Butelka plastikowa czy szklana

Witam,

Jak uważacie jaka butelka jest najlepsza dla maluszków szklana czy plastikowa?

Ja również zgadzam się z tym, że szklane są bardziej higieniczne. Na pewno zarazki się tak nie wzeraja jak w plastik. No ale oczywiście plastikowe są bardziej poręczne i nie trzeba się bać o ich uszkodzenie co przez nieuwagę może doprowadzić do skaleczenia, jeśli już dojdzie do uszkodzenia.
Również plus dla plastikowych pod względem trzymania butelki przez dziecko w późniejszym czasie. Butelka szklana jest cięższa więc i trudniej będzie maluchowi ja utrzymać w rączkach. Jeśli masz możliwość, przetestuj obie i sama podejmij decyzję, z której jesteś bardziej zadowolona :slight_smile: a może będziesz używać dwóch :slight_smile:

Miałam przyjemność testowania butelek Diamond Glass od firmy Lovi i w moim odczuciu mają one przewagę nad plastikowymi. Są mega higieniczne, lekkie a napisy trzymają się mimo wyparzania (w poprzednich Szklanych zeszły za pierwszym razem). Szczerze polecam zwłaszcza dla noworodka i wcześniaka.

Przeczytaj na forum, Jajeczko89 podała więc nie będę powielać;-)

Ja miałam okazję tylko używać plastikowych butelek i nie narzekam… Wiadomo, że plastikowe zabarwiane są przez soki, ale warto je wymieniać co jakiś czas… U nas tak jest, że od soku butelka się zabarwia, ale druga od mleka już nie i do tej pory wygląda jak nowa :slight_smile: Każda z nas lubi co innego, ja sobie chwalę plastikowe butelki :slight_smile:

Magiczny pazur, my też używamy plastikowej i od początku ma taki lekko mleczny kolor, dlatego też nie przebarwia się tak szybkoi nie widać żeby była zniszczona :slight_smile: a do wody mamy zwykła przezroczysta i też jest ok tylko cieknie nam płyn spod nakrętki dlatego jak znalazł będzie nagroda za wyróżnienie z Lovi bo nawet nie miałam okazji jej przetestować :slight_smile: Ale jak syn był młodszy to próbowaliśmy szklanych tylko akurat tam mu rodzaj smoka nie pasował no i ja się właśnie bałam trochę żeby się nie uszkodzila czy nie potlukla, zwłaszcza, że mały większość czasu spędzal jednak na podłodze.

ja zdecydowanie plastikowe preferuje gdyz moje srednie dziecie (16mcy) lubi tuz po wypiciu upuscic butelke o podloge a ze mamy pytki w korytarzu, kuchni gdzie zdarza mu sie spacerowac z butelka- jest bezpieczniej.
jedyny minus ze raz na 3-4 miesiace musze kupic nowe.

Nigdy nie stosowałam szklanej butelki nie miałam jeszczę okazji. Z pierwszą córka używałam wyłącznie butelek firmy Lovi bardzo dobrze się sprawdziły synek juz kilka razy po odciagnieciu mleka ciągnął z butli Lovi wiec jestem zadowolona z plastikowych buteleczek. Może jak mały trochę podrosnie to wypróbuję szklana puki co karmimy się piersią i jescze mało kozystamy z butelki

de.wu ja też nie miałam okazji testować butelek z Lovi, bo co chciałam to nie było… Przed urodzeniem jak trafiałam to były te większe, ale znowu smoczków do butelek jedynek nie było, a jak synek podrósł to małe były, a dużych brakowało. Mieszkam w małym miasteczku i ciężko nieraz jest coś dostać w sklepie… Ja kubeczkiem 360 chodziłam 3 tygodnie i na 3 tydzień udało mi się kupić ostatnią sztukę… A te z Lovi mają podoby kształt do Aventa, wiec myślę, że synek by podchwycił taką butle :stuck_out_tongue:

Tak to jest w mniejszych miejscowościach . Trzeba na zamówienie brać :slight_smile: My pomimo sporego zasobu gadżetów to akurat butli z Lovi nie mieliśmy. Także będziemy sprawdzać :slight_smile:

Za około dwa lata się wyprowadzam z miasteczka do troszkę większego to może wtedy będę miała większy dostęp do tych wszystkich cudeniek :slight_smile:

Ooo to będziesz wybierać i przebierać albo Twój szkrab, bo to już będzie wiek "mama kup mi " :slight_smile:

ja od początku stosuje plastikowe i nie wyobrazam sobie miec szklanej z moimi “dziurawymi” rekoma, co chwile mi upada coś :slight_smile: a na dodatek Kacper pomału zaczyna sam trzymać i np ta mała z lovi (150) jest super bo ma lekkie wgłębienia i dobrze mu się trzyma. a ten plastik jest dobrej jakości, nie robią się rysy więc i brud się nie zbiera :slight_smile:

wtedy de.wu mój synek już nie będzie pił z butelki :smiley: synek będzie miał wtedy około 3,5 roku, także tylko szklanka :stuck_out_tongue:
chyba, że będzie kiedyś drugi dzidziuś to wtedy będę mogła wybierać :slight_smile:

Miałam na myśli właśnie wszystkie inne gadżety, zabawki itd bo to już będzie taki wiek :slight_smile:

Uważam ,że dla noworodka szklana jest idealna , a gdy dziecku już jest “duże” i samo chce trzymać butelkę to bezpieczniej dać mu plastikową. Aczkolwiek szklane butelki od Lovi są wytrzymałe , córka ostatnio się do nich dobrała i upadek przeżyły.

my mamy plastikowe wszystkie oczywiscie z tworzywa przeznaczonego do użytku dla dzieci. Ich niewątpliwym plusem jest to,że są lekkie

Ale butelki szklane wcale nie są takie ciężkie, jakby mogło się wydawać! :slight_smile:

Przed chwilą zważyłam LOVI Medical + 250 ml oraz LOVI Diamond GLASS 250 ml różnica w wadze wynosi 105 g czyli bardzo nie dużo.

LOVI Medical + waży 70 g
LOVI Diamond GLASS 175 g

Różnica znikoma , więc wcale nie jest tak ,że szklane butelki są bardzo ciężkie a plastikowe lekkie.

Jak na razie korzystam z plastikowej ale będę też próbować szklaną :wink: chociaż plastikowa się bardzo dobrze sprawdza :wink:

Mnie bardziej właśnie chodziło o kwestie bezpieczeństwa, żeby mały sobie nie zrobił krzywy jak przypadkiem się rozbije