Tort naprawde jest latwy, biszkopt to 5 minut roboty a krem ? Najlatwiej ubic smietanke 36% z serkiem mascarpone. Mozesz dodac tam kawalki batonow, czekolady czy czego chcesz
Hehe kusisz
Mialam go robić na 49 ur teściowej , ale kupiłam gotowych w Buczku . Kurde 95 zl za taki maly wyszło.
Może faktcznie zrobię , hmmm a 2 urodzinki córki… ale wcześniej zrobie na ur narzeczonego ,jak wyjdzie to wtedy zaryzykuję na urodzinki córki ,gdzie będzie miała juz swoich gości ![]()
No ja właśnie zabieram się za dekoracje na roczek syna
Balony jakiś topper na tort serwetki i to chyba wszystko ale mam nadzieję że wyjdzie ładnie
Z Temu przedwczoraj pozamawiałam , wszytsko koniecznie z Kotkami , nawet koszulke z jej imieniem z kotkami ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Mamy widziałyście masło malinowe w Lidlu? Co z nim można wyprawiać ![]()
![]()
? ![]()
Będzie pięknie
Masło malinowe? :o pierwsze słyszę, a uwielbiam maliny, więc będę musiała przetestować
To pewnie tak jak z masłem orzechowym można do wszystkiego ![]()
Kurczę robiliśmy sobie pamiętam takie maslo w domu ( maliny z miękkim masłem mieszane ) i to na chałkę … pyszne
He ja to znowu się zawsze zastanawiam jak komuś może ciasto nie wyjść ![]()
Można kupić na Allegro
Jakbyś chciała urozmaicić tort to polecam zrobić chrupkę i zelke owocowa do tortu, bo są bardzo łatwe i szybkie w zrobieniu, a fajnie wyglądają i smakują ![]()
No sa takie zdolne osoby hahhaha
szkoda ze znów nie mogę Wam tego sernika tu dodać ![]()
Też robię takie dodatki do tortu. Plusem jest to, że można przygotować je kilka dni wcześniej i mieć gotowe w zamrażarce.
Ooo to do zamrażarki nie wkładałam, ale racja, mogą posiedzieć, dobry pomysł
ja jak robię tort to robię go 3 dni, więc żelki i chrupki robię pierwszego dnia. Ale pomysł z mrożeniem też super ![]()
A jak to się robi ?
*chrupka z białej czekolady:
Rozdrabniasz 100g płatków kukurydzianych (możesz pomieszać np 50/50 z migdałami lub granola). Roztapiasz 100g białej czekolady z 15g oleju. Po roztopieniu mieszasz z rozdrobnionymi płatkami. Na papierze do pieczenia odrysowujesz okrąg o 2-3 cm mniejszej średnicy, niż będzie miał tort i ten papier kładziesz na desce lub blasze. Na papierze rozkładasz w tym okręgu przygotowana chrupkę i odstawiasz min. na 1h do lodówki.
Ja robię ją dzień przed składaniem tortu i polecam dawać ja na najniższą warstwę, ponieważ na wyższych może utrudnić krojenie.
*Żelka owocowa:
200g owoców z 25g cukru daje do rondelka i zagotuję, aż owoce się rozpadną. W kubku mieszam 3 łyżki wody z 2 łyżeczkami żelatyny. Odstawiam do napęcznienia. Do gorących owoców można dodać żelatynę (taka przygotowana z wodą lub możesz też wcześniej rozpuścić ja w mikrofali, byle nie doprowadzić do wrzenia a lekkiego podgrzania).
Przeglądasz taką masę owocową do tortownicy, wyłożonej folią spożywczą, 2-3 cm mniejszej od średnicy torta. Jeżeli nie masz, to ja np robiłam sobie wczesniej taki okrąg z foli aluminiowej z odpowiednio wysokimi bokami i wykładałam folia spożywczą. Odkładasz do lodówki na ok 2h.
Ooo dziękuję ![]()