Kurcze, nie słyszałam o tym. W sumie dość często zamawiam coś na temu, ale zazwyczaj nie są to jakieś duże kwoty. Ciekawe czy to od konkretnej kwoty będzie.
Inaczej jest też z tymi rzeczami, które są produkowane w Chinach, ale stricte pod europejski rynek, bo one muszą spełniać europejskie normy. Więc coś co leci do Action w PL, musi spełniać nasze normy unijne, a coś co jest sprzedawane w Chinach już niekoniecznie
Oj tak denerwuhe ich to że kupujemy dużo z Chin a europejskie produkty stanęły w miejscu przez co nie zarabiają i dlatego te cła narzucają żeby ludzie kupowali tutaj .ale szczerze powiem mój mąż dużo zamawiał na temu bo widząc produkt np. W biedronce ten sam znalazł dwa razy taniej jeszcze wlasnie tam
więc ogólnie mam wrażenie że biedronka nawet tam zamawia .
No ale takie małe sklepiki wtedy upadają, ileś lat prowadzą firmę a przez takie temu muszą się zamknąć
Ja nawet nic nie słyszałam podłączam się do tematu może czegoś się dowiem ![]()
Chyba trzeba będzie się zaopatrzyć na zaś ![]()
Na bank podniosą ceny . Mowili o tym w faktach ostatnio
Oj tak, lepiej teraz niż potem więcej ![]()
Gdzieś ostatnio czytałam, że od 2026 r. w UE przestaje obowiązywać zwolnienie celne dla paczek do 150 €.
Każda przesyłka może być teraz objęta cłem lub niewielką opłatą administracyjną (była mowa o 2 €). Wysokość cła zależy od rodzaju produktu. System VAT pozostaje, a platformy internetowe mogą być formalnie odpowiedzialne za deklaracje celne. W praktyce oznacza to, że wiele tanich paczek z zagranicy będzie teraz droższych
![]()
Czyli jak zrobią jakąś nową aplikację to też od razu tego będzie dotyczyć
Tak właśnie myślę i zaczynam dodawać rzeczy do koszyka a to nie jest dobreeee ![]()
Dokładnie, to też nie chodzi o sam fakt tego, że ludzie wolą zamówić na temu, ale że mali przedsiębiorcy przez takie giganty po prostu padają, a jeśli firmy się zamykają, to zawsze ucierpi na tym też gospodarka
Jak to usłyszałam to nie kryłam przerażenia … zamawiam masę rzeczy z temu ![]()
I pyk z tych rzeczy po 3 zł nagle się robi zamówienie na 300 ![]()
![]()
Właśnie najbardziej szkoda takich małych sklepów, które często są prowadzone od pokoleń i przez to, że tyle teraz jest tych rzeczy z Chin to muszą się zamknąć… ![]()
Ja osobiscie lubię chodzic po sklepach i szukac czego potrzebuje. U nas tez jest sporo tanich sklepow z takimi drobiazgami, tylko trzeba poszukac. Ja czesto potrzebuje pojedunczych rzeczy ktorych kwota jest ponizej 40zl i wtedy dostawa z temu jest platna wiec nie kupuje.
To naprawdę przykre, bo takie małe, rodzinne sklepy mają swój wyjątkowy klimat i często są częścią lokalnej historii.
A dziś trudno im konkurować z masowymi, tanimi produktami z Chin i ogromnymi sieciówkami, które mogą sprzedawać wszystko „za grosze”.
Ale wiele sklepow rodzinnych wykanczaja tez czynsze…
W tym roku padły obok mnie dwa rodzinne sklepiki typu papiernik oraz krawcowa. Krawcowa akurat juz dawno byla na emeryturze i po prostu postanowila to zamknac, natomiast sklepiki byky swietne bo mozna bylo tam kupic balony, bloki rysunkowe, pisaki ale takze kartki na kazda okazje. Niestety czynsze podniesli tak ze nie dali rady przetrwac tym bardziej ze otwierają sie juz wszedzie Action Tedi Mr DIY itp.
Tak wszędzie pełno tych szkolnych rzeczy. U nas padła księgarnia bo raz że teraz już nie ma książek tylko dają je w szkole więc księgarnia straciła dużo. Zeszyty, bloki i inne pierdoły można kupić nawet w Biedronce a wiadomo że robiąc zakupy od razu weźmie się zeszyt czy blok i nie trzeba specjalnie jechać do księgarni. Padła też pasmanteria która była od zawsze i szkoda bo czasami potrzebowałam jakiś guzik, nić czy wstążkę i wszystko tam było. Dzisiaj mało ktoś przyszywa guzik czy ceruje skarpety. A krawcowe kupują hurtowo
A w razie czefo wszystkie z wymienionych mozna kupic w Tedi.
Serio, wszystko co ostatnio sobie wymysle jest w tym sklepie a w mojej dzielnicy sa juz dwa Tedi.
Wszystko wszystko, czy glowa dla aniolka, czy styropianowa bombka, czy jutowe sznurki, guziczki, nawet ostatnio kupilam takie mini spinacze ( beda mi potrzebne do kalendarza adwentowego), wstazki, pudelka itp. Tam jest serio wszystko o czym zamarze.