Jestescie zwolenniczkami chusty czy nosidelek - jakie sa Wasze doswiadczenia???
Czytałam chyba na blogu Mama Fizojetrapeuta, że nie ma nosidła, które jest zdrowe dla dzieci, które nie siadają. Chusta jest pewnie lepszym rozwiązaniem choć wydaje mi się, że bardziej kosztownym (chusta+kurs wiązania).
Z drugiej strony widziałam tak różne nosidła....
A co właściwie objęte jest w Ateście? To czy dziecko jest zabezpieczone przed wypadnięciem czy również to że takie nosidło nie wpłynie na jego postawę???
Paulinek z tego co pamiętam może przybliżyć Ci temat chusty.
Misksm swojego czasu ten sam problem dużo szukałam i czytałam . Bałam się chusty ze nie ogarnę wiązania i ze będzie mi ciezko wiazac przed wyjściem i ogarniać starszaks. Bakam się tez strasznie ze zle zamotam i dziecko wypadnie .
oststecznie zdecydowałam się ns chustonisidlo close caboo które jest trochę podobne do chusty kółkowej i podobno wg producenta jyz odpowiednie dls dziecka ponad 2kg
Nie używam tego jakiś mega dużo bo spacery wole z wózkiem ake np schodzę z córeczka z trzeciego piętra w nosidle żeby mieć wolne rece i wynieść wózek (bardzo stromy podjazd do klatki ) czy starszakowi rower. potem przekksdam bobasa do wozja. Póki co z psem jeszcze nie chodze ake będę wiec tu tez raczej nosidło . No i nam przydaje się czasem w domu gdyż córka nieodkladalna bardzo absorbująca wiec jak muszę cis zrobić to tez biore js w nosidło ale nie na długo . Myśle ze stosowane z umiarem nue zaszkodzi. ortopeda u którego byliśmy na bioderkavh powiedział ze ok. Gorzej jak ktos chce i na spacery używać wtedy bym się zastsnowila.
poki co cieszę się ze nie wybrałam chusty bo nasze wyjścia z domu to czyste szaleństwo mała się drze s niebogłosy starszak krzyczy o pomoc a ja zazwyczaj ubieram się ns klstce . Jest bardzo nerwowo wiec jak myske ze mislabym teraz motac chustę to pewnie bym zrezygnowała bo z tum nosidłem czesti jest ciezko
Chusta jest rozwiązaniem , które możesz stosować od pierwszych dni życia dziecka, nosidła niestety od 6miesiąca lub gdy dziecko już umie samodzielnie siedzieć. Jak zdecydujesz się na chustę, najlepiej zasiegni rady doradcy chustonoszenia, nie musisz też kupować na pierwsze wiązanie chusty często doradcy mają wieksza ilość i też zdarza się że wypożyczają na kilka dni lub kup używana nieraz można trafić na fajne okazję. Na forum "chustonoszenie " sporo o tym pisałyśmy więc zachęcam do przeczytania go sobie.
Kurczę tyle piszecie o tej chuście, że chyba będę musiała siostrę o nią jednak poprosić
Chodzi mi o to nosidlo pisze ze jest od 3 miesięcy
https://allegro.pl/oferta/kinderkraft-nosidlo-ergonomiczne-nino-nosidelko-9067442792
nie mówię żeby w tym chodzić parę godzin ,na yt sa pokazywane filmy jak nosić w chuscie ale zawsze można błędy popełnić jakieś, a co sądzicie o tym nosidle?
Chusta zdecydowanie lepsza. Do nosidla dziecko musi być sztywniejsze i wyznacznikiem raczej nie są 3 msc tylko to czy maluszek jest gotowy czy mu przypadkiem nie zrobimy krzywdy. Ja miałam nosiło z chicco niby od 0+ ale dla niemowlaka się nie nadawało. A jak miał jakieś 3-4 msc włożyłam go i wiercil sie, ciasno nie podobało mu się. Przyjmował jakby pozycję siedząca a 3 msc dziecko jeszcze nie siedzi. Może zależy jakie nosidlo ja akurat tego z chicco 0+ nie polecam.
Nie polecam takich nosideł jestem zwolennikiem chusty. Dziecko w chuście czuję większa bliskość i spokój niż w takim nosidle, a za taką cenę znajdziesz już dobrą chustę którą posłuży Ci na długie lata
Byly chyba juz tego typu watki... Nosidełka niby są zalecane od min ok 4 miesiaca zycia i zeby byly zdrowe musza byc enorgomiczne. Ja zdecydowałam się na chustę. Wazne by nie byla elastyczna bo to nigdy nie bedzie dobrze zawiazane i czysta bawelna albo z domieszka bambusa Miałam kurs w szkole rodzenia ale w obecnej sytuacji jest to utrudnione i czasem żałuję, że nie mam nosidełka bo ono by trochę bardziej ułatwiło życie choć są też takie by założyć to potrzebujesz drugiej osoby bo sama na plecach nie zapniesz - dla mnie trochę bez sensu bo to raczej nie zbyt wygodne jak akurat sama w domu jesteś
Chusta w porownaniu do nosidelka jest lepszym rozwiazaniem. Ale trzeba miec na uwadze to aby skorzystac z warszatatow chustoszenia. Chusty bardzo ciezko sie zaklada trzeba miec wprawe i to samo dotyczy sie naszego malenstwa trzeba dokladnie wiedziec jak maluszka do takiej chusty wlozyc aby nic go nie ugniatalo aby siedzialo w sposob bezpieczny i prawidlowy.
Polecam rowniez poczytac o chustach jaka zakupic w danej porze roku aby dziecko sie w niej nie przegrzalo
Ja przy pierwszym synku używałam nosidełka od trzeciego chyba miesiąca życia. Mam nadzieję, że chusta się mi nie przyda, z drugiej strony to wygodne, jak coś się w domu robi
Nosidełko jest dobre, ale dopiero dla starszego dziecka
Chusta od maluszka nosidło od momentu aż dziecko usiądzie.
Moim zdaniem chusta wygodniejsza i dla dziecka i dla mnie, jak tylko przeskoczy się moment nauki motania to później już zostaje sama przyjemność.
Tula ma nosidełka które jak chusta się zachowuje czyli dopasowuje się do kręgosłupa
Aneczka a nie jest czasem właśnie przeznaczone dla dziecka powyżej któregoś miesiąca życia?
MNPB wg wagi a nie wieku
Właśnie też się zastanawiam nad kupnem nosidełka i widziałam takie chusty już prawie gotowe że tylko z tyłu zapiąć i przepasać pasami za 200 zł na allegro może to kupię bo często noszę syna i ręce mi już opadają a co będzie dalej....
Adamos szczerze polecam. Mam i chustę i nosidło i używamy często.
Ja chyba się zdecyduje tym razem na chustę, ale muszę nauczyć się wiązania. Czy to aż tak trudne na jakie wygląda?
Sama zastanawiam się nad nosidełkiem, gdy synek zacznie stabilnie siadać. Z chusty nie korzystałam, ale teraz żałuję koleżanka naprawdę sobie chwali. A czy macie jakieś sprawdzone dobrej firmy nosidełka?