Dziewczyny, czy miałyście lub macie problem z cierpnącymi nogami podczas snu?
Ja nie wiem czy zrobiłam się ostatnio taka ciężka, że śpiąc na boku, przygniatam się tym ciężarem?? Od kilku dni budzę się w nocy z okropnym bólem nogi z tego boku na którym akurat się, zmieniam bok i za porę godzin jest to samo z drugą nogą. Już nie wiem jak mam spać żeby tak nie bolało, a trochę boję się spać na plecach bo podobno jest wtedy jakiś ucisk malucha na macicę i ponoć lepiej na boku.
To chyba tak jak z żylakami, wszystko przez obciążenie naczyń krwionośnych. Bierzesz magnez ?
Ja dwa razy dziennie magnez z wit. B6 i bóle nóg i skurcze minęły. Co do spania to powinno się leżeć na lewym boku bo to odciąża żyłę główną ale ja akurat nie mogę się przestawić, zawsze spałam na prawym boku i brzuchu.
Marta - właśnie biorę też magnez i to już od 3 miesięcy 3 razy dziennie, a dopiero teraz zaczęły się takie poważne bóle ![]()
Aniu dzięki za linki, nie znalazłam ich wcześniej - już czytam
może znajdę rozwiązanie
Kasiu powiedz o tym lekarzowi. Ja mówiłam o każdej drobnostce, nawet jeśli wydawała mi się ona głupia. Lekarz Ci wtedy powie czy masz się martwić czy nie i doradzi co robić
Kasiu słusznie zgłoś to lekarzowi. Ja brałam magnez 3 razy dziennie ale i tak miałam nie tylko skurcze łydek, mrowienie czy obrzęki nóg ale również skurcze macicy i kiedy lekarka kilka razy podczas ciąży kierowała mnie do szpitala miałam podawany magnez w kroplówkach i on mi bardziej pomagał. Po kilku kroplówkach czułam się lepiej a lekarka mówiła mi że w moim przypadku dobrze żeby organizm (cyt, nasycił się magnezem) ![]()
Kasiu mi ginekolog powiedział że w ciąży zapotrzebowanie na magnez jest ogromne… ja myślę jednak że to nie o magnez chodzi skoro go regularnie przyjmujesz - może maleństwo jest już na tyle duże że uciska nerwy - wiekszość kobiet odczuwa bóle pleców ale i drętwienie nóg też może być tego skutkiem…
Ja mam podobny problem. Staram sie na lewym boku. Ale wiadomo na jednym boku cala noc to nie realne. A dotego musze lezec jeszcze w dzien. Lykam magnez 3 razy dziennie i niestety na ten bol mi niepomaga. U mnie jest to bol idacy od biodra az po kolano. Nie nazwala bym tego dretwieniem. Co prawda przy zmianie boku znika i pojawia sie z drugiej strony. Ja zakupilam poduszke dla kobiet w ciazy. Bez niej nie dala bym rady.Od kad jestem jej posiadaczka bol jest znacznie mniejszy a czassmi wcale go nie ma. Moze sprobuj spac z poduszka mjedzy nogami zeby zmniejszyc ucisk i poprawic krazenie,lub z nogami lekko uniesionymi ulozonymi np na zwinietym kocu.?
Miałam podobny problem, jednak do tego dochodziły skurcze. Lekarz zalecił magnez. Pani w aptece poleciła mi magnelle. Ma system powolnego uwalniania magnezu. Spróbuj mi pomogło.
Magnella i na mnie dziala b. dobrze takze polecam
Może masz problem z przyswajalnoscia magnezu ? Czasami warto zmienić firmę i kupić inny suplement .
A czy ćwiczyć ? Ja nam problemu ze skorczami , gdy wykonuje ćwiczenia rozciągające na nogi to problem mija.
Może faktycznie zmień suplement na inny. Mama koleżanki z oddziału szpitalnego- farmaceutka zresztą, polecała nam Magnesol. Jedna tabletka zawiera 150 mg magnezu. Dla porównania Magne B6 ma 48 mg magnezu więc różnica szalona. Nawet przy 3 tabletkach dziennie nie osiągniemy pożądanej dawki.
Zapotrzebowanie w ciąży to 350-450 mg!
Kurcze dziewczyny dzięki za informację o tym magnezie, nie sprawdziłam tego i biorę magne b6 które ma tylko 48 mg magnezu, zaraz jadę do apteki po magnelle. Zastanawiam się też nad tą poduszką dla kobiet w ciąży, wprawdzie do porodu zostało kilka tygodni i wcześniej nie była potrzebna ale może warto spróbować bo te kilka tygodni może mi nieźle dać w kość.
MagneB6 jest dobrze przyswajany - po prostu bierz go rano i wieczorem… ale ja nadal będę twierdzić że to zasługa nacisku dzidzi na nerwy - im jest większa dzidzia i im jest niżej tym bóle i drętwienia będą częstsze,
Kasiu zanim zmienisz preparat zapytaj o to swojego lekarza. On powinien Ci doradzić najlepszy dla Ciebie.
Też polecam MagneB6, tyle że ja brałam 3 razy dziennie i mi osobiście takie bóle ustały! A w nocy tak to mnie męczyło, że spać nie szło.
Jesli zostalo ci kilka tygodni do porodu to moze popytaj w srod znajomych moze ktos ma taka poduszke do pozyczenia?Ja zainwestowalam bo kozystam z niej juz 2,5 miesiaca i jeszcze przez miesiac napewno mi sie przyda.A pozniej mozna ja wykozystywac podczas karmienia piersia. Zobaczymy czy i tu zda egzamin.
Potwierdzam, że ulgę przynosi specjalna poduszka dla ciężarnych, tak samo odciąża kręgosłup gdy boli
tak ja miałam skurcze nóg i do tego zespół niespokojnych nóg, magnez pomógł w końskiej dawce i wygodne ułożenie się do snu (poduszka miedzy nogami)
Moja położna natomiast poleca Hele Mag B6.
Poduszka dla kobiet w ciąży też potrafi zdziałać cuda albo poduszka zwykły jesiek pomiędzy nogami.
Poduszka włożona między nogi podczas snu bardzo pomaga, ja nie miałam specjalnej poduszki - rogal więc używałam zwykłej poduszki ale jeżeli możesz to kup sobie rogal ponieważ będzie Ci bardzo wygodnie karmić dziecko ułożone na takiej poduszce.