Ciasta - przepisy

Bardzo polecam , szybki przepis :smile:

1 polubienie

Podzielisz się przepisem ? :grin:

Tak oczywiście, później podeślę :blush:

Na spód kładę małe biszkopciki. Galaretkę przygotowuję z trzech malinowych, które rozpuszczam w czterech kubkach wody. Dodaję do nich dwie paczki mrożonych malin i wylewam ją na ciastka.
Krem robię z śmietany 36% 500g , którą ubijam na sztywno z czterema łyżkami cukru pudru. Kiedy śmietana jest ubita, dodaję 250 g mascarpone i miksuję, aż wszystko się połączy, i wkładam na galaretkę. Na wierzch układam gotowe mini bezy bo lepiej się kroją niż jedna duża beza. Całość posypuję migdałami i wstawiam do lodówki. :see_no_evil:

A to taka trochę oszukana malinowa chmurka😋

No taka na szybko :speak_no_evil::see_no_evil:

Ja duzo piekę i sprawdzam nowe przepisy :cake: prawde mowiac najbardziej smakują ciasta przekładane ktore nie naleza do najszybszych ale trudno, ja tez lubie takie jeść :rofl: ostatnio zrobilam taki z jablkami i masą budyniowa :blush:

Wygląda pysznie, ale jak długo się robi to niestety nie będę mogła zrobić :see_no_evil:

Mozna trochę zmienić i przyspieszyć :slight_smile: Mozna kupic juz gotowe prazone jablka lub brzoskiwnie ktore sie zblenduje, do tego daje sie galaretka. A zamiast masy budyniowej ubic smietane z mascarpone :slight_smile:

Jabłka to akurat lubię robić w lidlomixie i szybko się robi :smiley:

1 polubienie

Ale pysznie wygląda :heart_eyes:

O ile śmietanę mogłabym zamienić na veganska tak mascarpone raczej nie , więc muszę poczekać aż skończę KP i będę mogła wprowadzić nabiał :see_no_evil:

1 polubienie

A podasz przepis ?

U nas na weekend była bratanica męża i zrobiła sernik kinder bueno, powiem wam, że wyszedł pyszny! Tak się obżarłam :rofl::rofl: zdjęcie niestety już w trakcie degustacji :rofl:

2 polubienia

Jasne :slight_smile:

Składniki:
biszkopt:

6 dużych jajek (oddzielnie białko i żółtko)

3/4 szklanki cukru

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

2 łyżki oleju

1 łyżka wody

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek

2 galaretki (np. pomarańczowe/cytrynowe)

masa budyniowa:

150 g masła

1/2 l mleka na duży budyn

duży budyn

cukier do smaku

polewa:

50 g czekolady mlecznej

50 g czekolady gorzkiej

4 łyżki mleka

dodatkowo:

wiórka kokosowe do posypania ciasta

Wymiary formy: 25 cm x 36 cm

Wykonanie:
Biszkopt: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier - nadal ubijając. Następnie nadal miksując stopniowo dodajemy żółtka, olej, wodę, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao - całość miksujemy aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Nasze piekło się ok. 35 min. Po upieczeniu ciasto studzimy i przecinamy wzdłuż na 2 blaty.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane przekładamy do garnka i dusimy. Jabłka zestawiam z ognia i do gorących dosypuję galaretki. Intensywnie mieszamy całość. Masę odstawiamy do wystudzenia i lekko stężałą wylewamy na pierwszy blat biszkoptowy. Ciasto wkładamy do lodówki.

Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka roztrzepujemy z budyniem. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę (mleko z budyniem). Całość ponownie gotujemy aż powstanie budyń. Następnie odstawiamy i studzimy. W międzyczasie ucieramy masło - do masła dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej. Powstały krem wykładamy na masę jabłkową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.

1 polubienie

Ja wczoraj wieczorem robiłam roladę, nie wiem jak ja to zrobiłam ale kiedy ją zwinęłam drewniana deska ześlizgnęła mi się ze stołu i moje ciasto wylądowało na podłodze… Tą malinową chmurkę zrobię zdecydowanie szybciej niż planowałam :sweat_smile:

Oooo wygląda obłędnie, ale bym zjadła :heart_eyes:

1 polubienie

Dziękuję :smiling_face: ale długi przepis :smile::sweat_smile:

1 polubienie

Mmm sernik kinder bueno to musiło być pyszne

Było! Podziwiam, że chciało jej się z tym bawić, bo trochę roboty miała :rofl: