Też wychowywałam się w bloku, więc wiecznie było ciepło ale teraz mieszkając w domu przyzwyczaiłam się do niższych temperatur. Staramy się utrzymywać temperaturę na poziomie 21-22 stopni. Kilka lat temu wymieniliśmy piec na gazowy, więc dużo łatwiej teraz utrzymać stałą temperaturę powietrza.
Pompa ciepła jest super, ale moim zdaniem do nowych domów, z uwzględnieniem takiego ogrzewania już w planach.
Dziadkowie kupili pompę ciepła i okazuje się że na ich metraż i stary dom to ona nie domaga i muszą się dogrzewać. Ciepło ucieka dachem oknami i nie sposób wszystkiego wymienic ani ocieplić domu.
My za to mamy panele położone na dachu i to już robi robotę bo nie odczuwam aż tak bardzo kosztów.
Narazie grzejemy gazem, ale piec jest elektryczny wiec wychodzi jak wychodzi.
Tez mam takie samo zdanie
Z opinii znajomych pompa ciepła ma sens przy fotowoltaice. Inaczej dostawali po 2000 zł rachunku za prąd
Mamina, też słyszałam taką zależność
Tak, najpierw ponoc lepiej zamontowac fotowoltaike . Bo cena prądu przy pompie byłaby olbrzymia
Kiedyś obiecałam że pokaże wam jak wyglądają filtry po pół roku w rekuperatorze i sobie przypomniałam
Ten po lewej ten brudniejszy to filtr powietrza które idzie z zewnątrz a po prawej ten którego powietrze wychodzi z domu. Zdjęcie robione z lampą więc nie oddaje tego co na żywo.
Faktycznie to jest czarne i ciemno szare Zapomniałam zrobić nowych ale one są naprawdę śnieżno białe
Wiem cos o tym ,u nas podobne
To ogromnie wiele daje jeśli chodzi o rekuperator. Naprawdę zbiera tumany kurzu. Jestem pod wrażeniem!:)))