Ciepło w domu

Jaką temperaturę utrzymujecie w domu??
Do ogrzewania służy Wam jakieś ekologiczne rozwiązanie np pompa ciepła, węgiel czy inne rozwiązanie?

U nas cieplutko, palimy puki co węglem. Temperatura ok 22 stopnie.

U Nas też ciepło i też palone węglem :slight_smile: Dodatkowo drewnem na rozpałkę :slight_smile: Nie zamieniłabym pieca na nic innego :slight_smile:

My drewnem pali y. I w sumie nie wiem jaka mam tem.bo mi termometr się zespół

Paulina, to pewnie ok 22 :slight_smile:

Eleonorka wiesz to różnie bo teraz kupiliśmy sobie pokrętło na kaloryfer że chyba ok 23 ma być wcześniej czasem jak się rozpalilo to było ok 30 a jak trochę orzykrecikismy znowu zimno

Oj, to faktycznie może być inaczej. u nas rodzice czasem to inkubator robią z domu i wtedy nie da się wytrzymać, ale chociaż tyle, że właśnie można skręcić kaloryfer lub okno rozszczelnić. Słyszałam, że im wyższa temperatura w domu (powyżej 21/22 stopni tym większe prawdopodobieństwo przeziębień u dzieci. Macie jakieś doświadczenie w tej sprawie ? ja nie przepadam za duchową w domu i boję się też, że zaczniemy przesadzać z temperaturą jak synek będzie w domu.

U nas w sypialni mamy 23-24 stopnie.

Eleonorka, generalnie niższa temperatura hartuje. Nie ma co przegrzewać dzieci. Szczególnie w sezonie grzewczym wyższa temperatura dodatkowo wysusza śluzówki, a wtedy łatwiej mogą wnikać różne wirusy.
My mamy 20-21 stopni, do spania poleca się nawet 19, ale to jak dla mnie już trochę przesada; ).
Agnieszka, to bardzo ciepło macie.

Też ni się tak wydaje Alicja. W ogóle.lepiej mi się funkcjonuje i śpi jak jest niższa temperatura 20-21. W innym wypadku dopada mnie senność w ciągu dnia, albo w nocy zatyka mi się nos, nie mogę spać i rano boli głowa.

U nas pali się węglem i nie ma możliwości przykręcenia kaloryferów to też mamy spore temperatury. My ostatnio byliśmy chorzy ja najgorzej przechodziłam a synek najmniej bo miał tylko katar tylko, że zaczął w tym samym czasie ząbkować i teraz nie wiem czy faktycznie był chory czy tylko reakcja na ząbki

Agnieszka a na piecu nie masz możliwości ustawienia temperatury ? U nas jest piec węglowy a na jego czubku dodatkowo zainstalowany taki czujnik z pokrętłem, gdzie ustawia się temperaturę. W zależności od tego jak piec się nadzieję to urządzenie na lince podnosi klapkę do wlotu powietrza.

widzę że większość z Was korzysta tradycyjnie z węgla. Osobiście planuję w niedalekiej przyszłości budować i raczej zdecyduje się na pompę albo pellet. Jakoś węgiel mnie nie przekonuje ze względu na to że jak będę sama w domu to będzie mi ciężko doglądać piec i w nim grzać.

U nas w dzień 20 stopni w nocy 18 i mniej się zdarzy :slight_smile:
Opał : węgiel, drzewo :))
Danka nic dziwnego jest to najtańsza metoda ogrzewania :wink:

Na naszym mini osiedlu jest ogrzewanie gazowe. A w domu mamy 20-22 st. Tam gdzie śpimy 20, a w salonie 22, bo przy gotowaniu też się nagrzewa, mając otwarta kuchnię na salon.

Ogrzewanie węglem może wydawać się najtańszym rozwiązaniem jeśli chodzi o montaż i zakup ale trzeba pomyśleć szerzej. Przy pompie nie ma kosztów zakupu opału. Pompa nie potrzebuje kotłowni, komina i miejsca do składowania opału a to koszta.
A najważniejsza rzecz którą ciężko policzyć i przeliczyć na koszta to praca którą trzeba włożyć przy węglu aby mieć ciepło w domu.

My od kilku lat mamy ogrzewanie gazowe i choc jest dosyc drogie to nie wyobrazam sobie teraz wrocic do weglowego. Jestem caly dzien sama, nie mialabym kiedy podrzucac, ani tym bardziej rozpalac.

Temperatura 21-22 stopnie.

u nas standard - drzewo i węgiel…póki co brakuje kasy by wymienić na jakiś bardziej ekologiczny…temp. podobna jak u innych 22-23 . w nocy chłodniej…ja nawet lubię przed samym spaniem wywietrzyć , by wpadło trochę świeżego powietrza - dziewczyny lepiej mi śpią :wink: polecam

A powiedzcie mi dziewczyny gdzie zamawiacie węgiel? Bo chcę zamówić w tym roku jakiś dobrej jakości, znajoma mówiła że Sobianek ma dobry węgiel, kaloryczny i nie zostawia dużo syfu. Macie może z nimi jakieś doświadczenia?

Ja mieszkam w bloku więc z ogrzewaniem nie mam problemu. Ale jak wybudujemy dom wtedy sie okaże jaki piec się wstawi j czym będziemy palić