Cześć Mamusie,
Chciałbym Was zapytac jak wyglądał u Was poród drugiego dziecka, jeśli pierwsze rodziłyście przez cesarskie cięcie?
Czy druga cesarka była planowana czy wyszło „w trakcie”?
Jakie były wskazania przy pierwszym i drugim porodzie?
Czy któraś z Was rodziła naturalnie po cesarce ?
Mogłabym rodzic naturalnie drugie dziecko, lekarz zalecił mi jednak CC bo to były bliźnięta. Pierwsze dziecko rodziłam poprzez CC przez ułożenie pośladkowe. Bliźniaki byli obróceni główkami do dołu oba porody zaplanowane, 38+3 a bliźniaki 37+5
Ja dopiero jestem po pierwszym porodzie i mimo, że był długi i ciężki to jak już będę w drugiej ciąży to też bym chciała rodzić naturalnie podobno drugi poród jest o wiele szybszy niż pierwszy więc tego się będę trzymać
A Ty jesteś w drugiej ciazy i masz wątpliwości co do drugiego porodu ?
Moja pierwsza cesarka była planowana ze względu na pośladkowe ułożenie syna. Więc nawet nie miałam możliwości żeby rodzić SN. Drugi poród też musiał być przez cc , moja blizna była słaba i naturalny poród mógłby spowodować pęknięcie macicy.
Ja jeszcze nie mam drugiego dziecka ale pierwszy poród to cc ze względu na historię medyczną i ryzyko pęknięcia macicy. Drugie pewnie też będzie jak coś cc. Moja siostra rodziła przez cc bo tak chciała (panicznie bała się bólu) i drugie też tak chciała to jej lekarz nie chciał dać sierowania na cc bo stwierdził że nie ma wskazań, ale sobie załatwiła chyba od psychologa skierowanie. Z tego co wiem coraz częściej lekarze zezwalają na poród SN po cesarce pod warunkiem gdy nie ma przeciwwskazań czy minęło już trochę czasu po pierwszym porodzie
Ja też jestem po pierwszym porodzie cc ze względów na ułożenie dziecka i przyznam szczerze, ze bałabym się komplikacji przy drugim porodzie SN. Mimo że bardzo źle zniosłam połóg po cc, w pierwszym tygodniu ledwo mogłam wstać z łóżka to chyba drugi poród wolałabym też cc.
Pierwszy porod z powodu braku postepu zakończył sie cesarka, wyniki krwi sie pogarszaly. Bardzo zalezalo mi porodzie SN ale ostatecznie cesarka byla bez komplikacji wiec jestem zadowolona z przebiegu i rekonwalescencji.
U mnie druga cesarka była jeszcze “lepsza” niż pierwsza. Doszłam do siebie szybciej, mniej mnie bolało. Też nie wiem jaki wpływ ma znieczulenie na późniejsze samopoczucie. Bo przy drugiej CC miałam narkozę i oprócz pierwszego momentu po wybudzeniu to później było na prawdę dobrze
Pierwsza cesarke mialam ze wzgledu na brak postepu porodu.
Drugi porod mialam wlasciwie ze wskazania plus prosilam moja ginekolog, ze nie chce rodzic naturalnie. Technicznie gdyby nie byla zaplanowa to i tak bym ja miala bo synek do ciecia nie obrocil sie glowka.
Po drugim cc czulam sie znacznie lepiej niz po pierwszej. Mam tez ladniejsza blizne. Z minusow w pologu zlapala mnie mega żałosc ze nie jestem juz w ciazy, ze to cc to bylo planowane jak wizyta u fryzjera i ze moze maluch mogl byc jeszcze kilka dni w brzuszku. CC 38+3
ja słyszałam kiedyś że jedna kobieta 5 lub 6 cesarek przeszła i ogólnie ma zakaz zachodzenia w ciążę od lekarzy, bo już ma taką blizne, te narządy, że lekarze nie jak tego zszyć. Oni mieli już problemy z szyciem po 3 lub 4 cesarce
ja rodziłam naturalnie, poród wywołany z przebiciem wód płodowych, bo u mnie akcja porodowa się nie chciała rozkręcić, dopiero po przebiciu wód podłodowych o 10 a o 12:23 już miałam córeczkę, ale ja myślę ze jakie 30-40 minut skórczów parych.
no wiadomo nacieli mnie by zapobiec peknieciu, a i tak pękłam rodząc 4kg szczęścia 56cm to był klopsik na oddziale i jeszcze bardzo głodna się urodziła
ja się tak wykrwawiłam ze przez 3 dni lewo żyłam, bo musiałam czekać aż nie namyśla nad tą transfuzja
nie życzę tego nikomu miałam taki apetyt taki głód (brak krwi, witamin, minerałów) zjesz obiad a za 5 minut czekasz kiedy oni wjadą z tym obiadem
miałam tranzfuzje 2 jednostki krwi… mi po tej transfuzji kolory wróciły
miałam jeszcze anemie
najgorsze w szpitalu było wejście do toalety, bo za każdy razem jak tam byłam to prawię odleciałam (duszno, ciasno)
Ja pierwsze rodziłam cc sześć lat później rodziłam również przez cc mimo iż mój ginekolog dał mi wybór czy chcę rodzić sn czy cc ale i tak zlecił mi cc gdyż moja blizna po wczesniejszej cesarce była zbyt cienka i groziło to rozejściem się blizny, przy trzeciej ciąży było to samo więc finalnie miałam 3 cesarki.
To moja babcia w latach 70/80 była ginekologiem. No i właśnie prowadziła pamiętnik jak jeździła po różnych wsiach żeby pomagać kobietom właśnie rodzić. Jak wbrew sprzeciwą męża jednej z pacjentek zrobiła jej sterylizację dla jej dobra bo było ryzyko pęknięcia macicy
Są granice bezpieczeństwa i 3 CC są Jeszcze traktowane “normalnie” . Byłam z babeczką na sali przedporodowej która miała mieć czwarta i mówiła że nie każdy szpital się tego podejmuje i miała ograniczony wybór. Ja się kiedyś zastanawiałam co jak kobieta zachodzi w 5 albo 6 ciążę gdzie wszystkie poprzednie były rozwiązane CC. Jest w to jakimś sensie już zakazane ale i tak muszą zrobić Cc i tak …
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.