierzycą zamiast kurczaka. Lubię też spaghetti bolognese, więc też często robię, ale żeby było trochę zdrowiej to przemycam do sosu sporo warzyw. Marchewkę, seler, pietruszkę.

Będę miała niedługo dynie hokaido  z ogródka i szukam dobrego przepisu na krem z dyni. 

Jadłam pyszny krem ekstra gładki u "tescia" ale on mi tylko powiedział czego użył bo gotuje totalnie na oko

Wczoraj z dyni robiłam kopytka dla malej ale tak dużo ich wyszło że i my mieliśmy. Dynie na pół, upiekłam w 180 stopniach pół h, potem zblendowalam, jajko + maka

Z dyni uwielbiam zupę, wcześniej zapiekam ją w piekarniku. Dodaje trochę przyprawimbiru, cz papryki, kurkumy. 

Kopytek z dyni nie robiłam a mam taką małą dynię to chyba zrobię w poniedziałek. A do zupy z dyni daję serek topiony śmietankowy mmmmm dopiero w tedy jest pyszkao

Za dziecka pamiętam zupę dyniową na mleku. Nie wiem jak robiła ja moja babcia ale była wspaniała 

Oho oho ile pomysłów:)

Kopytka z dyni ? No trzeba będzie wypróbować, pewno w tym roku też dostanę od sąsiadki dynie  więc już mam na nią pomysł, dzięki :))

Fasolka też jest od niej :) 

Generalnie czasem nam da ziemniaczki , buraczki, rabarbar :) 

Też ja np lubię bolognese ale z makaronem ciemnym penne ;) a to dlatego bo narzeczony jak widzi długi makaron to mówi że ma dżdżownice na talerzu i nie da rady jeść :D

U mnie dzień kompotowy. Przerabiam owoce i do słoików

Pulpeciki w sosie własnym z mizeria i kaszą gryczaną. Do tego szklanka świeżego kompotu:)

Oo mniam  ,mogłabym jeść i jeść kaszę :) 

Kasza z sosem i ogórkiem kiszonym chodzi za mną już z miesiąc ale nie mam czasu zrobić hihi chyba jutro się zbiore i jakoś może uda mi się.

Z mężem staramy się ograniczac smażone .. a pulpety to alternatywa dla klasycznych mielonych :);