Ciągle otwarta buzia

Myśmy z chrypką byli u laryngologa dziecięcego. Syn od początku ma zachrypnięty głos. Przez pół roku jakiś syropek pił a później lekarz stwierdził, że innych objawów nie ma więc pewnie taka jego uroda 

No właśnie nam też mówili, że to cały sezon grzewczy trzeba dawać. 

Pediatra to tylko ciągle że calcium i clemastinum. Ostatnio w lecie o coś spytałam i też mi ten zestaw poleciła podawać :p

Także ja nie wiem...

Ale kiedyś pytałam pielęgniarkę w swojej pracy i mówiła, że teraz lekarze już nie wycinają migdałków tak często jak kiedyś. Tylko sama nie wiem dlaczego? 

Polecam wizytę u neurologopedy i osteopaty:)

podobno różnie z tymi migdałkami bywa 

Tutaj ewidentnie musi się wypowiedzieć specjalista. Ale znam dziewczynę, znaną fizjoterapeutkę sprawdź koniecznie profil na instagramie sensifi_ bo jej synek miał tez problem z otwartą buźką i to dość długo a naprawdę próbowali różnych rzeczy, teraz jak jest już starszy to miał jakoś zabieg a dla cwiczeń podaje mu jakieś specjalne kąski. Myśle, że mogłabyś do niej napisać i na pewno Ci doradzi i pomoże :)

Ewxia kiedys pisalysmy na temat migdalkow ;) ja gdybym miala problem z mlodszym dzieckiem wolalabym je wyciac wczesniej nizeli przechodzic przez to co przechodzilismy ze starsza corka;/ tez taka byla ochrona z tymi migdalkami ze w koncu byly zbyt mocno przerosniete a wg pani dr wszystko ok;/ dopiero wizyta w innym gabinecie nam pomogla, sam fakt ze byl problem. Fiberoskopia bo byl tak przerosniety a widoczny byl podczas zwyklego badania vo jest zadko spotykane z 3 migdalkiem,pominajac fakt ze samo wyciecie tez byli z krwotokiem;/ ale to juz zalezy od jego ukrwienia 

U nas często jest inna pediatra na zastępnstwo i mówiłą, że calcium to już przeżytek i szkoda go kupować. A zaś nasza też zawsze calcium plus clemastin 

Aniss no właśnie wiem i nie rozumiem czemu nagle lekarze tak się wzbraniają bo kiedyś, lata temu to chyba był standard, że wycinali gdy były przerośnięte.

Wydaje mi się, że kiedyś częściej słyszało się o wycinaniu lub nawet zna się osoby, które to miały

Przez te migdałki mogą być różne dolegliwości.. m.in bezdechy

Dlatego lekarze tym bardziej powinni to kontrolować u każdego dziecka bo my rodzice (bynajmniej ja) nie znam się jak to prawidłowo ma wyglądać. Co jest jeszcze normą a co już nie. 

To teraz lekarze nie chcę wycinać migdałków gdy są przerośnięte? Ciekawe dlaczego. Może mają jakiś konkretny powód

Ogolnie migdalki to dzialaja ochronnie na organizm wiec tu pewnie jest ten powod;) ale jesli nie pelnia tej funkcji jak nalezy a prze to jest tylko wiecej infekcji to moze nie ma sensu ich trzymac;)  

Ale po wycieciu tez moga byc rozne dolegliwosci;/

Co do bezdechow to racja, moga byc bezdechy moze byc niedosluch jak rowniez chrapanie czy mowa przez nosek

czasami nie ma wyjścia i trzeba usunąć 

Warto wspomniec ze bywa i tak ze po wycieciu moze odrosnac;)

Lekarz powinien przedstawić za I przeciw i zdecydować z rodzicem. Może to polepszyc komfort dziecka a jeśli odrosną? Hmm czasami trzeba chyba zaryzykować.. chciaz latwo mi się pisze, nie mieliśmy dotąd problemów z nimi

My te nie mieliśmy z nimi problemów i mam nadzieję, że to nie zmieni się.. 

U mnie syn śpi z otwartą buzią, najczęściej w ciągu dnia też ma otwartą, mówi przez nos i to się zaczęło rok temu gdy poszedł do przedszkola! 

Jakoś w listopadzie był dłużej chory i się okazało, że ma gorszy słuch. Wtedy się zaczęło. Ale laryngolog tłumaczył to alergią i sezonem grzewczym. No ale on całe lato dalej tak mówił jakby miał nos zatkany.

Ewcia bo to infekcje i wirusy sprawiają ze te migdałki tak są lekko osłabione;( u nas zaczeło sie od chrapania potem bezdechy;( nie wspomnę o czestych infekcjach uszu;( pani dr wiele zżucałam na alergie że  ciągły katar jest spowodowany alergią;(  wkońcu jak poszłam do lekarza alergologa i laryngologa o dwuch specjalnościach to sie okazało nie co inaczej;) ze migdał jest na cito do usunięcia mocno przerośniety;( 

u nas na szczęście jeszcze nie jest to wycięcia, ale mała choruje często teraz