Ciasta bez pieczenia

Nati ja też jadę na gotowe :D teoretycznie mam leżeć jeszcze w święta, ale na ten obiad pojedziemy bo jak mają do mnie przyjechać potem to i tak się nie położę jak będą na tę kawę, a tak najwyzeyj szybciej sie zbierzemy niż zawsze

U nas bloczek zawsze na Boże Narodzenie to na Wielkanoc już nie chce znów robić. Choć kto wie bo u nas w mig schodzi 

No ja blok na Boze Narodzenie nie zdążyłam z nim ale mleko w proszku mi zostało;) był taki zamysł ale niestety nie zdążyłam;) 

Mazia u mnie nie będzie problemu pójdę do sypialni rodziców i się zdrzemne jak będzie trzeba proponowali żebyśmy u nich spali ale odmówiłam ☺ w domku to w domku ☺

U moich teściow akurat będzie nas sporo ,ale mogę pójść do pokoju się polozyc,ale to już wolę w domu 

Anita bloczek jest pyszny. Robię i biały i ciemny. Oba przypadku nam do gustu

Dobra, bo nie wiem co to jest ten bloczek ?! 

Mazia blik czekoladowy, taki przysmak z prlu;) ja stara to pamietam młodzi nieco mniej;) robi sie z mleka w proszku w srodku herbatniki rodzynki orzechy 

Moja mama tez nieraz go robi chodz my wolimy i tak serniczek☺

Anita nigdy o takim nie słyszałam może to jakieś regionalne ciasto czy nie ?

https://www.google.com/search?q=blok+czekoladowy&source=lmns&bih=564&biw=320&client=ms-android-samsung-ga-rev1&prmd=inv&hl=pl&sa=X&ved=2ahUKEwjKsZf27eHvAhWGk4sKHdNdBv8Q_AUoAHoECAAQAw

Mazia jak zapytasz mame to zapewne pamieta to ciasto;) robione wieki temu podobnie jak szyszki z ryżu ale pomalu wracaja do nas na stoły. 

Anita kurcze nigdy tego nie jadłam i nigdzie w gościach na stole tego nie było 😁

myślałam,że to będzie płaskie jakieś ciasto ,a to zupełnie inny kształt

Mazia żałuj ;) szybki, prosty w wykonaniu i do tego pyszny 

Może i wywodzi się z jakiegoś regionu ale raczej jest znane w całej Polsce

Nati raczej jest popularny w całej Polsce a nie jako przysmak regionalny

Mazia nie wiem skad sie to ciasto wywodzi, ale myślę  zenjak to w czasaxh prl nic nie było  i pewnie ktos wymyslil takie ciasto;) 

Szyszkinsa jeszcze lepsze robione z ryzu preparowanego i mrówek;) ale te czesto na cmentarzu sprzedają na 1 listopada aczkolwiek smak tez nie jest takk jak sie samemu zrobi ;)

Anita szyszki akurat znam to smak dzieciństwa 😁ale blok to jest dla mnie nowość

Anita blok tez pamietam,jest rewelacyjny...oj musze go kiedys zrobić...a szyszki tez pycha...Twój słownik jest super szyszki robione z ryzu preparowanego i mrówek...ale mi poprawiaś humor...

Szyszki też robimy bo lubimy ;) 

Weronika ma racje moje przepisy z przymrużeniem oka trzeba brać  a jak mrówki to tylko czerwone łapać;)