chciałabym się zapytać jaką butelkę lub kubek polecałybyście do nocnego karmienia. Nie wiem czy poprawnie robię ale chciałabym już powoli moją 9-miesieczną córkę odstawiać od nocnego karmienia piersią i spróbować podawać wodę. Do tej pory w ogóle nie używałam do karmienia butelki. Od RD zaczęłam jej podawać wodę w kubku b. box lub doidy. Czy może lepiej poczekać aż sama się odzwyczai? Jak to było w Waszym przypadku?
My zaczęliśmy w dzień podawac wodę w kubeczku, co do nocy nadal wchodzi w grę butelka bo inaczje się rozbudza (syn 10 miesięcy) wiec myśle, ze lepiej byłoby poczekać
Ja wodę podaje dziecku w butelce z canpol. Wyjełam ze środka rurkę dzięki czemu syn bez problemu pije z niej wodę leżąc w łóżeczku ;) ważne, że woda nie wylewa sie z niej ;)
u mojego syna który był anty butelkowy sprawdziła się butelka z lovi z seri stardust (240ml) pięknie mi z niej wode pije i co ważne wiem ze się nie zakrztusi ;)
ale kazde dziecko jest inne i co innego przypasuje . Można spróbować w tym w czym zazwyczaj podajesz wode , jeżeli spróbujesz i zauważysz ze napiła się i idzie dalej spać to można zacząć odzwyczajać a jak będzie krzyk to pewnie jeszcze nie pora ;)
U mnie starszak mając 3mc pił wode w nocy albo wogole się nie budził a drugi ma 8mc i pobudka co godzinę , także co dziecko to inaczej .
Mój syn ma ponad 2 lata i nie może odwyczaic się od picia kaszki w nocy. Nie da się zastąpić kaszki wodą. Wodę pije wyłącznie kiedy chce w nocy. 9miesieczne dziecko może nie umieć pić z butelki która poradziłam użyć. Faktycznie butelka od mleka będzie o wiele lepsza jeżeli dziecko będzie chciało z niej pic wodę.
Wydaje mi się że to nie przejdzie żeby zamiast mleka podać wodę. Moja jak się budzi w nocy na cyca to chce cyca, wtedy zje na półśpiąco i idzie spać dalej. Jak chciałam jej w nocy dać butle żeby zaczęła z niej wreszcie pić to skończyło się krzykiem i się rozbudziła w środku nocy.
Jeżeli jest to jedna pobudka w nocy. To chyba bym nie kombinowała i podawała pierś. Dziecko parę minut possie i pójdzie dalej spać. U mnie dzieci prawie do 2 lat budziły się jeszcze na jedno karmienie w nocy. Ja czekałam aż same zdecydują że już tego dodatkowego karmienia nie potrzebują.
Ja bym na Twoim miejscu poczekala. Każde dziecko jest inne, jedno prześpi pięknie noc bez mleka, a drugie tego potrzebuje. Mój 10 msc i nadal jest 1-2 pobudki na mleko ;) I szczerze jakoś mi to przez myśl nie przeszło, żeby dawać wodę. Tymbardziej, ze w dzień nie chce pić mleka wiec cieszę się, ze chociaż nocą je pije.
moja ma przeszło rok a i tak w nocy podaje jej mleko;) jak chce to niech pije sama odstawi a na wode przyjdzie czas;)
co do butelek polecam ci lovi najlepiej plastikowe bo są lekkie ale znowu szklane łatwiej utrzymać w czystosci lepiej sie je myje zwłaszcza po nocy;)
wzorów jak i rodzajów jest mnóstwo polecam ci medical, wyprofilowana łatwo sie trzyma wyrażna skala na butelce zwłaszcza w nocy bedzie łatwiej odmierzać porcje mleka;)
ktos polecał stardust butelki swietne jednak tutaj bym sie decydowała na taka butelkę raczej na dzienne porcje picia mleka czy też soków z racji ciemnej butelki co niestety nieco utrudnia odmierzanie wody, wiadomo jak to w nocy człowiek sie wybudza i wiekszosc rzeczy robi na szybko w dodatku zaspany;)
super butelkami są jeszcze butelki canpola i tutaj szeroka gama butelek ;) z przepieknymi wzorami;) i w bardzo przystepnych cenach, to co moge podpowiedzieć;) nakretki jak i smoczki kompatybilne z lovi ;) wiec jak bedziesz miała oba produkty na suszarce nie ma obawy zę coś źle sie dopasuje;D
u nas oszukiwanie wodą nie pomagało. u nas nawet jeśli synek zjadł treściwe posiłi w dzień to budził się żeby poprzytulać się do piersi. z mm nie mamy doświadczenia
Jestem zdania że butelki są dobre od lovi i canpol, pasują do siebie smoczki i nakrętki więc w nocy nie idzie nic pomylić. Lovi medical na wodę wystarczy jeżeli dziecko będzie się budzić to sama podasz mm i w końcu jak się najje to da i tobie pospac. Ale maluchy lubią nocne przytulanie więc wstawać i tak trzeba, moja akurat daję się oszukać wodą, wystarczy jej kilka łyczkow i śpi dalej.
taki maluch jescze widocznie potzrebuje tego mleka nie odstawiałabym zbyt szybko ;) u nas mała sama sie wybudza w nocy na butlę ale zauwazyłam ze jak w ciągu dnia wiecej zje to i mleka w nocy mniej pociagnie;) yle ż eu mnei niejadek i czasami jak chce aby wiecej zjadła kolacji to kończy sie tylko na tym ze ja tak chce;) a mała i tak zje tyle ie potrzebuje;)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.