Macie jakieś pomysły na zdrowe napoje, idealne podczas karmienia piersią. Moja siostra karmi obecnie i sama robi różne soki w domu. Macie jakieś swoje ulubione?
w czasie karmienia idealnie sprawdza się uniwersalna woda mineralna a soki jakie kto lubi. Na początek radziłabym pić soki jednoskładnikowe i obserwować po nich reakcję maluszka.
Tak jak napisała Kussia soczki jednoskładnikowe najlepiej rozcieńczane z wodą, niezastąpiona tu będzie woda mineralna ja pije jej ok1,5 litra w ciągu dnia i ewentualnie zależnie od potrzeb herbatki laktacyjnę. Ja karmie piersią i pozwalam sobie na zwykłą herbatę czasem małe latte i nic maluszkowi nie jest. Ale to trzeba obserwować dziecko, każde przecież jest inne.
Jeśli ktoś lubi to można też pić kawę zbożową. Jej dodatkowym plusem jest to, że zawiera cykorię (która wspomaga pracę jelit). Z herbatek laktacyjnych polecam Laktosan Fix albo taką zwykła z rossmana.
Oj a ja na wszystko sobie pozwalam poza alkoholem, pije kawe rozpuszczalna i latte, pije wode mineralna, herbaty roznego rodzaju bo i earl grey (moja ulubiona), zwykla, owocowa i laktacyjna, do tego pijam soki robione przeze mnie a ja uwielbiam marchew - jablko i czasem dodaje pomarancz mniam… Mojemu malemu nic nie jest, rosnje jak na drozdzach, no a jak czasem mam wieczorem ochote na cole to tez wypije, najpierw ja wygazuje i dopiero pije pol szklanki
tzn.nie polecam na poczatq karmienia, my jednak sie juz dlugo karmimy… Na poczatq to jablkowy rozcienczalam z woda a pozniej marchewka doszla
a po soku z jablek to mialam wrecz za duzo mleka…
Ja piłam wodę mineralną, słabą herbatę (czasami z mlekiem), kawę zbożową (też z mlekiem 7,5%), soki najlepiej robione samemu, w tych sklepowych jest sporo cukru, kompoty z sezonowych owoców. Dwa dni napiłam się słabej kawy rozpuszczalnej, ale okazało się, że nawet taka ilość działa na moje dziecko, więc zrezygnowałam. No i kilka razy po wieczornym karmieniu wypiłam Karmi bez gazu
Co do robienia soków to ja robię takie przecierowe w Thermomix’ie. Jak Kubuś czy Pysio. Już niebawem znów owoce będą to młoda też zacznie pić ze mną
Ja czasami nawet 2 l wody wypijałam …do tego 250 ml herbatki ziolowej ( slabej) i soczki jednodniowe marchewkowe …kompociki mamy tez pilam WSZYSTKIE nawet wisniowe a podobno nie mozna …Kawy nie pilam …wyjatkami byly odwiedzinki u tesciowej bo zrobila i musiałam wypic
Czasami pozwalalam sobie na szklanke soku z pomaran . i tez nic po nim nie bylo …mysle ze kazda z nas powinna eksperymentowac w granicach rozsadku …i te ktore sa przyswajane przez malucha zapisywac i sobie pic czesciej
Ja piję co najmniej 1,5 litra wody dziennie, herbatę owocową, soki typu Witaminka i dopóki nie musiałam wyeliminować z diety nabiału piłam też słabą kawkę z mlekiem. Ale że czarnej kawy nie lubię to już nie piję. Zastąpiłam ją kawą inką z błonnikiem.
