Może oddychać przez nosek nie może
W takiej sytuacji najlepiej udać się do specjalisty który na pewno coś poradzi być może problem trochę głębiej
Również udałabym się do specjalisty ponieważ u dzieci spanie z otwartą buzią może być objawem obniżonego napięcia mięśniowego jamy ustnej. Lepiej skonsultować to z lekarzem.
U nas też jest taki problem. Syn ma właśnie obniżone napięcie i przez to ma prawie cały czas otwarta buzie. Jest już trochę lepiej ale cały czas walczymy. Przez otwarta buzię częściej łapie też infekcję.
ila212 co robicie żeby napięcie minęło?
Zaobserwuj, w późniejszym czasie może być potrzebna konsultacja z laryngologiem.
Podobno tez przez smoczki marki bibs maluchy maja niedomykające sie buzki, bo smoczki są zbyt okrągłe i deformują podniebienie
chyba jako jedyne mają taki kształt smoczka
ja prefefuje lovi canpola i ewentualnie te ortodontyczne ale przy młodszej jeszcze nie miałyśmy ich ;p
Nie rozumiem fenomenu bibsa :P
Na napięcie mięśniowe trzeba wykonywać ćwiczenia więc warto się zapisać do fizjoterapeuty i laryngologa. Dziecko nie powinno nawet spać z otwartą buzią. Wystarczy pod brodą pomasowac lub ukłuć palcem i dziecko automatycznie samo zamyka buzię, dobrze robić to często to ten nawyk kiedyś wejdzie w krew
ja to nawet nie słyszałam o takich jak bibs xD u nas tez tylko lovi i canpol
Ja też nie znam fenomenu tych smoczków;p
Oliwierja ja właśnie gdzieś widziałam na filmiku u fizjoterapeutki jak pod brodą właśnie dotykała i dziecko automatycznie zamykało buzię. mojej się czasem zdarzy, ale właśnie jej dotknę i od razu ma zamkniętą.
oo dobra rada, moja czasami tez ma ta budzię otwartą ale myślałam ze tak jest ok
Mi szczerze to tych bibs nigdy nie miałam
Dziecko nie powinno mieć otwartej buzi. Trzeba szukać przyczyny. Dobrze udać do neurologopedy.
Ila kurde nawet jak zdarza się to sporadycznie?
Ja słyszałam, że taki mały niemowlak może po prostu mieć otwartą buzię, ponieważ jeszcze ma za słabe napięcie mięśniowe w jamie ustnej. Mój synek na początku spał czasem z otwartą buzią. Teraz ma 4 miesiące i już ma buźkę podczas snu zamkniętą. Ale jak dziecko już starsze jest, a śpi z otwartą buzią i w ciągu dnia ma otwartą buzię, to wtedy trzeba szukać przyczyny, bo to może być objaw np. alergii, przerośniętego migdała, krzywej przegrody nosowej, krótkiego wędzidełka języka. Dziecko powinno oddychać przez nos, nie przez usta. Oddychanie przez usta jest niezdrowe. Nie wiem, jak u was to wygląda, Idziemka. Obserwuj, czy jest oddech przez nos, jak często otwartą buzię ma Twoja pociecha. Jak masz wątpliwości, idź do neurologopedy, nawet dla spokoju.
moja tez teraz spi często z otwartą buzią. czasami ma zamkniętą ale casami wlasnie spi z otwartą.
U nas starszy ostatnio często spał z otwartą buzią i chrapał. Był lekko przeziębiony i miał wtedy przerośnięty migdał. Potem było już lepiej a wczoraj w nocy znów chrapał, więc muszę sobie przypilnować.
Młodszy ładnie śpi z zamkniętą buzią.
Też słyszałam, że nie powinno mieć otwartej ale nie wiem jak z niemowlakami.
No to muszę ją przypilnować przez weekend i zaobserwować to, trochę mnie zaniepokoiłyście..
Moja śpi ładnie z zamknięta buzia, ale jak się bawi to często ma otwarta. Jak tak czytam wasze komentarze, to zastanawiam się, czy to normalne