Chodzenie boso latem – tak czy nie

Mam pytanie o chodzenie boso latem – pozwalacie swoim maluchom biegać bez butów po trawie, piasku czy placu zabaw?
Dbacie jakoś szczególnie o stópki po takich “boso-przygodach”? Myślicie, że warto zachęcać dzieci do chodzenia bez butów, czy lepiej jednak trzymać się obuwia?

2 polubienia

Pozwalam, szczególnie po trawie i piasku to super dla stópek. Po bieganiu myję i kremuję.

Sama często polecę gdzieś na podwórku na boso, więc swojemu dziecku również będę na to pozwalać :smiling_face:

Podobno to zdrowe dla stopy chodzić boso i czasem namawiam moja na chodzenie boso po piasku czy trawie ale nie chce.

Mi po chodzeniu boso, stopy szybko sie przesuszają, a nie znoszę suchych stóp, cały czas je smaruję kremem i nic nie pomaga

1 polubienie

Moja też nie chce, więc właśnie się zastanawiam, czy to na pewno takie dobre dla stóp

1 polubienie

pozwalam kiedy tylko chce biegać po trawniku, nam pediatra nawet to zaleciła jest to dobre na płaskostopie

1 polubienie

Możesz mieć po prostu wrażliwszą skore. Mi się nigdy nic nie dzieje na szczęście

na szczęście tez nie mam z tym problemu :wink: a sama uwielbiam chodzić na boso :wink:

Pozwalam ale tylko u nas na ogrodzie, bo wiem ze tam nie ma szkla, kapsli i innych. No i oczywiscoe na plazy. Ogolnie to bose stopy sa tez w domu.

1 polubienie

u nas tez oczywiście tylko podwórko , bo jest raczej pewne ze w nic nie wdepnie :slightly_smiling_face:

1 polubienie

My niestety mieszkamy w bloku, więc bose stópki są możliwe tylko na placu zabaw.

Pozwalam, ale tylko tam, gdzie jest bezpiecznie, np. na podwórku czy placu zabaw. Po takim bieganiu zawsze sprawdzam stópki i smaruję je nawilżającym kremem. Myślę, że chodzenie boso jest fajne dla rozwoju stóp, jeśli tylko miejsce jest czyste i bezpieczne.

dokładnie czyste i bezpieczne miejsce to podstawa. :slight_smile:

1 polubienie

W domu chodzimy w skarpetkach chyba że tak jak teraz gorąco to na bosaka. Ja ogólnie uwielbiam chodzenie boso i mogła bym ość nawet na zakupy :rofl::rofl: u nas na ogrodzie pozwalam jak najbardziej jak wyjdzie bez butów to nie robię tragedii. Ale teraz pilnuję choćby klapkow bo kostka w te upały jest tak gorąca że ja popatrzyłam sobie dzisiaj stopy.

Pozwalam jeśli widzę że jest „ czysto „ w sensie żadnego szkła itp . Ostanio syn miał takie pięty trosze poniszczone to posmarowałam cremobaza i znowu ma gładkie jak zawsze :wink:

A ten krem można używać codziennie?

1 polubienie

Ja używam praktycznie codziennie bo mam problem. Suchym kolanem , tylko dla siebie mam 50 procentowa , myślę że dla dziecka można używać tej z niższym procentem :wink: ja syna smaruje i nic mu nie jest a skóra jest gładka

To kupię bo też mam z tym problem , dziękuję za polecenie :slight_smile:

2 polubienia

Oj tak, w takie upały to naprawdę trzeba uważać

1 polubienie