Dziękuję za doradę w sumie racja nie wiadomo co dziecku podejdzie ale człowiek chciał by tak nadgorliwie mieć wszystko przygotowane żeby nie trzeba było po porodzie jeździć po sklepach, tym bardziej dziękuję :)
Butelki wymieniałam w zależności od potrzeb moje dziecka. Dość szybko wyrosło z pojemności 150 ml czy 250 ml. Szybko zakupiłam największą czyli 330 ml butelkę. Do teraz mu służy.
Ze smoczkami było podobnie. Im więcej mleka wypijał jednorazowo tym większy smoczek. Miał też etap, że przegryzał smoczki i musiałam wymieniać co 2 tygodnie. Dramat. Na szczęście już tego nie robi.
Ja smoczki wymieniałam co trzy miesiące a butelki trochę dłużej posłużyły . jak jest odpowiednia higiena to butelki posłużą dłużej .
Klaudia ja bym nie kupowała nie wiadomo ile bo po pierwsze nie wiadomo czy dziecko będzie chciało smoczek, czy będzie akceptowało daną firmę itd
Ja kupiłam smoczki mini z Lovi i synek przez pierwszy miesiąc w ogóle nie chciał smoczka więc w zasadzie z zakupem też możesz się wstrzymać w razie czego smoczki dostaniesz wszędzie :)
Butelki wraz ze smoczkami wymieniam co ok. 3 msc. Dodatkowo co jakiś czas je oczywiście wyparzam. Mam też oddzielną gąbkę, którą umyję jedynie akcesoria bobasa. Nie wiem jak to jest że szklanymi butelkami, bo nigdy nie używalismy, ale wydaje mi się, że mogą posłużyć dłużej, niż te plastikowe.
Aga fajnie by było sprawdzić jak to ze szklanymi butelkami jest. Żeby mieć jakieś porównanie
Aga szklane butelki prze przejmują zapachów i nie barwią się. Ja z nich jeszcze nie korzystalar ale czytałAM pozytywne opinie. Cieszę się że pojawiły się w testach, chciałabym móc je testować.
Zawsze uważałam że szklane butelki są fajniejsze właśnie nie czuć tak tego zapachu nawet po umyciu ale nigdy nie odważyłam się ich kupić ze względu na to że dziecko już później pije samo i wiadomo że czasem ta putelke upuści i w takie sytuacji plastikowa jest chyba bezpieczniejsza co myślicie?
Patrycja żadna butelka nie jest bezpieczna przy upadku :( ja od 5 miesiąca dawałam że słomka plastikowa. Ta z Biedronki kupioną na promocji. Dużo razy lądowała na podłodze. A bo to ze stołu chcusoa wziąć i spadła, a to z rąk wyleciała. Koniec końcem wczoraj jak upadła pękło dno. I po butelce. Wiadomo plastik dłużej wypadki wytrzyma (moga być wyjątki) niż szklana butelka. Ale uważam ze żadna butelka nie wytrzyma ciągłego lądowania na podłodze. Na każdą każda kiedyś przychodzi czas
Patrycja. Niedopytalska z pewnością bardziej bezpieczna jest butelka plastikowa, bo faktycznie ta się nie stłucze przy upadku, a szklana może. Jednak szklana butelka mojego synka, której używa już długi czas wygląda, jak nowa. Dosłownie. Jest bardziej higieniczna. Przy córci używam na razie plastikowej, bo szklanych już nie mamy wiecej. Ale jak będzie okazja to przejdę na szklaną, bo są super i szybciej się mleko nagrzewa w podgrzewaczu :)
Patrycja ja miałam plastikowa o której wspominałam że pękła. Był to sztywny plastik. A teraz kupiłam w Pepco. Plastik jest miękki wiec pewnie inaczej będzie się zachować podczas upadku
Aneczka wiadomo że jak spadnie za którymś razem to pęknie chodziło mi bardziej o bezpieczeństwo np. Szkło się rozprysnie po całym pomieszczeniu chodzące dziecko może np. wbić szkło w rączkę czy nóżkę
Patrycja to że z jasna że plastik. I na pewno miękki plastik taki jaki ja teraz mam a nie twardy. Choc powiem że ten twardy mi sie nawet nie pokruszył tylko pękł o zaczęła przeciekać. Nie było żadnych kawałków na podłodze
Szklane butelki są rewelacyjne w utrzymywaniu czystości na początku jak dziecko się urodzi i jest np na kpi bądź mm świetnie się sprawdzają co do większych dzieci to już problem , bo większość dzieci rzuca przynajmniej mój syn jak skończy pic to wyrzuca od razu butelkę . Jednak bardzo długo wolał jak ja trzymałam a on sobie pił . Plastikowe mają do do siebie że trzeba je częściej wymieniać
Pati to jak długo pozwolił trzymać Ci butelkę?
Patrycja plastikowe butelki są bezpieczniejsze, ale mimo wszystko uważam że warto mieć chociażby jedną szklaną. Tak jak Pati pisze i Magiczny Pazur są bardziej higieniczne, nie farbują, nie znalazłam negatywnym opinii. No może poza tym że są cięższe i dziecku trudniej taką utrzymać, ale może też wtedy nie rzuci taką po wypiciu mleka?
Aneczka dlatego też pisze ze plastikowa butelka jest bezpieczniejsza zresztą nie rozumiem Twojego stwierdzenia że jest plastik twardy bądź miękki przecież produkty dla dzieci nie mogą zawierać bpa więc chyba ten plastik jest taki sam i nie spotkałam się żeby plastik rozsypał się tak jak szkło czy to tak jak mówisz twardy czy miękki po prostu pęknie i to wszystko ;)
Patrycja chodziło mi o to że ta butelkę co kupiłam w Biedronce to był twardy w dotyku plastik..a teraz kupilam w Pepco..i przy mocniejszym uścisku butelki lekko się wgniata czyli plastyk jest miękki elastyczny
Pierwszy raz słyszę, że plastikowa butelka pod wpływem upadku się uszkodziła. U nas laduje mnóstwo razy i nic jeszcze się jej nie przydarzyło... A używamy butelek z tomme tippee. Choć jak się urodzi bobas, to planuje wypróbować te szklane, być może się uda dostać do testów, a jak nie to kupię jedna na próbę. Tak czy inaczej butelki szklane są na pewno dobre dla dzieci, które same jeszcze butelki nie trzymają, dla większych juz trochę strach.
Mnie też się nigdy nie przytrafiło żeby pod wpływem upadku butelka plastikowa dzieci pękła dlatego może nie koniecznie pod względem higienicznym ale bezpieczeństwa jest lepsza.
Dziewczyny ta butelka też wiele razy lądowała na ziemi i było ok. Przecież używałam jej ok 8 mieisecy. Ale jak widać już była dla niej za wiele upadków i pekła