Choroby skóry niemowląt

• Pieluszkowe zapalenie skóry
  • Trądzik niemowlęcy
  • Pokrzywka
  • Łuszcząca się skóra
  • Wyprysk kontaktowy
  • Atopowe zapalenie skóry
  • Prosaki
  • Łojotokowe zapalenie skóry ( np. w postaci ciemieniuchy)
  • Liszajec
  • Wysypka
  • Rumień noworodkowy
  • Oparzenie słoneczne
  • Otarcia
  • Potówki

czy występowały u waszych dzieci? jak sobie poradziliście?

moja miala łuszczaca si eskore ale kąpaliśmy ją w emolientach
Prosaki same zniknęły z noska
ciemieniuszka - oliwką natarlam glowke zczesalam i umylam - zeszla

syn urodził się z rumieniem na policzku, lekarze nie pozwolili nic z tym robić -zeszło samo po 2 tyg. ,
na ciemieniuchę dostaliśmy od pani alergolog lek robiony ,którym smarowałam główkę na 2 godz,przed myciem włosków- zeszło po około miesiącu, a na bardzo suchą skórę używaliśmy emolientu Emolium lub Oilatum i dodatkowo smarowałam oliwką miejsca najbardziej suche szczególnie w fałdkach i pachwinach.Po kilku tyg. skóra doszła do ładu.

U córki było podejrzenie azs.dotknęło nas pieluszkowe zapalenie skóry musiałam smarować pupcię córki dwoma maściami na raz tzn na zmianę jedna druga uzupełniała (clotrimazolum i unguentum neomycini) obie bez recepty.a na ciemieniuchę olejuszka skarb matki

Mały miał trądzik niemowlęcy.

Śmiesznie to wyglądało jak taki mały aniołek wyglądał jakby właśnie dojrzewanie przechodził. Na szczęście to mija samo, u nas się skończyło około 6 miesiąca.

Mój mały ma często jakieś wysypki na buzi typu jak potwóki, ale to nie są potwórki . Pediatra też nie wiedzła co to jest określiła że skaza ale nie białkowa tylko jakaś skaza po prostu. Dostał maść, ale nie używałam jej i żałuję iż w ogóle ją zakupiłam. Maemu buzie smarowałam moim mlekiem i mu zeszło.

Emilcia dostała trądzik niemowlęcy 3 tyg po porodzie przeszło dość szybko już po ok 3 tyg.Raz dostała wysypkę na brzuszku,bo ja nieszczęsna nie potrafiłam odmówić sobie pierniczka,nie miałm pojęcia ,że to może jej zaszkodzić.Pediatra przepisał nam wapno i 3 dnia wszystko zniknęło,oj ale wtedy czułam się winna:(

ja kąpałam moją w emalium bo miała krostki po innym preparacie

u nas córka miała trądzik niemowlęcy. Może z 2-3tygodnie po porodzie jej wyszedł, ale trzymał się jakiś czas. Lekarka kazała smarować wacikiem nasączonym wódką ale się nie zdecydowalismy. Przemywalismy przegotowaną wodą.

moja mala takze mial tradzik niemowlecy biale krosty po czym same znikały po kapieli

wodka takiemu malemu dziecku przeciez to mocno wysusza a po drugie jak krostka jest zadrapana co sie zdarza przy tak malych dzieciach to piecze!. Sama niech sobie posmaruje … ja tez bym nie posmarowała dziecku twarzy wódką

Córcia urodziła się w lecie, ze względu, że to mój pierwszy dzidziuś nie chciałam jej przeziębić i oczywiście opatulałam ją, niestety zdarzyło mi się ją przegrzać. Wystąpiły u niej potóweczki. Ale na drugi dzień śladu po nich nie było. Wystarczyło, że wieczorem maluszka wykąpałam w emolium, a w dzień nakrywałam tylko samą pieluszką tetrową - wietrzyłam delikatną skórę córci i po wszystkim :wink:

moja lista kremów pomocnych w pieluszkowym zapaleniu skóry/odparzeniach:
*oillan baby krem przeciw odparzeniom ok 15 zł
*nivea baby
*AA Ja i Mama ok 8 zł
*Aplika krem przeciwko pieluszkowemu zapaleniu skóry ok 9 zł
*Sanosan krem na odparzenia ok 10 zł
*Ziajka ok 7 zł
*Sudocrem
*Mustela Bebe ok 25 zł

