Dziewczyny o co chodzi z tym cłem? Któraś z was wie ? To będzie na każdy produkt czy jakiejś kwoty zamówienia? Miało to wejść w 2028 roku a wchodzi w 2026
Ja nawet o tym nie słyszałam, ale pewnie będzie tak jak z AliExpress kiedyś
A to nie bedzie od jakis drozszych wysyłek
Pewnie będzie jakaś nowa aplikacja , żeby to obejść
Z tego co się orientuję to kwoty przesyłki mogą nam wzrosnąć , do tej pory przesyłki poniżej 150€ były zwolnione z cła a właśnie w 2026 już ma tego nie być
więc prawdopodobnie taniej będzie nam jakieś,drobnostki, kupić u nas
Pierwsze słyszę :o
Tez juz słyszałam, zapewne za niektore przesylki więcej zapłacimy ( za wysylke i clo) tak jak juz robia na allie.
To jest od jakiejs kwoty
Nie mam pojecia szczerze mówiąc, ale podejrzewam, że to będzie jak dziewczyny piszą od jakieś większej kwoty, nie wiem za ile wy tam zamawiacie ? Bo ja to chyba max maxow za 150 zł ![]()
![]()
Ja jeszcze nic nie słyszałam. Byc moze przy wiekszej kwocie nałoza cło
Cla mialy byc nakladane od 2028, ale ze jest wzmozony popyt na chinskie towary niskiej wartosci UE chce przyspieszyc i wprowadzic juz od 2026clo na paczki niskiej wartosci.
Z tego co czytalam nie ma jeszcze info jak mialoby to wygladac i w jakiej wysokosci bo na razie kazdy z krajow ma swoj pomysl na wysokosc cla.
Jak ogladalam tv to na dniach min.finansow maja sie spotkac w Brukseli i ustalic jedno stanowisko.
Ue proponuje 2euro od paczki ale to nie jest przyklepane
Czyli niektórzy rzeczy wyjdzie taniej kupić w PL, albo przez ten koszt cena już będzie podobna
Szkoda…
ale myślę , że zrobią inną aplikację bo to samo było z alliexpres i już każdy przestał kupować to musieli coś innego wymyślić
Pewnie tak, jakieś obejścia zrobią bo większość przestanie zamawiać i padną
w tych czasach to naprawdę wymyślają co tylko mogą oby kasa się zgadzała ![]()
Mysle ze to nie chodzi o sposob zamawiania a towar ktory leci do nas z Chin. I czy bedzie to allie, temu, shoppe kiedys bylo czy shein to jeden kij. Choc juz wiele przedmiotow jest w europejskich magazynach - stad te kategorie " wysylka w 3 dni"
Pierwsze slysze ![]()
A gdzie o tym mówili ?
Również pierwsze słyszę o czymś takim. Nawet jeżeli to pewnie znajdą sposób na obejście tego… ![]()
Na AliExpress nie udało im się, i jest wszystko droższe
Nie sadze, bo to nie chodzi o konkretna firme-
Choc Francuzi mocno na tapete wzieli Shein (zwlaszcza ze w Paryzu otworzyli pierwszy butik). Bardziej o sam towar sprowadzany do UE z Chin. Choc idac tym tropem to wszystkie rzeczy produkowane w Chinach np. Ubrania dla sieciowek czy inne bzdury z Action czy Pepco tez powinny byc objete dodatkowym clem.
Cło jest z tym że obecnie od 150€ więc wydaje mi się że też na wszystkie sieciowki itp choć może się mylę