a wiecie co mi położna w szpitalu powiedziała jak chciałam się napić soku, że mi absolutnie niewolno Ja piłam wodę , herbatę ale słabą, herbatki na laktacje (kawy nie piłam, ale też nie muszę w ogóle w życiu codziennym pić), czasem napiłam się bawarki. A i piłam też rosół, normalnie jako napój mój służył taki delikatny rosół (prawie woda, bez smaku;))
Kikacu bo tak od razu po porodzie to nie pozwalaja na sok, ale tak naprawde pozniej mozna sok jablkowy pol na pol z woda przegotowana a pozniej juz sam. Ja zawsze po soku mam nawal mleczny…
No mi akurat od razu po porodzie nie chciało się pić nic poza niegazowaną wodą mineralną ,której wypijałam i piję nadal bardzo dużo;) Jest odpowiednia przy karmieniu piersią A teraz piję prócz wody herbatki owocowe, czasem laktacyjną. Do tego kompot do obiadu (różny) i soki też zaczęłam szybko pić
Zwykle te robione samemu z sokowirówki
Najczęściej była to marchew, jabłko i burak na lepsze samopoczucie. Bo długo po porodzie było mi bardzo słabo. A kawa? Też sobie nie odmawiam
Przez pierwsze tygodnie były to tylko zbożowe (które nadal piję) ,ale teraz już piję rozpuszczalną z mlekiem parę razy na tydzień i ewentualnie jakieś latte. Nie przekraczam jednej dziennie. A parzonej z fusami nigdy nie piłam i pić nie będę
Patrycja jak robisz sok z jablek i buraka ? surowe ?
Najlepsza bezapelacyjnie jest woda a z sokami pomału zaczynać i obserwować dziecko
Myślę że jednak woda jest tu niezastąpiona . A jeżeli ktoś nie lubi samej wody to można ją mieszać z sokiem.
U nas woda, woda i jeszcze raz woda. Na początku karmienia zawsze miałam pod ręką butelkę. Jeżeli chodzi o soki to tak jak pisały dziewczyny jednoskładnikowe, najlepiej własnej produkcji. Ja piłam marchwiowy rozcieńcza y woda, jabłkowy i czarna porzeczka tez z woda to tak w pierwszym miesiącach, a później z czasem jak nie było żadnych skutków ubocznych to wprowadzalam nowe soki.Ale niezastapiona jednak byka i jwmest woda mineralna.
Monika ; tak surowe Tak od 2 miesiąca z tego co mi wiadomo wolno wprowadzać surowe warzywa:) Mojej córeczce nic nie było ,a samopoczucie po sokach znacznie lepsze
Ja jeszcze czasem pije kawę na mleku kujawiankę i mam wrażenie że po niej mleczka jest jakby wiecej, a w dodatku jest pyszna.
Odkąd karmię piersią piję bardzo dużo wody, kawę zbożową ANATOL z mlekiem dzięki temu mam bardzo dużo pokarmu. Jak przez kilka dni nie wypiję tej kawy to czuję, że ilość mojego pokarmu maleje. Piję również sok marchwiowo-jabłokowy lub tylko jabłokowy. Od czasu do czasu piję również herbatkę laktacyjną z herbapolu.
przy karmieniu piersią najlepiej pić dużo wody mineralnej tej do średniozmineralizowanej włącznie - tak ostatnio mówiła mi dietetyczka. Dużo to ok 3l płynów dziennie aby na spokojnie wytwarzanie przez Twój organizm mleka nie powodował u Ciebie tendencji do odwodnienia. Dodatkowo w ramach picia zostaje Ci kawa zbożowa - jeśli jesteś kawoszem. Ja niestety bez tego nie jestem w stanie rano wstać. Wiem, że dziewczyny pijają herbatę bawarkę - dla mnie odpada. Za to pijałam sporo mleka i kakaa - na to ostatnie należy troszkę uważać bo może uczulać malca. U nas na szczęście nie było żadnych reakcji niepożądanych.
Ja bardzo lubie herbatke z kopru wloskiego, anyzu i kminku - do smaku trzeba sie przyzwyczaic, ale u mnie nie trwalo to dlugo. Herbatka ma wlasciwosci pobudzajace laktacje. Mozna ja dostac w Drogerii Rosmann na polce z normalnymi herbatami.