Co ile badacie piersi?

Mamy jak to jest? Po porodzie co ile badacie piersi? Czy lekarz zalecił wam jakieś badania ? Bo ja po karmieniu, a skończyłam karmić pół roku temu i nic nie wykonywałam a czasem czuję jakoś prawa piersi jakby mi dokuczała. Czy to do ginekologa z tym czy do rodzinnego ?

1 polubienie

Pierwsze usg piersi mialam w pierwszej ciazy i od tego czasu badam sie co roku. Czyli od 6 lat robie to regularnie.
To bardzo wazne. Wiele guzow wykrytych we wczesnym stadium mozna wyciac i zapomnieć.
W domu samobadanie pod prysznicem jakos raz w tygodniu

1 polubienie

Staram się raz na rok ale teraz już nie byłam półtora i chyba czas się wybrać

Pierwszy raz byłam na badaniu piersi 3 miesiące po skończonym karmieniu i chodzę co 1,5 roku - robię to regularnie. Wiem, że z wiekiem te badania powinno się wykonywać częściej czyli tqz w roku.
Jeśli chodzi o skierowanie to lekarz rodzinny chyba nie może wystawić akurat na USG piersi, natomiast ginekolog jak najbardziej! :wink:

Możesz udać się do rodzinnego albo ginekologa i powiedzieć, że coś Ci dolega i aby zbadali Ci piersi. Ale przede wszystkim warto zrobić USG piersi przynajmniej raz na 2 lata.

Ostatni raz mialam.badane w ciazy czyli jakies 5.lat temu i wlasnie musze sie wybrac w styczniu mam wizyte u gin i on robi badanie piersi :wink:

Od pierwszej ciazy (mialam 32l.) badam sie co rok.
Ostatnie usg mialam w pierwszym trymestrze i dostalam zalecenie zeby sie pojawic po ciazy ze wzgledu na to, ze mam “gruczolowa strukture” i wieksza tendencje do pojawienia sie guzkow.
Wczesne wykrycie zmian pomaga w szybkiej rekonwalescencji, wiec sie badam i od malego ciagam ze soba corke, zeby to bylo tez dla niej normalne.

Co roku jest zalecenie, na robiłam w czasie ciąży i teraz idę

Badam raz w roku, jak zaszłam w ciążę to lekarz też mi od razu zlecił USG piersi, jak czujesz coś w prawej piersi, to sygnał, że warto się sprawdzić , ale bez stresu :grinning:

Najlepiej raz w roku

Nie mówię, że robię samobadanie regularnie ale co kilka miesięcy. Zwykle pod prysznicem. A w trakcie karmienia piersią to bardzo czesto dotykałam swoich piersi ale.nie wiem czy to dobry czas na badanieni ugniatanie. Raczej po skończonym już karmieniu. Bo w trakcie kanaliki mogą sugerować różne stwardnienia i zmiany. Ginekolodzy… raz mi sam zbadał piersi. A raz ja zafundowałam sobie USG. Po drugiej ciąży zadbalam o siebie i prywatnie wykonałam pakiet badań u ginekologa. Myślę że terazpo trzeciej ciąży i skończonym karmieniu też to zrobię.

Ja chodze prywatnie typowo na USG piersi co 2 lata :blush:
Ale jak cos mnie niepokoi, to umawiam sie szybciej – lepiej sprawdzic i miec spokoj. Po karmieniu piersi potrafia byc jeszcze wrazliwe, wiec to raczej normalne, ale zawsze warto skonsultowac z ginekologiem.

Ja miałam badanie w ciąży i w zasadzie od tamtego czasu już nie miałam a przydało by się zrobić

W ogole ja w tym miesiacu bede miala pierwszy raz usg piersi na nfz i jestem mega ciekawa. Sama przychodnia jest bardzo stara, nie lubie jej. Lekarze z ktorymi mialam doczynienia tez okropni ale tylko z nimi wspolpracuje Moja przychodnia,mowia ze narazie nie robia u siebie tylko tam.
No ciekawe czy w ogole cokolwiek bedzie widać bo oni to sprzet maja sredniowieczny

Mi nic nie zlecili ale musze sie wybrac do ginekologa plus badanie piersi bo juz troche czasu minęło

Wiesz co ja pol roku po porodzie bede robiła i cytologie płynną i usg piersi, wgl mam pakiet badań dla mamy wiec go wykorzystam w listopadzie

Ja USG piersi miałam tylko raz , było wszystko ok teraz po karmieniu jeśli będę to też planuję iść ale zawsze odwlekam boję się że coś tam pokaże

zawsze gdzieś z tyłu głowy siedzi ten strach, że może coś wyjdzie nie tak, mnie każde badanie w ciąży bardzo stresuje, ale z drugiej strony właśnie takie regularne kontrole dają największy spokój, no i dzięki szybkiej profilaktyce szybciej działamy i jesteśmy w stanie skutecznie wyleczyć gdyby coś było nie tak :wink:

Regularne kontrole czy to piersi, cytologii później mammografii, morfologia i wizyty u lekarza sa bardzo istotne! To one pomagają wykryć jeśli coś się złego dzieje na wczesnym etapie. Nie ma co się bać! :slight_smile:

Usg piersi raz na rok jakos, ale samobadanie staram sie wykonywac w domu. W czasie karmienia piersią i po zaprzestaniu kilka msc gruczoły nadal mogą byc powiekszone wiec zapytaj ginekologa za ile wykonac.