Butelka plastikowa czy szklana

do mnie jakoś te szklane nie przemawiają, pewnie dlatego ze nie miałam :slight_smile:

Zdecydowanie butelka szklana. Jest co prawda dużo droższa od plastikowej, ale i warta swej ceny. Butelka szklana dłużej trzyma ciepło, jeśli podgrzejemy mleczko. Plastikowa też nie jest zła. Jeśli ktoś przechowuje mleczko odciągnięte w lodówce to plastik ma takie właściwości, że drobinki mleka przyczepiają się do niego i lepiej zachowuję odżywcze i zdrowotne właściwości niż w szklanej butelce.

adamos ja przechowywałam w plastikowej i nie miałam pojęcia że to lepiej niż w szklanym naczyniu :slight_smile: a u mnie nawet nie spotykam szklanych butelek, dziś będę w galerii to popatrze jak one wyglądają

co do rozbicia szklanych butelek to też trzeba nimi mocno huknąć żeby się rozbiły… to nie porcelana, która zleci na kafelki i już rozbita :slight_smile:

No to wiadomo, one są grube :slight_smile: ale może niekoniecznie robić, wystarczy żeby gdzieś to szkło się uszkodziło, odpryslo. No nie wiem jakieś takie miałam obawy :slight_smile: chociaż kiedyś to była norma i nikt nie widział problemów :slight_smile:

dokładnie, kiedyś były tylko szklane, ale to było z 30 lat temu… Ale wiadomo wtedy nie było większości rzeczy, które teraz nam ułatwiają życie :slight_smile:

Racja :slight_smile: czasy się zmieniają. Nasze dzieci też będą robić wszystko inaczej :slight_smile:

Może za 30 lat naukowcy wymyślą nowe tworzywo do butelek? Kto wie :slight_smile:

Znając obecne pomysły typu zrób test ciążowy bądź wyspowiadaj się przez internet to może i dzieci będą przez maszyny karmione :wink: oby nie!

my mamy i zwykłą plastikową Lovi i medical i szklaną. różnica jak dla mnie przede wszystkim w estetyce - szklana prezentuje się uroczo i na spacery lepsza, bo dłużej trzyma ciepło. ale ogólnie używa mi się ich tak samo dobrze. no i szklanych nie trzeba wymieniać bo są trwalsze, a z plastikiem różnie bywa :slight_smile:

Ja jestem zakochana w butelkach szklanych lovi jak narazie synek nimi nie rzuca, zdecydowanie dluzej utrzymuja cieplo.

Mojemu synkowi przydałaby się zmiana butli do mleka, bo już dłuuugo ją ma. Ale ja pozostaję przy plastiku :slight_smile: wczoraj synek też nauczył się pić z kubka Lovi 360 herbatki i soczki, co mnie bardzo ucieszyło, więc plastik u nas góruje :wink:

Ja przeważnie na spacery zabieram ze sobą termos więc nie przeszkadza mi, że plastik krócej trzyma ciepło, a jeśli robię w domu to mały od razu dostaje zawartość butli, także wszystko jeść cieplutkie :slight_smile: kwestia gustu chyba bardziej :slight_smile:

też mam termos z plastikowym wykończeniem w środku, ale zamek mi się popsuł w nim… i sie teraz nie zapina, ale go używam jeszcze, bo co mam zrobić hehe :stuck_out_tongue:

Jak trzyma to można używać :slight_smile:

Butelki szklane są najzdrowsze, ale są raczej dobre dla noworodków i młodszych niemowląt. Później można je podawać starszemu dziecku, ale trzeba to robić pod kontrolą dorosłych. Starsze maluchy uczą się rzucać przedmiotami i mogą potłuc butelkę i wyrządzić sobie jakąś krzywdę.
Słyszałam wiele pozytywnych opinii o szklanych butelkach Lovi :slight_smile:

U nas butle szklane z Lovi spadły już z różnych wysokości i nie ma na nich ani jednej ryski :slight_smile: więc myśle że chyba nie tak łatwo je potłuc :wink:

Dobrze wiedzieć na przyszłość :slight_smile: a mój młody właśnie teraz ma fazę na rzucanie wszystkiego. Uważam, że jeśli się odpowiednio dba o higienę używanych przedmiotów to nie ma się co martwić czy jest to butelka szklana czy plastikowa. Oczywiście szklana łatwiej umyć

plastikowe butelki też są zdrowe, bo nie zawierają bisfenolu A. Szklane butelki jak wspomniała Roxi są trudne do stłuczenia :slight_smile:

No tak więc każda ma swoje plusy i minusy :slight_smile: