Ciąża druga

Jak dajecie sobie radę
Mam synka 4 latka i jestem znowu w ciąży termin mam na lutego tylko nie wiem jak to ogarnąć jak przyjdzie drugie dziecko nie wiem czy dam radę jak urodzi się synek
Czy znajdę czas na naszego synka który ma 4 latka
Czy ogarnę dom ,czy przygotuję smarkania obiady kolację i wogle boję się

1 polubienie

Oczywiscie ze dasz rade :wink:
Poczatki co prawda moga byc trudne, ale to minie.
Moim zdaniem 4-5 lat to najlepsza roznica wieku. Dogadaja sie jeszcze, ale nie bedzie zazdrosci.
Dla mnie wazne bylo zeby starszaka przygotowac na to co bedzie, czyli pelna swoboda i samodzielnosc. Oczywiscie mleko rozlewal 10 razy, wode wylal z kubka 50 razy nim sie nauczyl, ale to zaprocentowalo gdy juz urodzilam drugie dziecko.
Nie slyszal ciagle: zaraz, nie teraz, pozniej, nie moge booo brata przewijam/karmie itp.
Im mniej starszak bedziw to slyszal tym lepiej przezyje nowa sytuacje :wink: a przy okazji nauki samodzielnosci to dopiero byla duma ze cos moze SAM !

Mimo wszystko pierwszy miesiac to byl trudny, nauka zycia z dwojka dzieci i logistyka rozpisywana na nowo :rofl:
Daj sobie czas, daj starszakowi czas i nie boj sie prosic o pomoc :heart:

1 polubienie

Dasz radę. My kobiety jesteśmy mega silne i jak mamy daną sytuację to potrafimy sobie wszystko tak poukładać ze ogarniamy. Town starszy synek już będzie miał rocznikowo prawie 5 latek. Dzieci s tym wieku już są mega rozumne i dużo potrafią koło siebie zrobić. Owszem będzie też potrzebował czasu by się przyzwyczaić do danej sytuacji ale jak to dobrze rozegrasz to jeszcze Ci będzie pomagał :heart_eyes: Na początku może być ciężej nim siebie wszystko wypracujesz, schemat działania i rutynę ale do zrobienia. Myślę że wszystko się dobrze poukłada. A Twój starszy synek chodzi do przedszkola czy siedzi z Tobą w domu?

1 polubienie

Dasz sobie radę, zawsze ma się strach przed tym co nieznane, a jak przychodzi co do czego to my kobiety świetnie sobie radzimy :wink: nie będzie łatwo, wiadomo, ale sobie poradzisz :heart: starszak z pewnością Ci pomoze, bo 5 lat to już w miarę kumate dziecko :wink: będzie pięknie!

1 polubienie

My jesteśmy silne i zawsze sobie poradzimy , dasz radę :heart:

1 polubienie

Kochana dasz radę ja msm dwulatkę na pokładzie i synek za miesiąc kończy rok a ja znów jestem w ciąży i również termin na luty😅 ja dałam radę z jeszcze mniejszymi dziećmi to ty też dasz.

1 polubienie

Kobiety są silne! Dasz radę !

1 polubienie

Łatwo nie będzie na pewno ale tak naprawdę trzeba dać radę i jak już przyjdzie co do czego to ogarniesz na spokojnie. A z czasem będziesz już miała taką wprawę , że będziesz się zastanawiać jak mogłaś myśleć , że nie dasz rady . Na ten moment sobie też nie wyobrażam mieć dwójki dzieci i jak to ogarnąć . Ale taka jest prawda , że my kobiety jesteśmy mocno zadaniowe i zawsze dajemy radę ! Także głowa do góry , będzie dobrze . Nie zamartwiaj się na zapas . Dbaj o siebie w ciąży .

1 polubienie

Na pewno dasz radę! :heart_eyes: My kobiety mamy w sobie ogromne pokłady sił, takie o których nawet same nie wiemy, dopóki nie wymaga od nas tego sytuacja :smiley:
Synek na pewno będzie szczęśliwy że ma rodzeństwo, a wszystko na pewno zgracie, ogarniecie i będziecie szczęśliwi :smiling_face_with_three_hearts:

1 polubienie

Domyślam się że synek chodzi do przedszkola? :slight_smile: Rozumiem Twój strach, ale będzie jeszcze piękniej jak będziecie we czwórkę :heart: Na początku dzidzia dużo śpi, nauczycie się swojej nowej rutyny jak pogodzić malucha ze starszakiem. Dla mnie paradoksalnie jak córka nie szła do przedszkola i miałam całą trójkę pod opieką to było momentami lżej bo bliźniaki miały siostrę która była dla nich atrakcją i mogłam przez chwilę coś zrobić. Ale wiadomo cały tydzień ciągnąć z trójką na podkładzie to hardcore :see_no_evil: a masz kogoś do pomocy? :slight_smile:

1 polubienie

Będzie super! :star_struck:
Ogarniesz bez problemu! Nie wiem skąd, ale my kobiety stając się matkami z automatu odkrywamy jakieś nieodkryte pokłady energii :grinning: Dla mnie, to nadal jakaś magia, jak to w ogóle się dzieje.
A synek jak zareagował na wieść że będzie miał rodzeństwo? :blush:

1 polubienie

Cześć :slight_smile: Dasz radę.
Wiadomo że na początku może być ciężko.
Nowa sytuacja i realia ale dasz radę. Wszystko będzie w porządku.

1 polubienie

Pewnie , ze dasz rade ! Mowi sie , ze wiemy o sobie tyle na ile nas sprawdzono i ja uważam, , ze my kobiety mamy doslownie super moce. Nasz instynkt macierzynski powinien byc traktowany jak dyscyplina olimpijska . Ja uwazam , ze to normalne , ze sie o to martwisz , to zdrowe bac sie nieznanego , ale kto ma dac rade jak nie my ?
Masz powody do radosci :smiling_face_with_three_hearts: gratuluje

1 polubienie

Oczywiście kto jak nie my kobiety🥰 super mamuśki nawet jak padamy to mamy siłę wstać i naładować w miedzy czasie baterie😄

1 polubienie

Dalej się stresujesz? Jak się w ogóle czujesz w ciąży ?

1 polubienie

Chyba każda mama się stresuje ja dobrze się czuję

To chyba nie da się bez stresu

1 polubienie

To super że się dobrze czujesz! I masz rację, stres to jednak nieodłączny element tego okresu, ale będzie dobrze :smiling_face_with_three_hearts:
Synek zadowolony że będzie miał rodzeństwo?

1 polubienie

Jasne że dasz radę. U nas na początku była różnica 3,5 roku poza ogarnięciem domu, obiadów także przywożenie i odwożenie syna było na mojej głowie. U nas mega sprawdził się bujak. Córka spała obok a ja z synem mogłam się bawić, uczyć i spędzać czas.

Nie bede Cie oszukiwac – nic juz nie bedzie takie samo jak przy jednym dziecku :blush: Nie ma co sie nastawiac, ze wszystko bedzie idealnie poukladane, bo kazdy noworodek jest inny. Jeden bedzie bardziej spokojny, duzo spal i da chwile dla siebie, a przy innym mozna miec wrazenie, ze caly czas trzeba cos robic – karmienie, noszenie, usypianie i tak w kolko :sweat_smile: Najwazniejsze, zeby dac sobie czas i nie wymagac od siebie od razu perfekcji. Dom moze czasem poczekac, obiady moga byc prostsze, a najwazniejsze bedzie, zeby wszyscy sie odnalezc w nowej sytuacji :heart: Przy 4-latku duzo pomaga wlaczanie go w zycie z maluszkiem, zeby czul sie wazny i potrzebny. I pamietaj, ze Twoja uwaga nie musi byc podzielona idealnie – dzieci bardziej potrzebuja obecnosci i milosci niz perfekcyjnie ogarnietego domu :blush:

2 polubienia