U nas jakies 3 tyg po narodzinach pojawiły się na buzi krostki, najpierw pojedyncze, a stopniowo cała buzia pokryła się taką drobną kaszką, a gdzieniegdzie występowały takie jakby pryszcze w lekko białym czopem. Na początku myśleliśmy, że to trądzik niemowlęcy, ale ponieważ ciągle się powiększało poszliśmy do lekarza. Niestety pani dr do której trafiliśmy chyba sama nie była pewna co to jest i właściwie nic nam nie powiedziała. Ponieważ nie tylko nie znikało, ale pojawiło się również na szyi, klatce piersiowej i brzuchu poszliśmy jeszcze raz do “naszego” pana doktora i on od razu stwierdził, że to potówki, z tym, że niektóre są zainfekowane, i zalecił mycie szarym mydłem a po tym kąpiel 20min w roztworze nadmanganianu potasu. No i nakazał nie przegrzewać (to nasze 1sze dziecko i wydawało nam się, że skoro jest takie malutkie to trzeba je mocno opatulać, żeby nie marzło :slight_smile: ) I jak ręką odjął! Kąpiele w nadmanganianie bardzo wysuszały skórkę, więc zaczęliśmy ją po kąpieli smarować emolientem Oillatum (wcześniej używaliśmy oliwki, ale ponoć może zamykać pory i też powodować potówki). I teraz ma przepiękną, idealną wręcz skórkę :slight_smile:

Teraz taka pora że łatwo o oparzenia słoneczne szczególnie jak ktoś nie zastosuje u malucha kremu z filtrem.
W takim przypadku należy robic dziecku zimne okłady np zmoczonym ręcznikiem kilka razy dziennie.
Podobno na oparzenia dobry jest fenistil a jeszcze lepszy panthenol w piance ok 20 zł

Moj syn ma tradzik niemowlecy. Zmagamy sie juz z tym jakis czas. Otoz sa dwa typy. Tradzik noworodkowy i niemowlecy. Poza tym moze wystepowac u dziecka nawet do 3 lat. Podobno jest wywolany zmiana mi hormonalnymi i moze przybierac postac od malych krostek o czerwonawym zabarwieniu (jak u nas) przez pryszczyki, az do ropnych krost przypominajacych wrzody. Lekarze niewiele o tym wiedza i kraza rozne opinie. Jedni mowia smarowac inni lepiej nie smarowac, lub zniknie samo. Ja smaruje raz na jakis czas sudokremem, ktory zluszcza naskorek i nawilzam emolientami. Oliwka i tluste kremy zatykaja pory i poglebiaja problem. Jeszcze dobry jes balsam hipp na bazie olejku migdalowego i drozdzy. Puki co buzka wyglada lepiej i mam nadzieje, ze niedlugo mu zejdzie.

U nas było AZS. I nie było to tylko chwilowe, męczyliśmy się z Kacprem ok rok czasu i tu niezawodne okazały się kąpiele w krochmalu. Super nawilżały skórę i tworzyły taka warstwę ochronną . Były oczywiście różne inne maści i specyfiki ale krochmal był niezawodny.

u nas były potówki
gdy córeczka się urodziła były prawdziwe upały
w dzień bardzo często leżała w samej pieluszce przykryta tylko pieluszką tetrową
kąpaliśmy ja w nadmanganianie potasu
po jakimś czasie potówki zniknęły

My zmagalismy się z trądzikiem niemowlęcym. Nasza pediatra kazała smarować synkowi buzię kremem Oilatum i tyle. Rzeczywiście przeszło mu bezpowrotnie.

U Lenki wystąpiły tylko potówki, zazwyczaj na plecach i pomagało leżenie w samej pieluszce, a także niezastąpiony bephanten.