Butelka jaka wybrać?

Hej dziewczyny planuje powoli zabierać się za kompletowanie wyprawki i mam zakłopotanie w sprawie butelki . Słyszałam coś odnośnie szkodliwych plastikowych butelkę i lepiej wybrać szklana . Co myślicie ? Chciałabym się dowiedzieć czy są tez jakieś różnice między butelkami :wink:

Są różnice między butelkami jedne są antykolkowe inne są zwykle bądź są też niezaburzajace odruchu ssania i antykolkowe sprawdzające się kiedy mama karmi piersią A butelka ma za zadanie nie przyzwyczaić do butelki dziecka.
Osobiście moimi faworytami są butelki lovi Medical plus bądź diamondglass i też butelka habermann .
Butelka coz jak się karmić piersią chce najlepiej wybrać taka by nie zaburzala odruchu ssania aby maluch dalej chciał z piersi jeść i osobiście polecam lovi mają odpowiednio wyprofilowane smoczki.
Co do szkodliwości plastikowych butelek należy wybierać te które mają bpa Free bądź 0 proc wtedy plastikowa butelka nie mając tego składnika jest bezpieczna dla malucha.

. Ja ze swojej strony tylko dodam, że szklana na pewno lepiej trzyma ciepło, za to plastikowa się nie potlucze i jest lżejsza, więc jak dziecko już będzie trzymać samo, to plastikowa będzie mu łatwiej. Ja na pewno wybrała bym niezaburzajaca odruchu ssania jeżeli zamierzasz karmić piersią …

Butelki rzeczywiście są różne. Na początek warto mieć szklane butelki, o ich zaletach dziewczyny już pisały. Jednak gdy dziecko jest większe to chyba jednak lepsza jest butelka plastikowa. starsze dziecko często samo chce trzymać butelkę, poza tym nie raz nam ją wytrąci itp.
My od początku korzystamy z butelek Lovi Medical i jesteśmy z nich bardzo zadowoleni. maluszek chętnie z nich jadł, nie było problemu z kolkami ani nic takiego, więc polecamy je. poza tym obserwuj dziecko i w razie potrzeby zmień butelkę lub smoczek na inny. Na początek kup jedną butelkę, a jak się sprawdzi i będzie potrzebna to w każdej chwili możesz dokupić taką samą lub inną.

Antykolkowe są najlepsze ponoć.
Ja wypróbuję z lovi Medical butelki.

Szklane są łatwiejsze w utrzymaniu czystości. Plastikowe szybciej zachodzą i trzeba je znacznie częściej wymieniać. Natomiast szklane są napewno cięższe i jak już dajesz potem dziecku do rączki trudniej mu ją utrzymać oraz może się niestety zbić. Ja osobiście wybrałam szklaną. Antykolkowe się u nas niestety nie sprawdziły.

Aniu zarówno szklane jak i plastikowe butelki maja swoje plusy i minusy. Dużo zależy też od tego, czy chcesz karmić piersią, czy nie.
Na początku polecam wybrać mini butelkę, taką do 150 ml. Większość butelek znanych marek jest zupełnie bezpieczena i ma oznaczenie BPA free, także nie ma czego się obawiać. Polecam także Lovi Medical, jeśli planujesz kupić laktator, to Lovi także dołącza je do zestawu.

Polecam bardziej zastanowić się nad wyborem smoczka do butelek, bo to bardzo istotne, zwłaszcza na początku. :slight_smile:

A dziewczyny mam( dostałam laktator od kuzynki)
Laktator z Avent a butelkę z lovi to będę mogła ściągać
Mleko w takim „zestawie” czy lepiej żeby wszystko było ze sobą kompatybilne i z jednego zestawu ?

Zastanawiam się nad kupnem butelki lovi Medical lub Avent Classic+ lub acent Natural - Miałyście z nimi doczyneinia? Którą polecacie?

Lovi Medical polecam:)

Zdecydowanie polecam Lovi Medical :slight_smile:
A jeśli chodzi o laktator to najlepiej mieć butelkę z tej samej firmy, dopasowaną do niego. Chyba nawet inna może nie pasować bo butelki mogą mieć różne gwinty.

Aniu wydaje mi się, że jeśli jest przy nim standardowy adapter lub do obu typów butelek, zarówno wąsko jak i szerokootworowych, to będzie pasować :slight_smile: musisz sobie spróbować dokręcić :slight_smile:

plastikowe mają atesty, więc są bezpieczne :) do laktatora i na początek do ewentualnych dokarmień lepsze chyba plastikowe, bo lżejsze

potem zamierzam kupić szklane - do soczków i kaszek, łatwiej wymyć i jedzenie nie zabarwi ścianek

Pszczółka, ja od razu zacznę od szklanych. Mimo, że na początku podajemy tylko mleko, to również te butelki przesiąkają zapachem. Jak myje się je gąbka powstają mikrouszkodzenia, rysują się po prostu - a w nich gromadzą się bakterie. Szklane nie pochłaniają zapachow, nie niszczą się pod wpływem mycia. Jedynym minusem jest to, że rzeczywiście są ciezkie i jak dziecko już samo chwyta butdlke, to może nią rzucić, a wiadomo jak rzuci płatnikiem nic się nie stanie, a szklana prawdopodobnie nie wytrzyma, choć te z lovi wyglądają naprawdę porządnie. 

Te szklane są super. Żałuję że nie wiedzialam ze takie są. 

Też właśnie żałuję. Ale nic straconego bo jeszcze mam możliwość z nich mleczko podawać 

Ja też żałuję, nie przyszło mi nawet do głowy że szklane są dostępne, ale nic straconego :-)

Aneczka, kiedy masz zamiar przetestować ? 

Ja się obawiam, że szklaną zbije, ale na pewno da lepsze od wszystkich plastików. Tym bardziej, że plastik dostaje się do posiłku

Aga już używam ;) bo raz dziwnnie jeszcze mleko podaje 

My tez na dniach będziemy testować szklaną butelkę lovi. Mleko kupiliśmy dzisiaj, czekam tylko na dostawę smoczków i zobaczymy jak sobie synek poradzi :)