Ciasta - przepisy

Święta maja to do siebie że jest „ sezon na wystawianie na dwór „ :rofl:

1 polubienie

No oby był ten śnieg czekam na niego z taką samą tęsknotą jak twój synek :rofl::rofl: a co do przepisów to na szybko robiłam w sobotę deserki bo miałam gości. Na spód słoiczka pokruszone ciastka kruche z czekoladą deserową później śmietanka 30%z mascarpone i na wierzch zblendowane brzoskwinie z dodatkiem galaretki ja robię 2 galaretki na niecałą szklankę wody (nie miałam brzoskwiniowej to zrobiłam przezroczystą) przepyszne wyszły i na szybko

1 polubienie

Oj tak hahaha u mojej mamy pół wigili na balkonie stoi :rofl::rofl: ja zostawiłam raz dwa lata temu jakieś resztki mięsa ale w ciągu godziny byłam w szoku że mamy tyle kotów na wsi :rofl: od tamtej pory nic nie zostawiam

Zauwazylyscie ze w kazdym watku zaczynamy zjezdzac na temat swiat ? :joy: to juz ten czas !
Ja wlasnie odkrylam Spotify ( tak tak wiem, jestem dziadersem i nie widzialam potrzeby uzywania skoro uzywalam.open fm a to to samo)
No i odkrylam Christmas Jazz Instrumental i powiem Wam ze Snowman jazzowy tez jest zajefajny ! Robie wlasnie playliste na zwykle świąteczne piosenki i na te instrumentalne jazzowe ( piano i saks)

No faktycznie tak jest :rofl::rofl::rofl: w ogóle ja już z moją panią sołtys planujemy co kupić w tym roku dzieciom na mikołaja i jakie dekoracje zrobić do tego jest plan zrobienia wielkiego dziadka do orzechów z rurek plastikowych i wiaderek no i w przyszłym tygodniu mamy go już robic​:rofl::rofl: aktualnie mój koszyk na temu wygląda tak bo dodaję wszystko co może się przydać a później patrzymy co zamówić faktycznie no i zazwyczaj zamawiamy z tego 80-90%

Ja w tym roku planuje zrobic znowu wieniec swiateczny, 2 lata temu slicznie prezentowal sie na stole a w tym roku chce go powiesic na furtce. Tylko boje sie ze zapierdziela :joy:
Uff jest 9, starszak zaprowadzony do przedszkola, ciasto na cynamonki rosnie, zaraz sie biore za biszkopty. Szarlotka tez juz stygnie !

1 polubienie

Co najlepsze to byl moj pierwszy wieniec :joy:

1 polubienie

Ale pracowity poranek , lubię jak mi tak robota idzie jedno po drugim ! Ja też tak robię że na 8 odprowadzam syna do przedszkola wracamy mały je śniadanko o 9 drzemka i do 12 mam wszystko porobione

Aj tak latwo nie mam bo Kuba aktualnie rozpierdziela wszystko w pokoju brata, drzemke bedzie mial po 11 :joy: ale jak pojdzie na drzemke to zrobie biszkopt i krem do tortu. Nie wiem kiedy zrobic szyszki zeby byly dobre :thinking:

A co to za szyszki?
Takim potem zdjęcie tortu :smiling_face:

Takie jak na cmentarzu :joy: ryz preparowany z kajmakiem albo krowkami l. Uwielbiam ! Tylko takie swieze i miekkie a nie twarde ze zęby mozna zgubic hahaha

Jak moja mama robi to trzyma je w pojemniku próżniowym i są cały czas jak świeżutkie

Smak dzieciństwa :heart_eyes:

1 polubienie

Można je wcześniej zrobić i zamknąć w pojemniku. Zawsze je jem na następny dzień :blush:

A to trzeba mieć jakieś foremki?

Nie. Ja rozpuszczam masło na patelni daje w to krówki i wsypuję ryż preparowany później formujesz kulki i gotowe. Mamina przesyłała wyżej przepis można to też zrobić z kajmaku

1 polubienie

Tak, ja robie z kajmakiem. Maslo i kajmak rozpuszczam dosypuje ryz mieszam i chwile czekam zeby nie bylo za gorace, bo jak ostygnie to leoiej sie formuje

2 polubienia

Ale mi przypomniałaś :heart_eyes:
Muszę zobaczyć czy u nas w sklepie osiedlowym jest ryż i zrobić

Ok, jest i on.
Tort z kremem smietanka mascarpone, zelka brzoskwinia mango.
Swieczka mis.
Dekoracja mis w samolocie

4 polubienia

Piękny! :heart_eyes:

1 polubienie