U Nas standardowo węgiel i drzewo :) A w domu między 20, a 25 stopni - w zależności jak mąż dołoży :D
U nas w bloku ogrzewanie gazowe. Ale jeżeli chodzi o domek to u rodziców jak mieszkałam to pierw mieliśmy piec na węgiel i drzewo ciężko pilnować żeby nie zgasło . Teraz wymieniony piec jest na Eco groszek i fajne rozwiązanie ustawia się stała temperaturę nie jest tak brudno . Jednak chyba teraz najlepszym rozwiązaniem do domku jest ogrzewanie gazowe
U nas pali się węglem i drewnem. Staramy się żeby temperatura w domu była 22 stopnie i nie przekraczała 25 bo wtedy dla mnie się gorzej śpi wolę jak jest trochę chłodniej
My palimy drzewem. A ten w domu ok 20-23 st.
Desi super takie ogrzewanie niczym nie musisz się przejmować. Mnie czasem już męczy. Palę z mamą na zmianę po tygodniu. Ale czasem człowiek chce gdzieś wyjść i nie może bo trzeba palić.
U nas węgiel i drzewo ale dom jest nieocieplony wiec w zimie trzeba ciagle tylko przy piecu byc i podkladac podkladac podkladac . Czasem zazdroszcze ogrzewania gazowego ale wiem ze to wiekszy wydatek.
Ja mam ten komfort, że "odpalam" grzejnik i mam ciepło, a to wszystko z racji tego, że mieszkam w bloku. Ale już za niedługo ruszamy z budową, więc wtedy albo będziemy ogrzewać gazem, albo piec na pellet.
Magicznypazur to super bo jak zimno to walczysz o masz już ciepło. U mnie w centralnym zanim się rozpali o dojdzie ciepło w grzejnikach na górę to conajmniej godzina. A jeszcze zanim się zacznie robić ciepło to już kolejna godzina.
Magicznypazur znam ten komfort też mieszkam w bloku i pamiętam że jak się wprowadziliśmy jako jedni z pierwszych to było mega zimno ale teraz jak z każdej strony sąsiad grzeje to czasem w ogóle grzejników nie odkręcam bo tak ciepło . To są plusy mieszkania w bloku .
Co to za ogrzewanie z pellet pierwsze słyszę . Latem mamy znowu ten komfort że jest chłodno bo pod nami piwnica
U nas mamy zwykły pięć na węgiel. Jest ciepło, nawet 24 stopnie w ciągu dnia jeżeli rozpalimy w piecu. Jeżeli nie temperatura wynosi około 21 stopni.
Ja Wam powiem, że najlepiej nie przesadzać z temperaturą. Lepiej,żeby byłochłodniej iubrać bardziej dziecko, niż jak jest za ciepło. Moja siostra przegrzewała swojego syna i teraz szybciej choruje i zmarźluch, a nasz choruje rzadziej. Wystarczą 22 stopnie w domu, gdy nasz młody szaleje z kuzynem, to trzeba rozbierać go do krótkiego rękawa i krótkich spodenek, a kuzyn w długich rękawach... Każdy lekarz Wam powie, że lepiej przechłodzić niż przegrzać
Ja też jestem tego zdania żeby nie przegrzewać mieszkania bo się wtedy bakterie mnożą. Moja siostra lubi jak jest gorąco bo jest nisko ciśnieniowcem
U nas 21-23 stopnie praktycznie zawsze w łazience cieplej bo jak wychodzę z pod prysznica to lubię ciepelko :) piec mamy na eko groszek z podajnikiem także nie trzeba często tam zaglądać i jakaś wygoda też to jest.
Natalia1234 zgadza się, no ale coś za coś. Szczerze? Wolałabym mieć swój wymarzony dom i palić w piecu, niż włączyć grzejnik i cisnąć się w mieszkaniu :) A co do temperatury powiem Wam, nie wiem dlaczego zalecenia są, by utrzymywać temperaturę w pomieszczaniach około 19-20 stopni. Mnie przy takiej temperaturze marzną nogi i jest mi zwyczajnie zimno. W mieszkaniu mam zazwyczaj 21 stopni i mnie jest chłodno, ale taką temperaturę utrzymuję ze względu na dzieciaki - zdrowiej dla nich.
pati1990 kochana, pellet wygląda trochę, jak trutka na szczury, tylko w innym kolorze. Taka forma palenia w piecu jest bardziej ekologiczna i niedroga w utrzymaniu. Pellet zalicza się do biomasy, czyli jest pochodzenia naturalnego. Nie trzeba wynosić popiołu i w piecach jest zamontowany podajnik automatyczny, że wrzuca się go raz na kilka dni i ma się spokój :)
To prawda lepiej jak jest chłodniej, dlatego 24 stopnie to u nas rzadkość, jak tata lub mąż się zagapią i za późno zamkną piec :)
Magicznypazur ja próbowałam utrzymywać taką temperaturę jaka jest w zaleceniach ale było mi zimno, a nocą córeczka też była zimna, więc utrzymujemy temperaturę w granicach 22 stopni.
Magicznypazur a to coś podobnego do Eco groszku też samo pobiera z tym że przy groszku się bardziej człowiek ubrudzi bo worki zawsze brudne są .
Ja wam powiem że lubię ciepło ale mimo wszystko nawet zimna wietrze mieszkanie dzisiaj cały dzień byliśmy poza domem i okna otwarte . Na pewno zimną też nie zaszkodzi korzystać z nawilżacza powietrza .
Ale jak jest gorąco to też się źle czuje .
karolinach ja, jak zrobiłam z tydzień do tyłu cieplej w pokoju, gdzie śpimy, to mała dostała kataru, a mój alergik też kichał i smarkał :< Także muszę mieć chłodniej.
pati1990 tylko eko groszek produkuje się z węgla kamiennego, a pellet z odpadów drzewnych :)
Do snu wskazane około 18-19 stopni. Ja jak jest cieplej to zasnąć wręcz nie mogę...
Mi 18/19 stopni to jest trochę za mało 21/22 jest ok 24 za gorąco
Ja przy 18 stopniach bym zamarzła :)
Mi przy 18 czy 19 też jest zimno :D ale to chyba też kwestia przyzwyczajenia